Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).
Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).
5. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, czym można zastąpić mąkę?
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Zrobiłem z podwójną ilością mleka wyszło wspaniale! Pozdrawiam i polecam!
Zrobiłem z podwójną ilością mleka wyszło wspaniale!