Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).
Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).
5. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy drożdże zostawić do wyrośnięcia czy od razu dodawać skl?
od razu dodawać, jak drożdże będą rozmieszane, pozdrawiam
zamiast foremki posmarować masłem można użyć papierowych foremek czy przykleją się?
myślę, że mogą się przykleić, ale nie sprawdzałam, pozdrawiam
Ja bym je namoczyła i tak, ciasto będzie lepiej rosło, pozdrawiam
Witaj, te babeczki wyglądają super więc postanowiłam je zrobić u siebie. Dodam jeszcze że w pieczeniu jestem zielona jak liść na wiosnę , no ale nie to jak dobre wyzwanie:D
Mam pytanie odnośnie tych drożdży- czy mogę użyć drożdży instant? A jak tak to dosypać je do mąki ( tak sugeruje ich producent ? czyli :
Do mleka (bez drożdży) dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach…? a potem mąka + drożdże? czy raczej namoczyć je w tym mleku??
Pozdrawiam serdecznie
Domi:)
około 160-170g, ale dość rzadkie jak na drożdżowe, pozdrawiam serdecznie
Witaj Mała Cukierenko. Czy mogłabyś napisać ile waży szklanka mąki. Po raz drugi robiłam babeczki z tego przepisu, ale ciasto wyszło gęste, a piszesz, że jest dość rzadkie. I to mnie denerwuje. Oczywiście babeczki znowu pięknie wyrosły i super smakują. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
cieszę się, pozdrawiam ciepło
No i zjedzone wszystkim smakowało
Piekłam jako babeczki i jako ciasto w blaszce. Jest przepyszne
około 9 dużych babeczek, cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Sa pyszne
zapomniałam wymieszac wyrosniete ciasto moze dlatego wyszły niskie
własnie robie z wiśniami ale mrozonymi mam nadzieje ze wyjdzie prosze trzymac kciuki
A ILE BABECZEK WYCHODZI Z TEJ PORCJI
NO TO TRZEBA DO KUCHNI I ZACZAC ROBIĆ POZDRAWIAM
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam ciepło