Sernik na zimno z jagodami





Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny,  na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam…(przepis z kalendarza „Poradnika domowego 2011”)



składniki:
spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód



Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.

Udanych wypieków :)


 
Blueberry Cheesecake

Ingredients
Crust:
100g crushed whole wheat cookies (store bought or home-made)
1/2 cup instant oatmeal
3 tablespoons of brown sugar
pinch of salt
7 tablespoons unsalted butter, melted
few drops of vanilla extract
For the filling:
40g powdered gelatine
1/4 cup water
400g cream cheese, softened
250ml heavy cream 30%
1 cup sugar (if you like more sweet add more sugar)
1 tablespoon lemon juice
3 cups blueberries, washed and drained
For the topping:
250ml heavy cream 30%
3 teaspoons of vanilla sugar
1 cup blueberries, washed and drained
 
Crust:
1. Mix together crushed cookies, oatmeal, sugar, salt, butter and vanilla. Press into the base of a 20cm round x 9cm (8”x 3½”) springform pan and bake at 350°F (180°C) for 12-15 minutes. Remove from an oven and cool completely at room temperature.
 
Filling:
2. Soak the gelatin in a 1/4 cup cold water (for about 10 minutes), and then put on a fire and warp up,stirring, until dissolved.

3. Mix together cheese, heavy cream, sugar and lemon juice.

4. Puree blueberries in a food processor(a blenderwill work fine) and mix with cream cheese mixture.

5. Start stirring cheese mixture slowly, while pouring the warm gelatin, after ingredients have combined, let it stand for a few minutes until it start thickens.
Now spoon over the mixture evenly into the chilled base, smooth the surface and refrigerate for about 4-5 hours, but best to leave overnight.
Before you unlock the spring form pan, run a knife around the edge of the cheesecake.

 
Topping:
6. Whip the heavy cream with vanilla sugar. Cover top of the blueberry cheesecake with whipped cream and blueberries.

Enjoy:)
 

229 przemyśleń nt. „Sernik na zimno z jagodami

  1. to dobrze, czyli w proszku, Proszę odmierzyć 40g i zalać około 1/3 może być nawet 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała (żelatyna wchłonie zimną wodę). Po tym czasie postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści, nie będzie granulek, nastąpi to bardzo szybko i zdjąć z ognia.
    pozdrawiam

  2. Anonim: – masła około 90- 100g pozdrawiam

    marta: – podobno 1 listek = 1 łyżeczce żelatyny, 12 takich płatów waży 20 g i wystarcza do z żelowania 1 litra wody.

    pozdrawiam serdecznie

  3. Jeszcze mam pytanie,jak Pani to robi że brzegi ciasta są takie równe,że się tak idealnie odkleiło od brzegów.Moje zawsze są poszarpane nawet jak podważę nożem.

  4. zrobiłam, w smaku super, ale niestety kruchy spód pozostał totalnie kruchy i odpadał od ciasta, zaśmiecił stół przy nakładaniu i niezbyt estetycznie to wszystko wyglądało, choć goście chwalili i cały serniczek został zjedzony raz dwa:D zamiast ciastek pełnoziarnistych dałam herbatniki, nie wiem czy to mogło mieć jakiś wpływ…

  5. około 150-200g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek i 5-7 łyżek roztopionego masła, wymieszać i wyłożyć spód,
    pozdrawiam

  6. „wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny” to znaczy wymieszać np łyżką czy też zmiksować mikserem, a jeśli miksować mikserem to jak długo?może to głupie pytanie ale jestem laikiem w pieczeniu i te 400 g serka wydaje mi się troszkę mało na tak okazały sernik

  7. To jest naprawdę genialny i prosty przepis !! i przepyszny !
    Kolejny raz robię to ciasto i po prostu uwielbiam !
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

.