Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami 1

Sernik na zimno z jagodami – Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam… (zmodyfikowany troszkę przepis z kalendarza)

Sernik na zimno z jagodami 2

Sernik na zimno z jagodami
Składniki:
Spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
Masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
Dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód

Sernik na zimno z jagodami

Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.

Udanych wypieków :)

Sernik na zimno z jagodami

Blueberry Cheesecake

Ingredients
Crust:
100g crushed whole wheat cookies (store bought or home-made)
1/2 cup instant oatmeal
3 tablespoons of brown sugar
pinch of salt
7 tablespoons unsalted butter, melted
few drops of vanilla extract
For the filling:
40g powdered gelatine
1/4 cup water
400g cream cheese, softened
250ml heavy cream 30%
1 cup sugar (if you like more sweet add more sugar)
1 tablespoon lemon juice
3 cups blueberries, washed and drained
For the topping:
250ml heavy cream 30%
3 teaspoons of vanilla sugar
1 cup blueberries, washed and drained

Crust:
1. Mix together crushed cookies, oatmeal, sugar, salt, butter and vanilla. Press into the base of a 20cm round x 9cm (8”x 3½”) springform pan and bake at 350°F (180°C) for 12-15 minutes. Remove from an oven and cool completely at room temperature.

Filling:
2. Soak the gelatin in a 1/4 cup cold water (for about 10 minutes), and then put on a fire and warp up,stirring, until dissolved.

3. Mix together cheese, heavy cream, sugar and lemon juice.

4. Puree blueberries in a food processor(a blenderwill work fine) and mix with cream cheese mixture.

5. Start stirring cheese mixture slowly, while pouring the warm gelatin, after ingredients have combined, let it stand for a few minutes until it start thickens.
Now spoon over the mixture evenly into the chilled base, smooth the surface and refrigerate for about 4-5 hours, but best to leave overnight.
Before you unlock the spring form pan, run a knife around the edge of the cheesecake.

Topping:
6. Whip the heavy cream with vanilla sugar. Cover top of the blueberry cheesecake with whipped cream and blueberries.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email

238 komentarzy do “Sernik na zimno z jagodami”

  1. Czy taki twaróg bez laktozy się nada? Jesli tak to wybrac półtłusty? Bardzo chciałabym zjeść takie pyszności jednak nietolerancja mocno ogranicza moje sernikowe eksperymenty☹.

    Odpowiedz
  2. To jest naprawdę genialny i prosty przepis !! i przepyszny !
    Kolejny raz robię to ciasto i po prostu uwielbiam !
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. „wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny” to znaczy wymieszać np łyżką czy też zmiksować mikserem, a jeśli miksować mikserem to jak długo?może to głupie pytanie ale jestem laikiem w pieczeniu i te 400 g serka wydaje mi się troszkę mało na tak okazały sernik

    Odpowiedz
  4. około 150-200g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek i 5-7 łyżek roztopionego masła, wymieszać i wyłożyć spód,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. zrobiłam, w smaku super, ale niestety kruchy spód pozostał totalnie kruchy i odpadał od ciasta, zaśmiecił stół przy nakładaniu i niezbyt estetycznie to wszystko wyglądało, choć goście chwalili i cały serniczek został zjedzony raz dwa:D zamiast ciastek pełnoziarnistych dałam herbatniki, nie wiem czy to mogło mieć jakiś wpływ…

    Odpowiedz
  6. Jeszcze mam pytanie,jak Pani to robi że brzegi ciasta są takie równe,że się tak idealnie odkleiło od brzegów.Moje zawsze są poszarpane nawet jak podważę nożem.

    Odpowiedz
  7. Anonim: – masła około 90- 100g pozdrawiam

    marta: – podobno 1 listek = 1 łyżeczce żelatyny, 12 takich płatów waży 20 g i wystarcza do z żelowania 1 litra wody.

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. to dobrze, czyli w proszku, Proszę odmierzyć 40g i zalać około 1/3 może być nawet 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała (żelatyna wchłonie zimną wodę). Po tym czasie postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści, nie będzie granulek, nastąpi to bardzo szybko i zdjąć z ognia.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. żelatynę namaczam w zimnej wodzie i później roztapiam ją na ogniu, może być gotowy ser na sernik, pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. witam goraco. mam pytanie odnosnie zelatyny, rozpuszcza Pani ja w goracej czy zimnej wodzie? i drugie pytanie czy twarozek uzywa Pani taki gotowy na sernik zmielony juz? jesli nie to czy takiego mozna uzyc?

    Odpowiedz
  11. tak może być ser z wiaderka, mogą być jagody mrożone, tylko proszę je rozmrozić przed dodaniem do masy, pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Witam.Chcialam zapytac czy ser na serniki z wiaderka moze byc? i czy jagody moga byc mrozone? (nie mieszkam w PL i niektorych skladnikow tu nie ma)

    Odpowiedz
  13. Bardzo dobre ciacho, polecam. Mam tylko pytanie o spód – zrobiłam wg przepisu i nie chciało mi się skleić – dałam te 7 łyżek stopionego masła, po podpieczeniu nadal było niezespolone, przy krojeniu spód jest po prostu sypki (co nie szkodzi, wręcz myślałam żeby obsypać tymi ciastkami górę), ciekawa jestem dlaczego taki się zrobił?(ciastka były z mąki owsianej bo nie było pełnoziarnistych).Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. taka do przełożenia między biszkopty myślę, że tak, nawet można dać trochę mniej żelatyny wtedy, ale na boki dałabym inny krem, pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. myślę, że tak tylko spód może wyjść trochę twardy, mi się tak parę razy zdarzyło jak robiłam na herbatnikach, ale dodajemy jeszcze płatki owsiane, więc powinno być dobrze,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  16. hej dzis chce zrobic ten torcik jagody mam mrozone ale niemoglam dostac ciastek pelnoziarnistych mam herbatniki czy moge je wykorzystac .prosze o odpowiedz(twoje przepisy sa swietne boskie przepyszne itd ):)

    Odpowiedz
  17. Co za piękna słodkość na pewno jeszcze lepiej smakuje jak wygląda….:) A właśnie mam pytanie odnośnie wyglądu Jak Pani to robi ze brzegi torciku są idealne!!! Ja zawsze „pokaleczę”(a bardzo staram się aby tego nie zrobić ;) ) gdy obrysowuje brzegi nożem. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. myślę, że spokojnie można dodać taki serek, tylko wtedy proszę może dodać mniej cukru, żeby nie było za słodkie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  19. Zawsze jak robiłam sernik na zimno tylko taki biały bez borówek dawałam serek homogenizowany ale waniliowy, czy tutaj do borówek też takiego można użyć?

    Odpowiedz
  20. Witam !
    Czy może być zwykły cukier zamiast brązowego?
    Jeżeli mam bitą śmietankę w sprayu ,to mogę ją użyć do dekoracji ? Jeżeli tak, to jak długo utrzymuje się efektownie na cieście?
    Bardzo proszę o szybką odpowiedź

    Odpowiedz
  21. Cześć, właśnie wsadziłam mój serniczek do lodówki:D tylko nurtuje mnie jedna rzecz.. mam nadzieje, że nie jest to głupie pytanie, mianowicie czy wierzch ze śmietanki i jagód robimy od razu i wsadzamy całość do lodówki? Czy dopiero przed podaniem?

    Odpowiedz
  22. Pięknie wygląda.. mam zamiar zrobić je na moje jutrzejsze imieniny. Mam nadzieję że się uda i będzie smakować gościom :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  23. niestety nie wyszedł :( jak dla mnie zdecydowanie za dużo żelatyny, mimo że dałam mniejszą ilość i tak zrobiły się grudy, nie wiem co zrobiłam nie tak, może za długo podgrzewałam? następnym razem może spróbuję z galaretką

    Odpowiedz
  24. Hi- I pinned (Pinterest) this a long time ago and just found it again! I’ve made it for our 4th of July (Independance Day) celebration tomorrow. The filling is yummy (I licked the bowl) I can hardly wait to serve this tomorrow. Thank you so much!

    Odpowiedz
  25. Hejo,
    sernik rewelacja, przepyszny!!!
    przepis jasny, czytelny i dokładny. Z całą pewnością będę tutaj częstym gościem.
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  26. można użyć mrożonych owoców, ale odradzam borówkę am. nie jest on zbyt intensywna w smaku, po zmiksowaniu kolor sernika będzie bury, a masa się pewnie zważy, już trochę ostatnio pracowałam z borówką i dwa razy zważyła mi się masa,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  27. witam,
    wydaje mi się że i tak trzeba będzie dodać żelatynę, sam fix nie utrzyma sernika z owocami.
    można żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ale jak się rozpuści napęczniałą żelatynę na kuchence to zawsze trochę mnie wody dodanej w przepisie, a z tą żelatyną różnie bywa jak można zobaczyć w komentarzach,
    bardzo dziękuję za miłe słowa:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  28. Mam pytanie, co Pani myśli żeby zamiast żelatyny ubić śmietanę 30 z fixem do śmietany a do tego dodać dopiero ser? i jeszcze jedno?, nie można od razu żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie?
    Dzisiaj zrobiłam wyszedł super mimo iż miałam za mało żelatyny.
    Ma Pani super stronę, zjawiskowe przepisy i super wykonane zachęcające zdjęcia :).
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  29. Pani blog jest zjawiskowy! :D Przejrzysty, ciekawy, świetne przepisy dobrze opisane i zaopatrzone w piękne i apetyczne zdjęcia :) Po prostu cudowny! Jak widzę ten jagodowy sernik to na prawdę ślinka się zbiera. Koniecznie muszę kupić jagody i wypróbować przepis. Inne na pewno też zrealizuję.
    Pozdrawiam serdecznie! :D

    Odpowiedz
  30. może Pani użyć chudego zmielonego twarogu, ja już bym więcej dodatkowo nic nie dodawała, może troche śmietany lub tłustego jogurtu, ale wydaje mi się że będzie dobrze,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Witam! Mam pytanie czy mogę użyć zwykłego chudego twarogu, który następnie zmiele? Jeśli tak to czy czymś wzbogacić smak?

    Odpowiedz
  32. Sernik wyszedł winny, spód kruchy i rozpływający się w ustach. Wiele serników zasługuje na uznanie ale z całym swoim doświadczeniem mogę śmiało polecić ten przepis. Mam nadzieję, że kiedy Pani blog osiągnie wielki sukces będzie Pani pamiętała o swoich pierwszych wielbicielach do których mam zaszczyt się dopisać, gdyż wróżę wielką sławę tak ciekawemu i wspaniałemu blogowi :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  33. bardzo mi przykro, dobrze Pani zrobiła tylko nie powinna się żelatyna przypalić, cały czas mieszamy i dosyć krótko ją trzymamy na ogniu, tylko do roztopienia,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  34. A mi dziś nie wyszedł ;( zrobiłam z malinami w ogóle się nie zsiada, żelatyna mi się przypaliła, wsypałam 2 opakowania po 20 g do 1/4 szklanki potem to do garnka i aż sie rozpuści…nie wiem czy dobrze, załamałam się…

    Odpowiedz
  35. właśnie poważyłem zebrane dziś jagody – 4,5L BUA-HA-HA i teraz z pełną premedytacją mogę zrobić z Lubą ten cudownie wyglądający serniczek!!

    Odpowiedz
  36. nie ubijamy śmietanki, którą dodajemy do masy,
    ja miksuje jagody w blenderze, ale może też być robot kuchenny,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  37. A czy zamiast jagód mozna użyć gruszki? Sernik wygląda przepysznie, jednak gruszki są moimi ulubionymi owocami i było by wspaniale gdyby jagody można byłoby zastąpić gruszkami.

    Odpowiedz
  38. A czy można czymś zastąpić żelatynę? Niestety, nie jem żelatyny, a bardzo chciałabym wypróbować ten przepis. Pozdrawiam serdecznie! :)

    Odpowiedz
  39. super przepis. wczoraj zrobiłam z wersją z truskawkami – rewelacja.
    do tego zamiast śmietany dostałam kubek jogurtu naturalnego i wyszło :)
    serdecznie pozdrawiam
    zamierzam korzystać z Twojej stronki ile wlezie :)

    Odpowiedz
  40. Zrobiłam wczoraj w wersji z truskawkami PYCHOTKA!!! Niedzielna kawka z serniczkiem na zimno wszyscy zachwyceni!!! Dziękuję za przepis!! Jestem już fanką Pani bloga, jest śliczny, pyszny i pełen inspiracji!!! Cieszę się, że tu trafiłam!!! Pozdrawiam!!!

    Odpowiedz
  41. Super, też muszę wypróbować, życzę więc smacznego i dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  42. hello
    no one writes to me before with this problem, I live in Poland so I use gelatin which made by Polish companies and I think that’s the difference. When I use 40g it’s ok for me.

    Odpowiedz
  43. Hi,
    I’ve made this cake twice. First time I didn’t have enough gelatin and it turned out wonderful. This weekend used 40 g gelatin (which was about 8 pkg.) and it was WAY too much. Had to water it down and it was not nearly as good as last time. I’m using the Knox Gelatin – 1 box = 1 oz (4 pkg.) 1 oz = 28.349 g.
    They say – 1 envelope of gelatin will firmly set 2 cups of liquid, enough to unmold a dessert, so based on that – most you would need is 3 pkg. Anyone else have this problem / or can offer a solution?
    Thanks

    Odpowiedz
  44. dzień dobry,
    można bez termoobiegu tylko wtedy proszę dać temperaturę 180oC,
    jeśli doda Pani jogurtu, to proszę dać trochę więcej żelatyny,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  45. Wygląda świetnie! Mam zamiar zrobić go na Dzień Matki ;) A czy można użyć zwykłego twarogu, dodać do niego trochę jogurtu naturalnego i cukru, taki własny słodki serek? I czy można wstawić ciasto do piekarnika, ale bez termoobiegu? Pozdrawiam i podziwiam! :)

    Odpowiedz
  46. Yes, the polish people know how to cook. Great food, wonderful people, strange language (but isn’t every language strange? ;-) ).
    Will try it on sunday!

    Odpowiedz
  47. blog podoba sie podoba, wszystko tu jest cudne, 1 stop shop do wszystkich wypiekow :) wlasnie czytam jak to cudo zrobic i biore sie za robote :)

    Odpowiedz
  48. Gratuluje bardzo udanego bloga i niesamowitych wypieków. Jestem oczarowana, jednym słowem.
    Dzisiaj upiekłam cynamonki i ciasto bananowe – przepyszne.
    Powodzenia w dalszym prowadzeniu strony i oczywiście w pieczeniu cudownych ciast.
    Dziękuję.

    Odpowiedz
  49. Dzień dobry:)
    może być ser do pieczenia serników, serek śmietankowy kanapkowy też, tylko trzeba uważać żeby nie użyć słonego, ja używam twarożku sernikowo-kanapkowego z Wielunia „Mój ulubiony”, tak naprawdę to dowolny kremowy biały ser tylko żeby nie był słony,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  50. Witam, Pani przepis jest nieziemski i koniecznie chce go zrobić na urodziny mojej mamy.
    Chodzi o to że nie chciałabym niczego popsuć.
    Dlatego proszę o wyrozumiałość ale chcę by było idealnie
    400g śmietankowego twarożku naturalnego – jaki to ma być twarożek…?
    Z góry bardzo dziękuję za wyrozumiałość :>

    Odpowiedz
  51. Dzień dobry:)
    może być ser do pieczenia serników, serek śmietankowy kanapkowy też, tylko trzeba uważać żeby nie użyć słonego, ja używam twarożku sernikowo-kanapkowego z Wielunia, tak naprawdę to dowolny kremowy biały ser
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  52. Dzień Dobry :)
    Jestem zauroczona Pani stroną :)
    Chciałabym zrobić ten sernik, dlatego chciałabym zapytać co oznacza „śmietankowy twarożek naturalny”? To serek na kanapki, czy ma to być serek stricte do pieczenia serników? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, Sonia :)

    Odpowiedz
  53. Hi, please use english version is on the side, click button „english version” and there is everything claer,
    I used heavy cream with fat content 30%, once i used to heavy cream to filling, second time on the top

    Odpowiedz
  54. Just wondering on this recipe it says in English 30% cream twice. I was assuming this meant whipping cream, but in the recipe it says to „add the sour cream”. So is it whipping cream or sour cream in the cheese cake? and how much? Hoping you get this soon! I am planning on making it tonight!

    Odpowiedz
  55. Witam,
    pytanie wcale nie jest głupie, ja na początku też z tym miałam problem, zawsze dodaję tak na oko, przeciętnie 1/3 szklanki wody,
    ale w tym przepisie dodajemy dużo żelatyny na taką ilość dodałam pół szklanki wody, czyli 110-120ml
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  56. Witajcie,
    wybaczcie głupie pytanie i z góry proszę o wyrozumiałość. Co znaczy „Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody”? Co oznacza „niewielka ilość ? Ile mam dać tej wody ? 100 ml, 200ml? Nigdy nie robiłam jeszcze nic z żelatyną :( i nie mam pojęcia jak powinien wyglądać roztwór żelatyny i wody żeby był odpowiedni.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  57. CUDO! mała cukierenko w sumie potrzeba na ten serniczek 4 szklanki jagód to będzie tak z 1kg?? pozdrawiam, serniczek miód malina :)

    Odpowiedz
  58. Łyżko – jeszcze nigdy nie używałam pektyny, więc jest mi przykro ale nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie.
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz