Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym – Nowy, owocowy, pyszny tort w Małej Cukierence. Pięknie wygląda i jest bardzo smaczny. Przygotowałam go z kremem budyniowym z dodatkiem borówki i z kremem serowo – brzoskwiniowym. Zamiast borówki można użyć malin, też będzie pysznie. Tort jest wilgotny, waniliowy i śmietankowy. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
30g kakao bez cukru
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g cukru
90ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
80ml wody
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem budyniowy:
500ml mleka
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
90g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
200g masła w temperaturze pokojowej
150g umytej, osuszonej borówki lub malin
Dodatkowo:
około 70g kakaowych herbatników lub ciastek
Krem serowy:
200g schłodzonego, gotowego sera jak na sernik (można użyć serka kanapkowego, śmietankowego, tylko żeby nie był słony)
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka w proszku (użyłam o smaku bananowym, można użyć przezroczystej lub innej w żółtym kolorze lub ulubionej w smaku)
200ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń w syropie 820g
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany
czekoladowe jajeczka do ozdoby

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąkami i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem budyniowy:
7. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać borówki i wymieszać szpatułką.

8. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników, patrz FILM.

Krem serowy:
9. Galaretkę wsypać do miski i zalać ją 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

10. Brzoskwinie osączyć i 5-6 połówek pokroić na kawałeczki, resztę brzoskwiń zostawić do dekoracji.

11. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając mikserem wlać ostudzoną galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką (jeśli masa będzie bardzo rzadka odstawić ją na około 3 minuty w chłodne miejsce; masa będzie bardzo szybko tężeć).

12. Krem serowy wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Tort wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
13. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze.

14. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy (użyłam tylki Wilton 1M) i udekorować wierzch tortu. Odłożone brzoskwinie pokroić na paski i położyć na wierzchu tortu, patrz FILM. Tort można udekorować czekoladowymi jajeczkami.

Udanych wypieków :)

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Print Friendly, PDF & Email

33 komentarze do “Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym”

  1. Torcik przepychota… Mniam, mniam. Ja dodałam mascarpone. Wszystkie słodkości są megaaaa…. Nie ukrywam, przepisami z Pani bloga się inspiruję. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Będę robić ten torcik po południu, w przepisie jest że musi być w lodówce całą noc i dopiero wtedy dajemy śmietanke na gore. Czy można odczekać tylko kilka godzin (a nie całą noc)?

    Odpowiedz
  3. Już ładnych kilka tortów w życiu upiekłam, ale ten jest chyba najlepszy. Ma same plusy: szybki, jak na tort tani w przygotowaniu no i przepyszny. Na pewno nie raz go jeszcze upiekę. Dziękuję za wszystkie przepisy, które Pani zamieszcza, piekę głównie z małej cukierenki :)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam tort wyszedł REWELACYJNIE ,smakuje pysznie i dziękuję bardzo za tak jasny i szczegółowy opis krok po kroku .Pani strona jest fantastyczna

    Odpowiedz

Dodaj komentarz