Kruche ciasto z porzeczkami i bezą – Przepyszne ciasto, rewelacyjnie smaczne i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Kruche maślane ciasto, na którym są zanurzone w słodkiej pianie kwaśne porzeczki. Smaki idealnie się równoważą, więc ciasto nie jest za kwaśne ani za słodkie. Migdały dodają orzechowego wykończenia i chrupkości. Ciasto jest bardzo soczyste i aromatyczne. Cudowny, letni przysmak w pięknym kolorze, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Küchenlatein).
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
120g zimnego masła
1 jajko
100g cukru
Wierzch:
4 białka
150g cukru
szczypta soli
600g umytej, obranej czerwonej porzeczki
100g zmielonych migdałów
1. Do mąki dodać posiekane masło i cukier. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie ono dość lepkie), uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Blaszkę o wymiarach 24x29cm wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni i wyjąć z piekarnika.
4. Zmniejszyć temperaturę do 150°C.
5. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać partiami połowę cukru i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 3 minuty.
6. Porzeczki wymieszać z resztą cukru oraz migdałami. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na upieczonym spodzie i wstawić jeszcze na około 40 minut do piekarnika.
Udanych wypieków :)
Nie przepadam za porzeczkami, ale dostałam latem od mamy świeże porzeczki z ogródka, więc je zamroziłam, i tak leżały, leżały, więc na ciasto jak znalazł :)
Ciasto bardzo, bardzo dobre, pyszny maślany spód i kwaskowa masa. Mniam :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam – pyszny:)
kupiłam ten talerzyk w galerii handlowej, nie pamiętam nazwy sklepu, pozdrawiam
Skąd tralerzyk? Ciasto super, uwielbiam takie :)
w przepisie jest napisane, że ciasto wychodzi klejące,
beza z wierzchu powinna być przypieczona, ale w środku od owoców będzie miękka,
pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że smakowało
Ciasto już praktycznie na wyjęciu. Mam jednak kolejne pytanie. Czy beza powinna być miękka po tych 40 min ??
A ja pierwszy problem z jakim się zetknęłam w tym przepisie to chyba niezbyt dobrane proporcje. Po dodaniu jajka ciasto całe się lepi. Czy oby na pewno na 200 g mąki i 100 g cukru przypada całe jajko ??? Może chodziło o samo żółtko albo inne proporcje sypkich produktów??
Moje drugie pyt. dotyczy porzeczki. Czy mrożona również będzie się nadawać?
w przepisie jest 150 czyli niższa więc jest dobrze, bo piana z białek musi tak wyschnąć,
pozdrawiam serdecznie
Piana była super, a owoce suche, tylko cos kombinowałam z temperaturą. A jaka właściwie powinna byc tem. żeby zrobiła sie beza?
może, źle się ubiła piana z białek lub owoce były mokre,
pozdrawiam
Witam. Chciałam zapytać o jedną rzecz. W tamtym roku w cieście wyszła mi beza, taka chrupiąca, a w czoraj jak robiłam to wyszła taka nieścięta piana białka. Wszystko było miękkie i nie przypominało bezy. Czy może Pani mi powiedzieć co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam.
może Pani odpuścić migdały i może Pani użyć tortownicy,
pozdrawiam serdecznie