Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).
Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).
5. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Witam. Kolejny przepis Małej Cukierenki zapisuję do ulubionych. Najłatwiejsze ciasto drożdżowe super wyrasta i super smakuje. Niezdecydowanym polecam, a Małej Cukierence dziękuję za kolejny świetny przepis. Pozdrawiam.
bardzo mi miło, super że się udało:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Udalo, udalo :) Najlepsze w swiecie ciasto drozdzowe :) Nastepnym razem zrobie w papilotach :) Mniam, mniam :)
To jedne z moich ulubionych babeczek, nic nie powinno się tu zapadać, pozdrawiam serdecznie
mam nadzieję, że się jednak udało:)
Mam dzis dzien na pieczenie :) Upiekalam muffiny z malinami i kruszonka, i nie moglam sie powstrzymac, zeby nie upiec drozdzowych babeczek z borowkami i kruszonka. To znaczy, z lenistwa wylalam na blache (podwojna porcja) i zamiast borowki dalam czerwona porzeczke a do kruszonki pokruszylam dodatkowo platki migdalow. Jeszcze nie wiem czy jest dobre, bo zbyt gorace, zeby moc sprobowac. Martwi mnie tylko to, ze ciasto opadlo troche srodkiem. Miejmy nadzieje, ze jest super :)
nie rozczyn tylko ciasto, tak powinno być raczej lejące jak na ciasto drożdżowe, pozdrawiam
Zrobiłam według twojego przepisu ten rozczyn i wyszedł strasznie gesty a ty piszesz ze miał być rzadki… ;(
Ogromnie się cieszę:)) Bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie!!!
Wysmienite ! Dopiero probuje po trochu piec i gotowac, tak wiec korzystam z przepisow innych doswiadczonych kobiet i trafialam naprawde roznie. Ale ten… no nie da sie opisac!! Genialny przepis, wszystko wyszlo tak jak trzeba a smak nie do opisania :))
myślę, że można spróbować, ja bym budyń i czekoladę dała do środka, czyli nałożyć połowę porcji ciasta do formy i w środek dodać budyń, przykryć resztą ciasta, na wierzch też można dać troszkę połamanej czekolady, pozdrawiam serdecznie
Czy można te babeczki zrobić np. z budyniem? Jak go wtedy zastosować? Lub z białą/mleczną czekoladą? można włożyć do środka babeczki czy lepiej na wierzch? Proszę o radę Mała Cukierenko;) Pozdrawiam serdecznie!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Absolutnie fantastyczny przepis!!! Mega łatwe szybkie i jakie pyszne dzięki Ci śliczne za kolejny genialny przepis
życzę smacznego, pozdrawiam :)
cudowności! biorę się za nie ;)