Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą – Przepyszne ciasto, rewelacyjnie smaczne i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Kruche maślane ciasto, na którym są zanurzone w słodkiej pianie kwaśne porzeczki. Smaki idealnie się równoważą, więc ciasto nie jest za kwaśne ani za słodkie. Migdały dodają orzechowego wykończenia i chrupkości. Ciasto jest bardzo soczyste i aromatyczne. Cudowny, letni przysmak w pięknym kolorze, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Küchenlatein).

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
120g zimnego masła
1 jajko
100g cukru
Wierzch:
4 białka
150g cukru
szczypta soli
600g umytej, obranej czerwonej porzeczki
100g zmielonych migdałów

1. Do mąki dodać posiekane masło i cukier. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie ono dość lepkie), uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Blaszkę o wymiarach 24x29cm wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni i wyjąć z piekarnika.

4. Zmniejszyć temperaturę do 150oC.

5. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać partiami połowę cukru i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 3 minuty.

6. Porzeczki wymieszać z resztą cukru oraz migdałami. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na upieczonym spodzie i wstawić jeszcze na około 40 minut do piekarnika.

Udanych wypieków :)

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do wpisu „Kruche ciasto z porzeczkami i bezą”

  1. ciasto jest doskonałe! właśnie ukroiłam jeden kawałek, jeszcze ciepły i jest taki pyszny, że idę już po następny!

  2. bardzo się cieszę, że ciasto smakuje,
    biorę się właśnie za podobny przepis też porzeczki z bezą:)
    pozdrawiam

  3. Zrobiłam i wyszło bardzo smaczne, tylko na drugi dzień nie było już chrupkie, tylko zawilgotniało tak jakoś… Czy jest jakiś sposób, żeby temu zapobiec?

  4. Dzisiaj zrobiłam to ciasto.
    Wyszło takie przepyszne!
    Dziękuję za przepis :*
    Myślę, że niedługo przymierze się do sernika na zimno z jagodami. Jak zobaczyłam te zdjęcia to zaraz miałam na niego ochotę ;)

  5. bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało:)
    powodzenia z sernikiem i smacznego!
    pozdrawiam ciepło

  6. mmmmm brak słów,ten zapach porzeczek :) idealne połączenie nieznośnie słodkiej bezy z kwaśnymi porzeczkami, dziekuje za przepis :)

  7. Witam. Chciałam zapytać o jedną rzecz. W tamtym roku w cieście wyszła mi beza, taka chrupiąca, a w czoraj jak robiłam to wyszła taka nieścięta piana białka. Wszystko było miękkie i nie przypominało bezy. Czy może Pani mi powiedzieć co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam.

  8. Piana była super, a owoce suche, tylko cos kombinowałam z temperaturą. A jaka właściwie powinna byc tem. żeby zrobiła sie beza?

  9. w przepisie jest 150 czyli niższa więc jest dobrze, bo piana z białek musi tak wyschnąć,
    pozdrawiam serdecznie

  10. A ja pierwszy problem z jakim się zetknęłam w tym przepisie to chyba niezbyt dobrane proporcje. Po dodaniu jajka ciasto całe się lepi. Czy oby na pewno na 200 g mąki i 100 g cukru przypada całe jajko ??? Może chodziło o samo żółtko albo inne proporcje sypkich produktów??
    Moje drugie pyt. dotyczy porzeczki. Czy mrożona również będzie się nadawać?

  11. w przepisie jest napisane, że ciasto wychodzi klejące,
    beza z wierzchu powinna być przypieczona, ale w środku od owoców będzie miękka,
    pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że smakowało

  12. Nie przepadam za porzeczkami, ale dostałam latem od mamy świeże porzeczki z ogródka, więc je zamroziłam, i tak leżały, leżały, więc na ciasto jak znalazł :)
    Ciasto bardzo, bardzo dobre, pyszny maślany spód i kwaskowa masa. Mniam :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.