Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).
Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).
5. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Sa pyszne
około 9 dużych babeczek, cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
No i zjedzone wszystkim smakowało
Piekłam jako babeczki i jako ciasto w blaszce. Jest przepyszne
cieszę się, pozdrawiam ciepło
Witaj Mała Cukierenko. Czy mogłabyś napisać ile waży szklanka mąki. Po raz drugi robiłam babeczki z tego przepisu, ale ciasto wyszło gęste, a piszesz, że jest dość rzadkie. I to mnie denerwuje. Oczywiście babeczki znowu pięknie wyrosły i super smakują. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
około 160-170g, ale dość rzadkie jak na drożdżowe, pozdrawiam serdecznie
Witaj, te babeczki wyglądają super więc postanowiłam je zrobić u siebie. Dodam jeszcze że w pieczeniu jestem zielona jak liść na wiosnę , no ale nie to jak dobre wyzwanie:D
Mam pytanie odnośnie tych drożdży- czy mogę użyć drożdży instant? A jak tak to dosypać je do mąki ( tak sugeruje ich producent ? czyli :
Do mleka (bez drożdży) dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach…? a potem mąka + drożdże? czy raczej namoczyć je w tym mleku??
Pozdrawiam serdecznie
Domi:)
Ja bym je namoczyła i tak, ciasto będzie lepiej rosło, pozdrawiam
zamiast foremki posmarować masłem można użyć papierowych foremek czy przykleją się?
myślę, że mogą się przykleić, ale nie sprawdzałam, pozdrawiam
Czy drożdże zostawić do wyrośnięcia czy od razu dodawać skl?
od razu dodawać, jak drożdże będą rozmieszane, pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy można wyrobić ciasto łyżka drewniana czy musi być mikserem?
może być łyżką, pozdrawiam
Babeczki zadziwiająco pulchne a ciasto robi się 5 minut. Coś pysznego.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dawno nie jadłam tak dobrych babeczek :) U mnie urosły jak szalone. Aż wykipiały na blachę :)
Będę częściej korzystać z Twoich przepisów !!!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam babeczki w papierkach, I całe pływały w oleju :( Babeczki urosły i opadły a do tego są całe wilgotne :(
Cudowne babeczki, pycha :-). A czy mogę zamienić olej na masło roztopione? Jeśli tak , to ile musiałabym użyć tego masła? Uwielbiam Twoje przepisy Mała Cukierenko :-)
myślę, że można, ale nie powiem ile dokładnie, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj piekłam zamieniając olej na masło. U mnie wyszło pół kostki stopionego masła (wlałam go do szklanki i idealnie wyszła połowa). Babeczki zrobiłam z kawałkami świeżych śliwek Wyszły pyszne :)
Bardzo się cieszę, brzmi pysznie! pozdrawiam serdecznie
Wczoraj wieczór upiekłam. Przepyszne. Zostały tylko okruchy
Muffinki rewelacyjne z suchym drozdzami wyszły tajby były że świeżym. Dzięki za super przepis
Witam, czy zamiast oleju może być masło?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Wyglądają pysznie, wyjdą też w formie tradycyjnych drożdżówek, tzn. nie jako muffinki tylko kładziony na papierze do pieczenia?
powinno się też udać, pozdrawiam
Pyszne babeczki pierwsza klasa wiece tych przepisów by prosiła na ciasta drożdżowe bo są rewelacja chciałabym zapytać czy można upiec jedna duża babkę z tego ciasta i jak długo by było trzeba pięc
myślę, że można upiec jedną dużą babkę, piec przez około 50-55 minut, pozdrawiam
Mam zamiar zrobić te babeczki, ale czy pieczenie z funkcją termobiegu dla ciasta drożdżowego nie jest pomyłką. Ciasto nie będzie suche?