Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem porzeczek. Lekko kwaskowate, maślane i waniliowe. Wyśmienite na drugie śniadanie ze szklanką mleka. Możemy użyć porzeczek czerwonych, czarnych lub białych:) Polecam…
(przepis mojego autorstwa)
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 szklanki porzeczek
1 łyżeczka cynamonu
100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
całe migdały
parę porzeczek
1. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Następnie do maślnej masy dodać mąkę z sodą, śmietanę, mleko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Na końcu dodać porzeczki i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i na wierzchu poukładać migdały przy brzegu tortownicy i na środku, robiąc kwiatuszki (jak na zdjęciu), jako środek kwiatuszków proszę użyć porzeczek.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55-60 minut w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Ciasto jest rewelacyjne! Po błyskawicznym zniknięciu pierwszego rodzina natychmiast zażądała powtórki, wymownie stawiając mi kolejny pojemnik porzeczek na stole 😀. Zamiast cukru użyłam mieszanki ksylitolu i erytrytolu ze względu na ograniczenia dietetyczne.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę! bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ten przepis mnie uratował! Niestety mam cukrzycę ciążowa a do słodyczy od czasu do czasu ciągnie. Fantastycznie, ze ciasto z mąki pełnoziarnistej, cukry po nim mam ok :) zmniejszyłam jedynie ilość cukru w cieście. Ciasto przepyszne! A dziś dodałam więcej porzeczek (ciasto jest bardziej owocowe i wilgotne) i trochę drobno posiekanych orzechów włoskich. Wyszło super.
ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, mam nadzieję że kolejne przepisy też przypadną do gustu, pozdrawiam serdecznie:)
a co tam…;)KOCHAM PANIĄ za ……….ten profesjonalizm,precyzyjność w podawaniu przepisów i na prawdę
mam tu wszystko czego mi potrzeba; )
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
TAK!!!!!!!!! Ciasto smakuje idealnie. Raz jeszcze dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie :)
Kochana Mała Cukierenko!!!!!
Jestem Ci ogromnie wdzięczna za przepis!!!!! Uwielbiam porzeczki:):):):)
Dziękuję za spełnienie mojej prośby.