Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem porzeczek. Lekko kwaskowate, maślane i waniliowe. Wyśmienite na drugie śniadanie ze szklanką mleka. Możemy użyć porzeczek czerwonych, czarnych lub białych:) Polecam…
(przepis mojego autorstwa)

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 szklanki porzeczek
1 łyżeczka cynamonu
100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
całe migdały
parę porzeczek

ciasto z porzeczkami

1. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Następnie do maślnej masy dodać mąkę z sodą, śmietanę, mleko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Na końcu dodać porzeczki i wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i na wierzchu poukładać migdały przy brzegu tortownicy i na środku, robiąc kwiatuszki (jak na zdjęciu), jako środek kwiatuszków proszę użyć porzeczek.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55-60 minut w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

ciasto z porzeczkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą”

  1. Kochana Mała Cukierenko!!!!!
    Jestem Ci ogromnie wdzięczna za przepis!!!!! Uwielbiam porzeczki:):):):)
    Dziękuję za spełnienie mojej prośby.

  2. a co tam…;)KOCHAM PANIĄ za ……….ten profesjonalizm,precyzyjność w podawaniu przepisów i na prawdę

    mam tu wszystko czego mi potrzeba; )

  3. ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, mam nadzieję że kolejne przepisy też przypadną do gustu, pozdrawiam serdecznie:)

  4. Ten przepis mnie uratował! Niestety mam cukrzycę ciążowa a do słodyczy od czasu do czasu ciągnie. Fantastycznie, ze ciasto z mąki pełnoziarnistej, cukry po nim mam ok :) zmniejszyłam jedynie ilość cukru w cieście. Ciasto przepyszne! A dziś dodałam więcej porzeczek (ciasto jest bardziej owocowe i wilgotne) i trochę drobno posiekanych orzechów włoskich. Wyszło super.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.