Łatwy Mega Sernik Jagodowy – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Sernik mało rośnie i jest dosyć wilgotny. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Mnie osobiście sernik bardzo smakował. Polecam! Korzystajmy z sezonu na jagody :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwy Mega Sernik Jagodowy
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g naturalnego jogurtu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200-210g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 duże jajka
200g umytych, osączonych jagód
100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Sos jagodowy:
90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką)
1 łyżka cukru pudru
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.
Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM.
Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Proszę o dodatkowe wyjaśnienie co do jagód i borówek. W moim regionie nazywamy borówki borowkami, a na ten sam owoc osoby z innych części Polski mówią jagody. Zatem jaki owoc w Pani przepisie kryje się pod nazwą „jagoda”. Pozdrawiam serdecznie.
czarna jagoda z lasu i borówka amerykańska, pozdrawiam
Witam. Wygląda pięknie i pewnie jest przepyszny. Czy mogą być mrożone jagody ?
tak mogą, ale proszę je rozmrozić i osączyć, pozdrawiam
Sernik rewelacja, wszystkich powalił na kolana 😋
Pani Natalio czy herbatniki mogę zmielić za pomocą blendera czy ma Pani jakiś inny sposób ? Niestety nie mam młynka jak u Pani w filmiku
można lub można też pokruszyć wałkiem w woreczku foliowym, pozdrawiam serdecznie
matko, ręce opadają na takie pytania :D
.witam, zapomniałam dodać jogurtu.czy sernik wyjdzie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zapowiada się pysznie 😊 będzie na weekend testowane. A można wiedzieć jakiego używasz blendera?
Pozdrawiam.
to jest Mini Malakser KitchenAid,
pozdrawiam serdecznie
Jakiego sera w wiaderku Pani użyła?
sera „Mój Ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Mogą być tylko borowki amerykańskie??
myślę, że tak, pozdrawiam
Sernik bardzo dobry. Rewelacyjnie smakuje schłodzony
Sernik przepyszny. Bardzo nam smakuje🙂
Tak sobie myślę, że z malinami ten przysmak też byłby dobry :)
Sernik bardzo dobry. Zrobiłam z borówką amerykańską. Schłodzony smakuje rewelacyjnie.
A czy mogą byc same borowki? Sernik nie będzie za mdły? Akurat dysponuje spora iloscia i szkoda by bylo, aby sie zmarnowały :)
myślę, że też będzie smaczny, pozdrawiam
Pierwszy przepis od Pani który mi nie wyszedł 😢 i zastanawiam się dlaczego… Czy to może być wina rzadkiego jogurtu?
raczej nie jogurtu, pozdrawiam
Wlasnie zrobilam i delektuje. Wspanialy. Dalam tylko jagody bo te mialam i zamiast cukru cukier kokosowy i bez Mascarpone.przepyszny! Blender faktycznie pomocny do kruszenia ciastek.
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Nie doczytałam wcześniej i dodałam mrożone jagody. Czy wyjdzie? 😏
Witam! Czy moze pani powiedzic co to za tortownica? Chciałabym kupic taka wysoka i nie moge znalesc
kupiłam ja kiedyś w Ikea, pozdrawiam
Wypróbowałam przepis i jest rewelacyjny !! ❤
Pani Natalio, ma Pani przepis na Brownie takie klasyczne wart wypróbowania?
proszę zobaczyć tutaj:
https://malacukierenka.pl/category/brownies
pozdrawiam serdecznie
Właśnie się piecze. Masa surowa już pachnie obłędnie, więc efekt końcowy musi być pyszny.Pozdrawiam serdecznie
pycha
Jest przepyszny! Zjedzony przez rodzinę w jeden dzień ❤️☺️ Zaraz lecę po składniki na kolejny, bardzo polecam idealny sernik 💘😍
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło
Serniczek przepyszny! Zrobiłam go z jogurtem greckim i tylko z borówkami, bo jagód już nie znalazłam. Masę serową wyłożyłam na biszkopty. Piekłam dużo dłużej niż wskazany czas i w tortownicy o średnicy 28 cm. a i tak chciał mi z niej „wyjść”. 😉 Na wierzch już nic nie kładłam. Super!
Witam, czy jak piekła Pani ten sernik z biszkoptami to nic się z nimi nie stało ? Nie spaliły ? Zastanawiam się czy jakby zastąpić je samym biszkoptem to trzeba by było zapiec wcześniej biszkopt czy raczej dac go z masą serową i nic by się nie stało. Proszę o pilną odpowiedź dziękuję
użyłam herbatników, nic się nie spaliło, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy istnieje możliwość pominięcia budyniu? Niestety zapomniałam zrobić zapasy w Polsce, a tu gdzie mieszkam niestety nie ma :(
tak można, wtedy można dać 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry
Zrobiłam już wiele ciast z Pani strone i wszystkie wyszly super. Pani przepisy i sposób wykonania jest super. Nigdy nie robił takiej ilosci różnych wypieków. Dzisiaj będę robił sernik z jagodami.
Dziękuję,
Pozdrawiam serdecznie
Basia
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wygląda obłędnie.
Serniczek wspaniały właśnie się nim zajadamy.
Pozdrawiamy serdecznie . Miłej niedzielii
A jaki ser z wiaderka Pani poleca ?? Nie każdy jest dobry niestety
Ja używam Mój Ulubiony z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Jestem laikiem , ale 2przepisy wyszły super, teraz czas na sernik i może pytanie czy zamiast pół kostki masła może być cała bo nie zwróciłam uwagi i dałam 200gr masła wpłynie to jakoś na wypiek negatywnie, bo sernikjuz się piecze… Pozdrawiam serdecznie
Nie wiem czy aż taki łatwy, ale z pomocą żony w końcu się udało. Kocham jagody!
Wspaniały przepis! Sernik- niebo w gębie. Do tej pory czuję jego smak, a piekłam go pierwszy raz kilka tygodni temu 😋
Przede wszystkim piekłam go w kąpieli wodnej, dzięku temu nie pękł i był równy jak blat. Wierzch wymieszałam z dżemem jagodowym.
Witam, piekla Pani z termoobiegiem czy bez ???
bez termoobiegu, pozdrawiam
Witam czy może być brytfanna nie mam tortownicy
jak już Pani kiedyś w tym coś piekła i się udało to myślę, że będzie ok, pozdrawiam
Czy z mrożonymi jagodami można zrobić ten sernik?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Czy może mi Pani wytłumaczyć jaka role odgrywa budyń w tym przepisie?
Dzień dobry. Bardzo chcę upiec ten sernik. Czy bez mascarpone też wyjdzie ? Mam piekarnik z termoobiegiem, na jakiej temperaturze piec sernik?
też się uda bez mascarpone, myślę, że na termoobieg 150C
pozdrawiam
Sernik jest przepyszny. Smakował każdemu. To kolejny udany przepis od Pani.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Sernik bardzo pyszny. Polecam!??
a gdyby dać samych jagód? Będzie ok ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Czy jak podwoję składniki na dużą blaszkę, to wypiecze mi sie dobrze?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziękuję
Czy jagody mozna zastąpić innymi owocami? Jeśli tak to jakimi? Z jagodami wypróbowany- niebo w gębie:)
myślę, że maliny, pozdrawiam
Chciałabym zrobić ten sernik na blaszce. Czy przy tej ilości składników da rade. Jaką wielkość blachy Pani poleca. Czy może zrobić z 1,5. Serdecznie pozdrawiam
Witam . Czy jest mozliwe zeby zrobic z 0,5 kg sera ? Na co uwazac przy redukcji o polowe ?
można zmniejszyć o połowę składniki, pozdrawiam serdecznie
Czy na zwykłą blaszkę 24/36 wystarczy zrobić z 1,5 porcji. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy sos jagodowy surowy nie zepsuje się szybciej? Czy nie lepiej zagotować go z cukrem i ostudzić albo użyć konfitury?
Jeśli wolno, bo dla laików to zapewne oczywistość nie będzie, ale w przepisie fix do śmietany powinien być obowiazkowy, a nie opcjonalny, bo bita śmietana z czasem się rozplywa 😉
Sernik będę robić w ten weekend. Wygląda niesamowicie. Liczę na jego kremowosc 🤩 dam znać jak wyszło!
Sernik bardzo szybki w zrobieniu. Miałam jednak problem z dopieczeniem. Według mojej wiedzy serniki piecze się zwykle w ok 180st, a nie w 160st, ale może autorka przepisu ma zwyczajnie super mocny sprzęcior 😁 Przez długie pieczenie bałam się, że masło w spodzie mi się spali (zaczęło nawet wyciekać przez blachę!), ale wyszło ok. Koniec końców sernik udany. Ja robiłam z sera Präsident. Zrezygnowałabym jednak w przyszłości ze smietany, bo wydaje mi się, że trochę mdly przez to wychodzi. Ale mus owocowy na górze obowiązkowo 😉 Może nawet z odrobiną żelatyny, żeby był efekt lustra 😁