Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami – Nowe, pyszne ciasto owocowe w Małej Cukierence. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, puszyste. Takie idealne do popołudniowej kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony cookingwithmanuela.com.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 3 duże jajka L
- 200g cukru
- skórka otarta z 2 cytryn
- 50ml soku z cytryny
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 320g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200g borówki
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania

Ciasto:
- Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Keksówkę o wymiarach 12cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty.
- Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt, skórkę z cytryny i krótko wymieszać mikserem, patrz FILM.
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę. Dodać sól, jogurt i krótko wymieszać, aby składniki tylko trochę się połączyły. Wlać sok z cytryny i krótko wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
- Do ciasta dodać tak około 3/4 borówki i krótko wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać i na wierzchu poukładać pozostałą borówkę, lekko wciskać ją w ciasto.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Ja piekłam 62 minuty, na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia. Ciasto może trochę opaść.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Czy borowki moga byc mrozone ?
tak, ale proszę przed dodaniem do ciasta je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie