Migdałowe muffinki z porzeczkami

Migdałowe muffinki z porzeczkami – Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu babeczki. Mają pełno owoców i waniliowo – śmietankowy zapach. Stanowią świetną przekąskę, są sycące, ze sporą ilością owoców i migdałów. Do tego te małe ślicznotki są mięciutkie, wilgotne i kwaskowate. Kolejna wspaniała, letnia przekąska, doskonała na wieczór do herbaty i mleka, polecam.

Migdałowe muffinki z porzeczkami

Migdałowe muffinki z porzeczkami
składniki na 12 dużych babeczek:
350g mąki
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody
300g przebranych, umytych porzeczek
100g masła
2 jajka
220ml maślanki
aromat śmietankowy

1. Masło roztopić.

2. Wymieszać razem maślankę, jajka, masło i parę kropli aromatu śmietankowego.

3. Mąkę wymieszać z sodą, migdałami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać porzeczki wymieszać.

4. Połączyć ze sobą obie masy, krótko mieszając. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Migdałowe muffinki z porzeczkami”

  1. Pyszne! Nie miałam maślanki, ale jogurt wymieszany z mlekiem też dał radę. Dodałam ok. 2 łyżki maku do ciasta i wyszło rewelacyjnie, będę na pewno robić ponownie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz