NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiśniami, z kremem jogurtowym, na kakaowym, wilgotnym biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, z dużą ilością wiśni. Wszystkie warstwy wspaniale ze sobą smakują. Jestem wielce zadowolona z tego przepisu :). Udał się rewelacyjnie. Najbliższym ciasto smakowało i prosili o przepis. Muszę przyznać, że ostatnio moim ulubionym owocem do przygotowywania słodkości to wiśnie. Przepis polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120ml oleju
Do nasączenia:
100ml wody (można zastąpić wiśniówką)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Masa wiśniowa:
1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy
około 130ml wody do rozmieszania budyniu
2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
250ml wody do wiśni
150g cukru
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
15g żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej
Dodatkowo do dekoracji:
ubita śmietanka (tak około 250-300ml schłodzonej śmietanki 30%, posłodzonej 1 łyżką cukru pudru)
starta czekolada lub wiórki czekoladowe
wiśnie
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa wiśniowa:
5. Wiśnie przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i wymieszać łyżką. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszyć ogień i gotować je przez około 1-2 minuty. W międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć.
Składanie ciasta:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby masa wiśniowa lepiej trzymała się biszkoptu (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
7. Na biszkopt wylać lekko tężejącą masę wiśniową i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
Krem:
8. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby żelatyna napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
9. Jogurt przełożyć do miski.
Śmietankę wlać do drugiej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem.
10. Gotowy krem wylać na wiśnie i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
11. Gotowe ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić je na porcję. Każdą porcję można ozdobić kleksem bitej śmietany, posypać startą czekoladą i na koniec położyć wisienkę, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Czym mogę zastąpić żelatynę? Galaretką, fixem? Mam tylko 9 g żelatyny a sklepy zamknięte :(
Witam! Dopiero co odkryłam ten kanał. Bardzo kusząco wyglądają Pani wypieki:). Chciałbym zrobić to ciato z wiśniami. Mam pytanie co do dekoracji. Na filmiku jest informacja, że można dać kleks bitej smietany. Czy mogłaby Pani napisać, jak ją zrobić i w jakich proporcjach, żeby nie wyszło jej za dużo i żeby nie zmarnować niepotrzebnie składników? Bo na takie kleksy, to raczej niewiele jej potrzeba.
Pozdrawiam!
Czy mrożone wiśnie trzeba wcześniej odłożyć do całkowitego rozmrożenia?
tak trzeba je rozmrozić, pozdrawiam
Kolejne ciasto które robiłam z przepisu Małej Cukierenki – wyszło super, dzisiaj biorę na warsztat sernik z jagodami. Pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto bardzo dobre, wyszło duże również w większej blasze (biszkopt jest sopry) 🙂🙂
Dzień dobry, kupuję śmietankę kremówkę z różnych firm gdy piękę ciasta i za każdym razem mam problem ją ubić, co może być tego powodem? Nigdy nie jest tak sprężysta jak u Pani na filmikach
może na za wysokich obrotach Pani ubija, proszę ubijać nie na najwyższych, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy można użyć zeszłorocznych wiśni ze sloika – wydrylowanych i zalanych syropem (woda+cukier) :) Jeśli tak to czy zamiast wody i cukru z przepisu można użyć odpowiednią ilość tego soku?? Pozdrawiam
myślę, że tak i wiśnie i ten sok, tylko cukru można dać mniej jak słodki ten sok, pozdrawiam
A czy mogę użyć innej mąki i jakiej najlepiej bo niestery nie moge pszennej :/
Bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłam ciasto na imieniny mamy Czesławy. Wyszło pysznie, mama była zachwycona. Korzystam z Pani strony od niedawna, ale coraz bardziej przekonuję się do Pani wypieków. Raz jeszcze dziękuję i gratuluję talentu kulinarnego oraz daru przekonywania. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło przepyszne ! Wilgotne, kwaskowate, wyśmienite.
Pozdrawiam :-)
Czy wiśnie z kompotu też będą ok? Pozdrawiam
nie będzie tak smacznie, ale można dać, radzę użyć mrożonych, pozdrawiam
A można użyć wiśni ze słoika?
tak można, ale radzę użyć mrożonych, pozdrawiam
Zrobiłam wczoraj to ciacho i jest przepyszne, wszystko gra idealnie, zgadzam się że to najlepsze ciasto z wiśniami ☺️
O matko! Dostałam ślinotoku. Poproszę kawałek do kawki <3 :D
uzyla Pani jogurtu z kawalkami owocow czy bez?
był z kawałkami owoców, pozdrawiam
A czy z innymi owocami można zrobić i ewentualnie z jakimi i czy proporcje tej masy owocowej będą wtedy takie same ?
takie same, myślę, że borówka, brzoskwinie, pozdrawiam
Ciasto pycha :-) zrobilam na weekend rodzina zachwycona :-) chyle czoła :-)
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam, jakiego jogurtu Pani uzyla?
Marki zott wiśniowy, pozdrawiam
Mogą być wiśnie ze spirytusu, z których robiłam nalewke
myślę, że tak, będzie mocno alkoholowe, pozdrawiam