Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką

Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).

babeczki

Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej

babeczki

Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.

2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

babeczki

Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).

5. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

babeczki

Print Friendly, PDF & Email

87 komentarzy do “Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką”

  1. Mam zamiar zrobić te babeczki, ale czy pieczenie z funkcją termobiegu dla ciasta drożdżowego nie jest pomyłką. Ciasto nie będzie suche?

    Odpowiedz
  2. Pyszne babeczki pierwsza klasa wiece tych przepisów by prosiła na ciasta drożdżowe bo są rewelacja chciałabym zapytać czy można upiec jedna duża babkę z tego ciasta i jak długo by było trzeba pięc

    Odpowiedz
  3. Cudowne babeczki, pycha :-). A czy mogę zamienić olej na masło roztopione? Jeśli tak , to ile musiałabym użyć tego masła? Uwielbiam Twoje przepisy Mała Cukierenko :-)

    Odpowiedz
  4. Dawno nie jadłam tak dobrych babeczek :) U mnie urosły jak szalone. Aż wykipiały na blachę :)
    Będę częściej korzystać z Twoich przepisów !!!

    Odpowiedz
  5. Witaj, te babeczki wyglądają super więc postanowiłam je zrobić u siebie. Dodam jeszcze że w pieczeniu jestem zielona jak liść na wiosnę , no ale nie to jak dobre wyzwanie:D

    Mam pytanie odnośnie tych drożdży- czy mogę użyć drożdży instant? A jak tak to dosypać je do mąki ( tak sugeruje ich producent ? czyli :
    Do mleka (bez drożdży) dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach…? a potem mąka + drożdże? czy raczej namoczyć je w tym mleku??

    Pozdrawiam serdecznie
    Domi:)

    Odpowiedz
  6. Witaj Mała Cukierenko. Czy mogłabyś napisać ile waży szklanka mąki. Po raz drugi robiłam babeczki z tego przepisu, ale ciasto wyszło gęste, a piszesz, że jest dość rzadkie. I to mnie denerwuje. Oczywiście babeczki znowu pięknie wyrosły i super smakują. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Witam. Kolejny przepis Małej Cukierenki zapisuję do ulubionych. Najłatwiejsze ciasto drożdżowe super wyrasta i super smakuje. Niezdecydowanym polecam, a Małej Cukierence dziękuję za kolejny świetny przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. To jedne z moich ulubionych babeczek, nic nie powinno się tu zapadać, pozdrawiam serdecznie
    mam nadzieję, że się jednak udało:)

    Odpowiedz
  9. Mam dzis dzien na pieczenie :) Upiekalam muffiny z malinami i kruszonka, i nie moglam sie powstrzymac, zeby nie upiec drozdzowych babeczek z borowkami i kruszonka. To znaczy, z lenistwa wylalam na blache (podwojna porcja) i zamiast borowki dalam czerwona porzeczke a do kruszonki pokruszylam dodatkowo platki migdalow. Jeszcze nie wiem czy jest dobre, bo zbyt gorace, zeby moc sprobowac. Martwi mnie tylko to, ze ciasto opadlo troche srodkiem. Miejmy nadzieje, ze jest super :)

    Odpowiedz
  10. Wysmienite ! Dopiero probuje po trochu piec i gotowac, tak wiec korzystam z przepisow innych doswiadczonych kobiet i trafialam naprawde roznie. Ale ten… no nie da sie opisac!! Genialny przepis, wszystko wyszlo tak jak trzeba a smak nie do opisania :))

    Odpowiedz
  11. myślę, że można spróbować, ja bym budyń i czekoladę dała do środka, czyli nałożyć połowę porcji ciasta do formy i w środek dodać budyń, przykryć resztą ciasta, na wierzch też można dać troszkę połamanej czekolady, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  12. Czy można te babeczki zrobić np. z budyniem? Jak go wtedy zastosować? Lub z białą/mleczną czekoladą? można włożyć do środka babeczki czy lepiej na wierzch? Proszę o radę Mała Cukierenko;) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  13. Witam ponownie,

    babeczki właśnie się pieką i … jest to ich drugie pieczenie :)

    Z poprzedniej partii zdążyłam zjeść jedną:))

    Część upiekłam w formie do muffin ( tradycyjnych), a część w formie do mini – muffin – wyglądają super:)

    Musiałam troszkę zmienić przepis i zrobiłam po prostu babeczki z rodzynkami w środku zamiast tego , co chciałam z jabłkami czy borówką na wierzchu, ale przepis się przyjął, nawet w takiej dużo bardziej pospolitej formie, także bardzo jeszcze raz za niego dziękuję!

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Witam serdecznie:),
    mam pytanie – czy mogłabym użyć zamiast owoców – borówek ze słoika ? Takiego swoistego dżemu ? Ewentualnie jabłek świeżych ? ( nie mam żadnych owoców, stąd takie kombinowanie:))
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)

    Odpowiedz
  15. Przepis jest genialny i taki prosty bez wyrabiania ciasta.Super.
    Babeczki smakują wyśmienicie a przepis jest uniwersalny można pokombinować z owocami lub innymi dodatkami.Ciasto rośnie cudownie.Babeczki zamienić na ciasto i już mamy coś innego.Bardzo polecam.Dziękujemy Natalko!!!!

    Odpowiedz
  16. Mia: cieszę się, że smakowały, myślę że ciasto około 35 minut, aż dobrze się przyrumieni,

    MG: – dziękuję za wymiar blaszki i smacznego!

    pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  17. PS. temperatura pieczenia do złotego koloru. Nie mierzyłam z zegarkiem. Zrobiłąm właśnie drugi raz, bo nie mogłam się powstrzymać :-)

    Odpowiedz
  18. Zrobiłam w weekend drożdżówki:) wyszły wyśmienicie! łatwe w przyrządzeniu i pyszne! świetny przepis:)) chciałam też zrobić ciasto w blaszce jako placek, ale nie wiem ile min. trzymać w piekarniku? pozdrawiam serdecznie:) i dziękuję za kolejny pyszny przepis.

    Odpowiedz
  19. Połączenie ciasta drożdżowego i owoców to coś, co lubię najbardziej. Drożdżowca w takiej wersji – babeczkowej, jeszcze nigdy nie próbowałam. Na pewno smakuje wyśmienicie.

    Odpowiedz
  20. Lena: – myślę, że tak, będę próbować,

    MG: – super, bardzo się cieszę, też zrobię:) dziękuję za komentarz,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Zrobiłąm jako ciasto na mała blachę ze śliwkami i borówkami. Ciasto drożdzowe rewelacja, miekkie, wilgotne. Rewelacja! Do zrobienia nie trzeba było używać miksera tylko wystarczyło wymieszać łyżką. Dziekuje i polecam innym :-)

    Odpowiedz
  22. cieszę się bardzo, ja teraz też tylko z tego przepisu będę piekła drożdżówki, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  23. wlaśnie skończyły się studzić… REWELACJA, zawsze zastanawiałam się z którego przepisu piec drożdżowe babeczki i ciasta, ale teraz wiem, ze dotychczasowe zastąpie powyższym bo bije wszystkie inne na głowe.
    Dziękuję Mała Cukierenko:*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz