Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Sernik mało rośnie i jest dosyć wilgotny. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Mnie osobiście sernik bardzo smakował. Polecam! Korzystajmy z sezonu na jagody :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g naturalnego jogurtu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200-210g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 duże jajka
200g umytych, osączonych jagód
100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Sos jagodowy:
90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką)
1 łyżka cukru pudru

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.

Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM.

Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

54 komentarze do wpisu „Łatwy Mega Sernik Jagodowy”

  1. Proszę o dodatkowe wyjaśnienie co do jagód i borówek. W moim regionie nazywamy borówki borowkami, a na ten sam owoc osoby z innych części Polski mówią jagody. Zatem jaki owoc w Pani przepisie kryje się pod nazwą „jagoda”. Pozdrawiam serdecznie.

  2. Pierwszy przepis od Pani który mi nie wyszedł 😢 i zastanawiam się dlaczego… Czy to może być wina rzadkiego jogurtu?

  3. Właśnie się piecze. Masa surowa już pachnie obłędnie, więc efekt końcowy musi być pyszny.Pozdrawiam serdecznie

  4. Jest przepyszny! Zjedzony przez rodzinę w jeden dzień ❤️☺️ Zaraz lecę po składniki na kolejny, bardzo polecam idealny sernik 💘😍

  5. Serniczek przepyszny! Zrobiłam go z jogurtem greckim i tylko z borówkami, bo jagód już nie znalazłam. Masę serową wyłożyłam na biszkopty. Piekłam dużo dłużej niż wskazany czas i w tortownicy o średnicy 28 cm. a i tak chciał mi z niej „wyjść”. 😉 Na wierzch już nic nie kładłam. Super!

    • Witam, czy jak piekła Pani ten sernik z biszkoptami to nic się z nimi nie stało ? Nie spaliły ? Zastanawiam się czy jakby zastąpić je samym biszkoptem to trzeba by było zapiec wcześniej biszkopt czy raczej dac go z masą serową i nic by się nie stało. Proszę o pilną odpowiedź dziękuję

  6. Witam, czy istnieje możliwość pominięcia budyniu? Niestety zapomniałam zrobić zapasy w Polsce, a tu gdzie mieszkam niestety nie ma :(

  7. Dzień dobry
    Zrobiłam już wiele ciast z Pani strone i wszystkie wyszly super. Pani przepisy i sposób wykonania jest super. Nigdy nie robił takiej ilosci różnych wypieków. Dzisiaj będę robił sernik z jagodami.
    Dziękuję,
    Pozdrawiam serdecznie
    Basia

      • Jestem laikiem , ale 2przepisy wyszły super, teraz czas na sernik i może pytanie czy zamiast pół kostki masła może być cała bo nie zwróciłam uwagi i dałam 200gr masła wpłynie to jakoś na wypiek negatywnie, bo sernikjuz się piecze… Pozdrawiam serdecznie

  8. Wspaniały przepis! Sernik- niebo w gębie. Do tej pory czuję jego smak, a piekłam go pierwszy raz kilka tygodni temu 😋
    Przede wszystkim piekłam go w kąpieli wodnej, dzięku temu nie pękł i był równy jak blat. Wierzch wymieszałam z dżemem jagodowym.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.