Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką

Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).

babeczki

Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej

babeczki

Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.

2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

babeczki

Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).

5. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

babeczki

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

77 komentarzy do wpisu „Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką”

  1. Witaj Mała Cukierenko. Czy mogłabyś napisać ile waży szklanka mąki. Po raz drugi robiłam babeczki z tego przepisu, ale ciasto wyszło gęste, a piszesz, że jest dość rzadkie. I to mnie denerwuje. Oczywiście babeczki znowu pięknie wyrosły i super smakują. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

  2. Witaj, te babeczki wyglądają super więc postanowiłam je zrobić u siebie. Dodam jeszcze że w pieczeniu jestem zielona jak liść na wiosnę , no ale nie to jak dobre wyzwanie:D

    Mam pytanie odnośnie tych drożdży- czy mogę użyć drożdży instant? A jak tak to dosypać je do mąki ( tak sugeruje ich producent ? czyli :
    Do mleka (bez drożdży) dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach…? a potem mąka + drożdże? czy raczej namoczyć je w tym mleku??

    Pozdrawiam serdecznie
    Domi:)

  3. Dawno nie jadłam tak dobrych babeczek :) U mnie urosły jak szalone. Aż wykipiały na blachę :)
    Będę częściej korzystać z Twoich przepisów !!!

  4. Cudowne babeczki, pycha :-). A czy mogę zamienić olej na masło roztopione? Jeśli tak , to ile musiałabym użyć tego masła? Uwielbiam Twoje przepisy Mała Cukierenko :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.