Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest proste w przygotowaniu i wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach. Pianka jest delikatna, puszysta. Od dżemu i borówki ciasto jest owocowe, wilgotne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, polecam! Idealne ciasto na niedziele.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 110g cukru
- 3-4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g schłodzonego masła
- 6 żółtek
- 3 łyżki kakao bez cukru
Pianka:
- 6 białek
- 220g cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (raz piekłam z budyniem o smaku toffi, też udało się pysznie)
- 180ml oleju
Dodatkowo:
- około 380g dżemu z czarnej porzeczki
- 125g umytej borówki
- 1-2 łyżki bułki tartej
Ciasto:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, wanilię, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.
2. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
3. Ciasto podzielić na 3 część, jedną małą o wadzę około 180g, drugą średnią o wadze około 370g i zostanie nam trzecia największa. Uwaga: Ważne jest, aby mała część ciasta nie była za duża, ponieważ od większej ilości ciasta pianka bardzo opadnie, nie będzie puszysta i wysoka.
4. Mały kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań wstawić do zamrażalnika. Do średniej ilości ciasta dodać kakao i ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań, również wstawić do zamrażalnika.
5. Największym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm (blaszka wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) można zrobić to rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM (wałek troszkę podsypujemy mąką).
6. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
7. W miseczce borówkę rozgnieść widelcem. Dodać dżem porzeczkowy i wymieszać, patrz FILM.
8. Schłodzone ciasto w blaszce cienko posypać bułką tartą i na wierzch wyłożyć dżem z borówką, wyrównać.
9. Ciemne ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte ciasto równomiernie wyłożyć na dżem, lekko docisnąć, patrz FILM.
Pianka:
10. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodać cukier, aż zużyjemy cały cukier i miksować, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, a cukier się rozpuści.
11. Do piany z białek dodać 2 budynie i krótko wymieszać mikserem. Następnie wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.
12. Gotową piankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ostatni, mały kawałek ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Równomiernie wyłożyć na piankę.
13. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45 – 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Gdyby ciasto zaczęło się zbyt mocno przypiekać można z wierzchu nakryć je folią aluminiową.
14. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pianka troszkę opadnie.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam serdecznie. Ciasto pycha, tylko zamiast pianki wyszedł mi zakalec. Co zrobiłam nie tak?