NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiśniami, z kremem jogurtowym, na kakaowym, wilgotnym biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, z dużą ilością wiśni. Wszystkie warstwy wspaniale ze sobą smakują. Jestem wielce zadowolona z tego przepisu :). Udał się rewelacyjnie. Najbliższym ciasto smakowało i prosili o przepis. Muszę przyznać, że ostatnio moim ulubionym owocem do przygotowywania słodkości to wiśnie. Przepis polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120ml oleju
Do nasączenia:
100ml wody (można zastąpić wiśniówką)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Masa wiśniowa:
1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy
około 130ml wody do rozmieszania budyniu
2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
250ml wody do wiśni
150g cukru
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
15g żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej
Dodatkowo do dekoracji:
ubita śmietanka (tak około 250-300ml schłodzonej śmietanki 30%, posłodzonej 1 łyżką cukru pudru)
starta czekolada lub wiórki czekoladowe
wiśnie
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa wiśniowa:
5. Wiśnie przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i wymieszać łyżką. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszyć ogień i gotować je przez około 1-2 minuty. W międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć.
Składanie ciasta:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby masa wiśniowa lepiej trzymała się biszkoptu (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
7. Na biszkopt wylać lekko tężejącą masę wiśniową i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
Krem:
8. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby żelatyna napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
9. Jogurt przełożyć do miski.
Śmietankę wlać do drugiej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem.
10. Gotowy krem wylać na wiśnie i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
11. Gotowe ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić je na porcję. Każdą porcję można ozdobić kleksem bitej śmietany, posypać startą czekoladą i na koniec położyć wisienkę, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Przepyszne.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dziś robiłam 😁 trochę zmodyfikowałam formę podania, bo był podany jako skromny tort urodzinowy… ale wyszło przepysznie 😍😍😍 nic nie zostało … trafiłam tutaj przez przypadek, ale na pewno zostanę na dłużej 😊