Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest proste w przygotowaniu i wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach. Pianka jest delikatna, puszysta. Od dżemu i borówki ciasto jest owocowe, wilgotne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, polecam! Idealne ciasto na niedziele.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne kruche ciasto z dżemem i pianką na świąteczne okazje
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 110g cukru
- 3-4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g schłodzonego masła
- 6 żółtek
- 3 łyżki kakao bez cukru
Pianka:
- 6 białek
- 220g cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (raz piekłam z budyniem o smaku toffi, też udało się pysznie)
- 180ml oleju
Dodatkowo:
- około 380g dżemu z czarnej porzeczki
- 125g umytej borówki
- 1-2 łyżki bułki tartej

Ciasto:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, wanilię, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.
2. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
3. Ciasto podzielić na 3 część, jedną małą o wadzę około 180g, drugą średnią o wadze około 370g i zostanie nam trzecia największa. Uwaga: Ważne jest, aby mała część ciasta nie była za duża, ponieważ od większej ilości ciasta pianka bardzo opadnie, nie będzie puszysta i wysoka.
4. Mały kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań wstawić do zamrażalnika. Do średniej ilości ciasta dodać kakao i ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań, również wstawić do zamrażalnika.

5. Największym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm (blaszka wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) można zrobić to rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM (wałek troszkę podsypujemy mąką).
6. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
7. W miseczce borówkę rozgnieść widelcem. Dodać dżem porzeczkowy i wymieszać, patrz FILM.
8. Schłodzone ciasto w blaszce cienko posypać bułką tartą i na wierzch wyłożyć dżem z borówką, wyrównać.
9. Ciemne ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte ciasto równomiernie wyłożyć na dżem, lekko docisnąć, patrz FILM.
Pianka:
10. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodać cukier, aż zużyjemy cały cukier i miksować, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, a cukier się rozpuści.
11. Do piany z białek dodać 2 budynie i krótko wymieszać mikserem. Następnie wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.
12. Gotową piankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ostatni, mały kawałek ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Równomiernie wyłożyć na piankę.
13. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45 – 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Gdyby ciasto zaczęło się zbyt mocno przypiekać można z wierzchu nakryć je folią aluminiową.
14. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pianka troszkę opadnie.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Mi tez wyszedl niestety zakalec, zamiast pianki. Ale ciasto warte powtorzenia, tylko zrobie pianke ze swojego sprawdzonego przepisu.Pozdrawiam.
To jest normalny pleśniak, tylko z borówkami. Rzeczywiście bardzo smaczny, więc warto go zrobić. Dzięki za przypomnienie tego ciasta. Pozdrawiam autorkę bloga, dziękuję za różne inspiracje. Ewa
bardzo się cieszę, również pozdrawiam
Witam serdecznie. Ciasto pycha, tylko zamiast pianki wyszedł mi zakalec. Co zrobiłam nie tak?
Ciasto pyszne, nie za słodkie, proporcje ciasta kruchego idealne. Dżem porzeczkowy połączony z borówką nadaje delikatnego smaku. Rodzinie bardzo smakowało.
bardzo się cieszę, pozdrawiam!
Toż to przecież najzwyklejszy ” Pleśniak” .