Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Bardzo smaczny, lekki deser z jabłkami i galaretką, bez pieczenia. Łatwy w przygotowaniu, przekładamy tylko warstwy, rozdzielając je herbatnikami. Gdy ciasto będzie tężeć w lodówce, herbatniki nasiąkną sokiem z jabłek i zrobią się trochę miękkie. Jeśli chodzi o smak galaretek dodanych w przepisie, to możemy je zastąpić dowolnymi galaretkami o owocowym smaku. Bardzo przyjemny, pyszny deser. Polecam… (przepis autorski).

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego (skondensowanego) – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.

2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.

3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.

6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.

7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.

Smacznego

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

105 komentarzy do “Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami”

  1. Wróciłam by dorzucić parę groszy… tym razem na plus! i to wielki! wyszło pięknie a co najważniejsze smakowało gościom, którzy nie wierzyli że to domowe! tak więc wielkie Dziękuję! drugim razem – a na pewno taki nastąpi – pójdzie mi szybciej. pozdrawiam również. aha. myślałam, ze po imprezie zostanie coś na później a tu pusty talerz :)

    Odpowiedz
  2. Ciasto chłodzi się na rano a ja na szczęście już ochłonęłam po tym jak prawie dostałam szału gdy przystąpiłam do realizowania przepisu. mleko na gramy? no cóż poradziłam sobie ale przed nałożeniem każdej kolejnej warstwy przygotowanych składników musiałam tę część już w foremce schładzać bo by mi te ciastka i jabłka dość ciężkie potopiły się w tym kremie płynnym! zaczęłam o 17.30 skończyłam o 22.15. mam nadzieję że coś z tego wyjdzie bo mimo wszystko wolę zrobić coś sama niż kupować gotowce.

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam śnieżkę z 200ml mleka i galaretkę zalałam 200ml wody.
    W smaku dobre, ale niestety nie wyglądało tak ładnie jak na zdjęciu… ;(

    Odpowiedz
  4. można zrobić w dużej brytfannie, tylko oczywiście trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Ciasto beznadzieja! Naprawdę. Robiłam wczoraj z galaretki agrestowej i truskawkowej (innych nie miałam). Przed chwilą skosztowałam…. Wszystko robiłam wg przepisu. Naprawdę nieudane ciasto. Takie moje zdanie. Za to 3bit mi wyszedł rewelacyjnie (twój przepis). Mam nadzieję że pojawi się więcej przepisów podobnych do 3bit. Pozdrawiam :-) + brawa za ambitną stronę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz