Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).
Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).
5. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Witam ile dać suchy drożdży zamiast świeżych
myślę, że 7g pozdrawiam
Witam czy można dodać mrożone borówki?
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam zamiar zrobić te babeczki, ale czy pieczenie z funkcją termobiegu dla ciasta drożdżowego nie jest pomyłką. Ciasto nie będzie suche?
Pyszne babeczki pierwsza klasa wiece tych przepisów by prosiła na ciasta drożdżowe bo są rewelacja chciałabym zapytać czy można upiec jedna duża babkę z tego ciasta i jak długo by było trzeba pięc
myślę, że można upiec jedną dużą babkę, piec przez około 50-55 minut, pozdrawiam
Wyglądają pysznie, wyjdą też w formie tradycyjnych drożdżówek, tzn. nie jako muffinki tylko kładziony na papierze do pieczenia?
powinno się też udać, pozdrawiam
Witam, czy zamiast oleju może być masło?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Muffinki rewelacyjne z suchym drozdzami wyszły tajby były że świeżym. Dzięki za super przepis
Wczoraj wieczór upiekłam. Przepyszne. Zostały tylko okruchy
Cudowne babeczki, pycha :-). A czy mogę zamienić olej na masło roztopione? Jeśli tak , to ile musiałabym użyć tego masła? Uwielbiam Twoje przepisy Mała Cukierenko :-)
myślę, że można, ale nie powiem ile dokładnie, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj piekłam zamieniając olej na masło. U mnie wyszło pół kostki stopionego masła (wlałam go do szklanki i idealnie wyszła połowa). Babeczki zrobiłam z kawałkami świeżych śliwek Wyszły pyszne :)
Bardzo się cieszę, brzmi pysznie! pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam babeczki w papierkach, I całe pływały w oleju :( Babeczki urosły i opadły a do tego są całe wilgotne :(
Dawno nie jadłam tak dobrych babeczek :) U mnie urosły jak szalone. Aż wykipiały na blachę :)
Będę częściej korzystać z Twoich przepisów !!!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Babeczki zadziwiająco pulchne a ciasto robi się 5 minut. Coś pysznego.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy można wyrobić ciasto łyżka drewniana czy musi być mikserem?
może być łyżką, pozdrawiam