Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami – Nowe, pyszne ciasto owocowe w Małej Cukierence. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, puszyste. Takie idealne do popołudniowej kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony cookingwithmanuela.com.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami 2

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Składniki:

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka L
  • 200g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 50ml soku z cytryny
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 320g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200g borówki

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami 3

Ciasto:

  1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Keksówkę o wymiarach 12cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty.
  3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt, skórkę z cytryny i krótko wymieszać mikserem, patrz FILM.
  4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę. Dodać sól, jogurt i krótko wymieszać, aby składniki tylko trochę się połączyły. Wlać sok z cytryny i krótko wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
  5. Do ciasta dodać tak około 3/4 borówki i krótko wymieszać szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać i na wierzchu poukładać pozostałą borówkę, lekko wciskać ją w ciasto.
  7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Ja piekłam 62 minuty, na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia. Ciasto może trochę opaść.
  8. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna babka cytrynowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

2 komentarze do “Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami”

Dodaj komentarz