Migdałowe muffinki z porzeczkami – Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu babeczki. Mają pełno owoców i waniliowo – śmietankowy zapach. Stanowią świetną przekąskę, są sycące, ze sporą ilością owoców i migdałów. Do tego te małe ślicznotki są mięciutkie, wilgotne i kwaskowate. Kolejna wspaniała, letnia przekąska, doskonała na wieczór do herbaty i mleka, polecam.
Migdałowe muffinki z porzeczkami
składniki na 12 dużych babeczek:
350g mąki
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody
300g przebranych, umytych porzeczek
100g masła
2 jajka
220ml maślanki
aromat śmietankowy
1. Masło roztopić.
2. Wymieszać razem maślankę, jajka, masło i parę kropli aromatu śmietankowego.
3. Mąkę wymieszać z sodą, migdałami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać porzeczki wymieszać.
4. Połączyć ze sobą obie masy, krótko mieszając. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 25 minut.
Udanych wypieków :)
Poezja w papilotkach.
Bajeczne babeczki ! ^^
Urocze te muffinki, a papilotki w kropki mnie rozbrajaja :)
Przepiękne :) Papilotki i kiście porzeczek dodają muffinom uroku :)
przesliczne przesmaczne przeapetyczne!
takie urocze!
ze smakowitymi owocami. rewelacyjna wersja!
Poezja, po prostu cudne! I równie piękna aranżacja i zdjęcia :)
Jakie fajne muffinki, apetytu nabrałam, by takowe uczynić :)
bajecznie wyglądają!
sliczne sa i takie pyszniutkie:)
Spróbowałam zrobić sama:-) są genialne:-)
Kapitalny przepis, wczoraj wypróbowałam na sąsiedzkie spotkanie, wyrosły cudnie!
Bardzo się cieszę:)
pozdrawiam:)
Są wspaniałe!
Wypróbowałam i gorąco polecam:)))
Poza tym wszystkie przepisy są godne uwagi i na pewno będę korzystać!
Pozdrawiam i dziękuję:)
miło mi to słyszeć:) życzę wiec smacznego,
dużo wspaniałych słodkości,
pozdrawiam
Przepis jest super, ale z mojego doświadczenia wynika, że składników jest za dużo na 12 muffinek. Przy ostatnim podejściu wyszło mi ich 18! Proponuję ilość składników pomnożyć przez 2/3 i wychodzi idealnie. Tak zrobiłam i mój tuzin muffinek właśnie się studzi do jadalnej temperatury : )
życzę smacznego:)
pozdrawiam serdecznie
Smak super! Ale z moim wykonaniem chyba było coś nie tak bo nie wyrosły mi jak na obrazku… Kiedyś słyszałam że foremkę napełnia się do wysokości 1/3. Może tu tkwił mój błąd… bo mi też wyszło ich sporo.
ja nakładam więcej ciasta niż 1/3 wysokości foremki, nakładam prawie do pełna około 3/4 wysokości,
pozdrawiam
Moje muffiniki właśnie się pieką i czuję że będą super :)
Czy porzeczki mozna zastapic zurawina?
myślę, że można,
pozdrawiam
Jeśli pominę migdały to babeczki bardzo stracą na smaku? :)
można pominąć,
pozdrawiam:)
A co zrobic jak nie ma termoobiegu?
to proszę piec w temperaturze 180oC, pozdrawiam
Witam, czy zamiast maślanki może być jogurt pitny?
myślę, że tak pozdrawiam
Zrobiłam je z jogurtem naturalnym i wiórkami kokosowymi zamiast maślanki i migdałów :) Wyszły pyszne dziekuje:)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Robię te muffinki stale od dwóch lat :) To mój ulubiony przepis. I mojej rodziny też :).
Pierwszy raz robiłam je zimą. Zamiast maślanki dałam jogurt, a zamiast porzeczek jabłko pokrojone w konstkę. Próbowałam też innych wersji z borówką amerykańską, porzeczką, rodzynkami, czekoladą i suszoną żurawiną. Zawsze się udają. I to mimo tego że z lenistwa wrzucam wszystkie składniki na raz do jednej miski i tylko lekko zamieszam łyżką. Szybkie, pyyyyyszne, genialne!
ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Czy porzeczki mogą być mrożone?
tak mogą być, pozdrawiam
Muffinki wilgotne, aromatyczne, pyszne.
Mięciutkie, wilgotne, pyszne!