Sernik na zimno z jagodami – Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam… (zmodyfikowany troszkę przepis z kalendarza)
Sernik na zimno z jagodami
Składniki:
Spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
Masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
Dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód
Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.
Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.
4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.
Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.
Udanych wypieków :)
Blueberry Cheesecake
Ingredients
Crust:
100g crushed whole wheat cookies (store bought or home-made)
1/2 cup instant oatmeal
3 tablespoons of brown sugar
pinch of salt
7 tablespoons unsalted butter, melted
few drops of vanilla extract
For the filling:
40g powdered gelatine
1/4 cup water
400g cream cheese, softened
250ml heavy cream 30%
1 cup sugar (if you like more sweet add more sugar)
1 tablespoon lemon juice
3 cups blueberries, washed and drained
For the topping:
250ml heavy cream 30%
3 teaspoons of vanilla sugar
1 cup blueberries, washed and drained
Crust:
1. Mix together crushed cookies, oatmeal, sugar, salt, butter and vanilla. Press into the base of a 20cm round x 9cm (8”x 3½”) springform pan and bake at 350°F (180°C) for 12-15 minutes. Remove from an oven and cool completely at room temperature.
Filling:
2. Soak the gelatin in a 1/4 cup cold water (for about 10 minutes), and then put on a fire and warp up,stirring, until dissolved.
3. Mix together cheese, heavy cream, sugar and lemon juice.
4. Puree blueberries in a food processor(a blenderwill work fine) and mix with cream cheese mixture.
5. Start stirring cheese mixture slowly, while pouring the warm gelatin, after ingredients have combined, let it stand for a few minutes until it start thickens.
Now spoon over the mixture evenly into the chilled base, smooth the surface and refrigerate for about 4-5 hours, but best to leave overnight.
Before you unlock the spring form pan, run a knife around the edge of the cheesecake.
Topping:
6. Whip the heavy cream with vanilla sugar. Cover top of the blueberry cheesecake with whipped cream and blueberries.
Enjoy:)
użyłam serka „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Jejku. Ja to mam problem z tą żelatyną:(
Jak ją zrobić.Kupiłam w torebce taką jak kisiel???
to dobrze, czyli w proszku, Proszę odmierzyć 40g i zalać około 1/3 może być nawet 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała (żelatyna wchłonie zimną wodę). Po tym czasie postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści, nie będzie granulek, nastąpi to bardzo szybko i zdjąć z ognia.
pozdrawiam
Mam pytanko odnośnie śmietany 30%. Po prostu ją wlewamy do sera czy wcześniej ubijamy?:)
Wlewamy do sera, bez ubijania, pozdrawiam
Mam tylko zelatyne w listkach, ile powinnam jej uzyc?
7 lyzek stopionego masla to ile gram? z gory dziekuje!
Anonim: – masła około 90- 100g pozdrawiam
marta: – podobno 1 listek = 1 łyżeczce żelatyny, 12 takich płatów waży 20 g i wystarcza do z żelowania 1 litra wody.
pozdrawiam serdecznie
Co zrobić aby żelatyna nie zrobiła mi grudek w masie nigdy nie wiem czy dodawać zimna czy ciepłą ???? Proszę o pomoc
ja dodaje lekko ciepłą, po zdjęciu z ognia proszę odczekać z 5-10 minut, pozdrawiam
Czy można użyć borówek amerykańskich lub malin?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jeszcze mam pytanie,jak Pani to robi że brzegi ciasta są takie równe,że się tak idealnie odkleiło od brzegów.Moje zawsze są poszarpane nawet jak podważę nożem.
dokładnie dociskam nożem do brzegów tortownicy, starając się go w ogóle nie odrywać, pozdrawiam
Jak bez pieczenia ?! A te 15-20 min. w 16OoC???
Czy do sernika mogę wykorzystać borówka amerykańskie?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
Można dodać je w całości, ale raczej bym ich nie miksowała na mus, pozdrawiam
zrobiłam, w smaku super, ale niestety kruchy spód pozostał totalnie kruchy i odpadał od ciasta, zaśmiecił stół przy nakładaniu i niezbyt estetycznie to wszystko wyglądało, choć goście chwalili i cały serniczek został zjedzony raz dwa:D zamiast ciastek pełnoziarnistych dałam herbatniki, nie wiem czy to mogło mieć jakiś wpływ…
przykro mi z powodu tego spodu, pozdrawiam
Jaki to jest twarozek do tego uzyty?
teraz używam serka „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Hej, jak zastąpić spód tego serniczka żeby był bez pieczenia? Mam niestety popsuty piekarnik.
około 150-200g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek i 5-7 łyżek roztopionego masła, wymieszać i wyłożyć spód,
pozdrawiam
Witam,
Chciałam zapytać ,czy serniczek można mrozić?
nie wiem, nie doradzę, pozdrawiam
„wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny” to znaczy wymieszać np łyżką czy też zmiksować mikserem, a jeśli miksować mikserem to jak długo?może to głupie pytanie ale jestem laikiem w pieczeniu i te 400 g serka wydaje mi się troszkę mało na tak okazały sernik
można wymieszać mikserem do połączenia składników, pozdrawiam
To jest naprawdę genialny i prosty przepis !! i przepyszny !
Kolejny raz robię to ciasto i po prostu uwielbiam !
Pozdrawiam :)
A jaki jest ten serek ? Jakiej firmy?
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy taki twaróg bez laktozy się nada? Jesli tak to wybrac półtłusty? Bardzo chciałabym zjeść takie pyszności jednak nietolerancja mocno ogranicza moje sernikowe eksperymenty☹.
nie próbowałam bez laktozy, ale też powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
Jakich ciasteczek na spód Pani użyła?
ciastka digestive, pozdrawiam
Witam.Nie mieszkam w Pl i ser na sernik moge zakupic 2x do roku.(niestety) czy moge uzyc mascarpone lub Quark?
może Pani dać pół na pół mascarpone i Quark, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za szybka odpowiedz i rowniez pozdrawiam serdecznie.e
Cześć dzięki za wpis !