Migdałowe muffinki z porzeczkami – Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu babeczki. Mają pełno owoców i waniliowo – śmietankowy zapach. Stanowią świetną przekąskę, są sycące, ze sporą ilością owoców i migdałów. Do tego te małe ślicznotki są mięciutkie, wilgotne i kwaskowate. Kolejna wspaniała, letnia przekąska, doskonała na wieczór do herbaty i mleka, polecam.
Migdałowe muffinki z porzeczkami
składniki na 12 dużych babeczek:
350g mąki
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody
300g przebranych, umytych porzeczek
100g masła
2 jajka
220ml maślanki
aromat śmietankowy
1. Masło roztopić.
2. Wymieszać razem maślankę, jajka, masło i parę kropli aromatu śmietankowego.
3. Mąkę wymieszać z sodą, migdałami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać porzeczki wymieszać.
4. Połączyć ze sobą obie masy, krótko mieszając. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut.
Udanych wypieków :)
Robię te muffinki stale od dwóch lat :) To mój ulubiony przepis. I mojej rodziny też :).
Pierwszy raz robiłam je zimą. Zamiast maślanki dałam jogurt, a zamiast porzeczek jabłko pokrojone w konstkę. Próbowałam też innych wersji z borówką amerykańską, porzeczką, rodzynkami, czekoladą i suszoną żurawiną. Zawsze się udają. I to mimo tego że z lenistwa wrzucam wszystkie składniki na raz do jednej miski i tylko lekko zamieszam łyżką. Szybkie, pyyyyyszne, genialne!
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam je z jogurtem naturalnym i wiórkami kokosowymi zamiast maślanki i migdałów :) Wyszły pyszne dziekuje:)
myślę, że tak pozdrawiam
Witam, czy zamiast maślanki może być jogurt pitny?
to proszę piec w temperaturze 180oC, pozdrawiam
A co zrobic jak nie ma termoobiegu?
można pominąć,
pozdrawiam:)
Jeśli pominę migdały to babeczki bardzo stracą na smaku? :)
myślę, że można,
pozdrawiam
Czy porzeczki mozna zastapic zurawina?
Moje muffiniki właśnie się pieką i czuję że będą super :)
ja nakładam więcej ciasta niż 1/3 wysokości foremki, nakładam prawie do pełna około 3/4 wysokości,
pozdrawiam
Smak super! Ale z moim wykonaniem chyba było coś nie tak bo nie wyrosły mi jak na obrazku… Kiedyś słyszałam że foremkę napełnia się do wysokości 1/3. Może tu tkwił mój błąd… bo mi też wyszło ich sporo.
życzę smacznego:)
pozdrawiam serdecznie