Migdałowe muffinki z porzeczkami – Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu babeczki. Mają pełno owoców i waniliowo – śmietankowy zapach. Stanowią świetną przekąskę, są sycące, ze sporą ilością owoców i migdałów. Do tego te małe ślicznotki są mięciutkie, wilgotne i kwaskowate. Kolejna wspaniała, letnia przekąska, doskonała na wieczór do herbaty i mleka, polecam.
Migdałowe muffinki z porzeczkami
składniki na 12 dużych babeczek:
350g mąki
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody
300g przebranych, umytych porzeczek
100g masła
2 jajka
220ml maślanki
aromat śmietankowy
1. Masło roztopić.
2. Wymieszać razem maślankę, jajka, masło i parę kropli aromatu śmietankowego.
3. Mąkę wymieszać z sodą, migdałami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać porzeczki wymieszać.
4. Połączyć ze sobą obie masy, krótko mieszając. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut.
Udanych wypieków :)
Pyszne! Nie miałam maślanki, ale jogurt wymieszany z mlekiem też dał radę. Dodałam ok. 2 łyżki maku do ciasta i wyszło rewelacyjnie, będę na pewno robić ponownie:)
Mięciutkie, wilgotne, pyszne!
Muffinki wilgotne, aromatyczne, pyszne.
Czy porzeczki mogą być mrożone?
tak mogą być, pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie