Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)
Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady
1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.
2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.
3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.
5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).
6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków
Wspaniały przepis. Uratował moje jabłka przed zmarnowaniem i w dodatku babeczki są przepyszne!
Muffinki wyszły pyszne. Wilgotne, czekoladowe, jabłka rzeczywiście nie czuć.
myślę, że mąka gryczana i ryżowa, pozdrawiam
Witam Mała Cukierenko,
jaką mąką ewentualnie jaką mieszanką mąk bezglutenowych mogłabym zastąpić mąkę pszenną.
Jestem na diecie bezglutenowej z powodu choroby a bardzo chciałabym znowu korzystać z twoich przepisów.
Pozdrawiam
przy termoobiegu tak, na funkcji góra-dół 180oC,
pozdrawiam
Czy na pewno 160 stopni to wystarczająca temperatura? Boję się, że zrobię zakalec :O
cieszę się bardzo :) pozdrawiam
Muffiny są przepyszne! :)
12 sztuk, pozdrawiam
Ile muffinkow wychodzi z porcji w przepisie?
myślę, że tak pozdrawiam
Witam,
Czy mogę w tych babeczkach mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą?
super przepis:) dzieki
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rzeczywiście pyszne! Przepyszne!! Mocno kakaowe, mięciutkie – właśnie na takie miałam ochotę :) Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!