Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką

Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).

babeczki

Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej

babeczki

Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.

2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

babeczki

Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).

5. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

babeczki

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową

TORT BEZOWY z borówką i limonką

Puszyste ŁATWE Babeczki z BORÓWKAMI – Muffiny

87 komentarzy do “Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką”

  1. Witam. Kolejny przepis Małej Cukierenki zapisuję do ulubionych. Najłatwiejsze ciasto drożdżowe super wyrasta i super smakuje. Niezdecydowanym polecam, a Małej Cukierence dziękuję za kolejny świetny przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. To jedne z moich ulubionych babeczek, nic nie powinno się tu zapadać, pozdrawiam serdecznie
    mam nadzieję, że się jednak udało:)

    Odpowiedz
  3. Mam dzis dzien na pieczenie :) Upiekalam muffiny z malinami i kruszonka, i nie moglam sie powstrzymac, zeby nie upiec drozdzowych babeczek z borowkami i kruszonka. To znaczy, z lenistwa wylalam na blache (podwojna porcja) i zamiast borowki dalam czerwona porzeczke a do kruszonki pokruszylam dodatkowo platki migdalow. Jeszcze nie wiem czy jest dobre, bo zbyt gorace, zeby moc sprobowac. Martwi mnie tylko to, ze ciasto opadlo troche srodkiem. Miejmy nadzieje, ze jest super :)

    Odpowiedz
  4. Wysmienite ! Dopiero probuje po trochu piec i gotowac, tak wiec korzystam z przepisow innych doswiadczonych kobiet i trafialam naprawde roznie. Ale ten… no nie da sie opisac!! Genialny przepis, wszystko wyszlo tak jak trzeba a smak nie do opisania :))

    Odpowiedz
  5. myślę, że można spróbować, ja bym budyń i czekoladę dała do środka, czyli nałożyć połowę porcji ciasta do formy i w środek dodać budyń, przykryć resztą ciasta, na wierzch też można dać troszkę połamanej czekolady, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Czy można te babeczki zrobić np. z budyniem? Jak go wtedy zastosować? Lub z białą/mleczną czekoladą? można włożyć do środka babeczki czy lepiej na wierzch? Proszę o radę Mała Cukierenko;) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz