Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem porzeczek. Lekko kwaskowate, maślane i waniliowe. Wyśmienite na drugie śniadanie ze szklanką mleka. Możemy użyć porzeczek czerwonych, czarnych lub białych:) Polecam…
(przepis mojego autorstwa)
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 szklanki porzeczek
1 łyżeczka cynamonu
100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
całe migdały
parę porzeczek
1. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Następnie do maślnej masy dodać mąkę z sodą, śmietanę, mleko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Na końcu dodać porzeczki i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i na wierzchu poukładać migdały przy brzegu tortownicy i na środku, robiąc kwiatuszki (jak na zdjęciu), jako środek kwiatuszków proszę użyć porzeczek.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55-60 minut w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto z porzeczkami i mąką pełnoziarnistą podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Kochana Mała Cukierenko!!!!!
Jestem Ci ogromnie wdzięczna za przepis!!!!! Uwielbiam porzeczki:):):):)
Dziękuję za spełnienie mojej prośby.
mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie :)
TAK!!!!!!!!! Ciasto smakuje idealnie. Raz jeszcze dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
a co tam…;)KOCHAM PANIĄ za ……….ten profesjonalizm,precyzyjność w podawaniu przepisów i na prawdę
mam tu wszystko czego mi potrzeba; )
ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, mam nadzieję że kolejne przepisy też przypadną do gustu, pozdrawiam serdecznie:)
Ten przepis mnie uratował! Niestety mam cukrzycę ciążowa a do słodyczy od czasu do czasu ciągnie. Fantastycznie, ze ciasto z mąki pełnoziarnistej, cukry po nim mam ok :) zmniejszyłam jedynie ilość cukru w cieście. Ciasto przepyszne! A dziś dodałam więcej porzeczek (ciasto jest bardziej owocowe i wilgotne) i trochę drobno posiekanych orzechów włoskich. Wyszło super.
Ogromnie się cieszę! bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest rewelacyjne! Po błyskawicznym zniknięciu pierwszego rodzina natychmiast zażądała powtórki, wymownie stawiając mi kolejny pojemnik porzeczek na stole 😀. Zamiast cukru użyłam mieszanki ksylitolu i erytrytolu ze względu na ograniczenia dietetyczne.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie