Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje

Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest proste w przygotowaniu i wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach. Pianka jest delikatna, puszysta. Od dżemu i borówki ciasto jest owocowe, wilgotne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, polecam! Idealne ciasto na niedziele.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje 2

Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 110g cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g schłodzonego masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kakao bez cukru

Pianka:

  • 6 białek
  • 220g cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (raz piekłam z budyniem o smaku toffi, też udało się pysznie)
  • 180ml oleju

Dodatkowo:

  • około 380g dżemu z czarnej porzeczki
  • 125g umytej borówki
  • 1-2 łyżki bułki tartej
Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje 3

Ciasto:

1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, wanilię, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.

2. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.

3. Ciasto podzielić na 3 część, jedną małą o wadzę około 180g, drugą średnią o wadze około 370g i zostanie nam trzecia największa. Uwaga: Ważne jest, aby mała część ciasta nie była za duża, ponieważ od większej ilości ciasta pianka bardzo opadnie, nie będzie puszysta i wysoka.

4. Mały kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań wstawić do zamrażalnika. Do średniej ilości  ciasta dodać kakao i ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań, również wstawić do zamrażalnika.

Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje 4

5. Największym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm (blaszka wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) można zrobić to rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM (wałek troszkę podsypujemy mąką). 

6. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.

7. W miseczce borówkę rozgnieść widelcem. Dodać dżem porzeczkowy i wymieszać, patrz FILM.

8. Schłodzone ciasto w blaszce cienko posypać bułką tartą i na wierzch wyłożyć dżem z borówką, wyrównać.

9. Ciemne ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte ciasto równomiernie wyłożyć na dżem, lekko docisnąć, patrz FILM.

Pianka:

10. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodać cukier, aż zużyjemy cały cukier i miksować, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, a cukier się rozpuści.

11. Do piany z białek dodać 2 budynie i krótko wymieszać mikserem. Następnie wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

12. Gotową piankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ostatni, mały kawałek ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Równomiernie wyłożyć na piankę.

13. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45 – 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Gdyby ciasto zaczęło się zbyt mocno przypiekać można z wierzchu nakryć je folią aluminiową.

14. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pianka troszkę opadnie.

Udanych wypieków :)

Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje 5

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową

TORT BEZOWY z borówką i limonką

Puszyste ŁATWE Babeczki z BORÓWKAMI – Muffiny

1 komentarz do “Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje”

Dodaj komentarz