Bardzo smaczne, łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu i chociaż drożdżowe, to bez wyrabiania ciasta. Babeczki są puszyste i lekkie, od borówek wilgotne, a od maślanej kruszonki pachnące. Polecam… zniknęły u mnie od razu:). Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobre drożdżówki.
(przepis z gazetki „Naj” przepisy czytelniczek).
Łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
250-300g borówki (mogą być również maliny lub pokrojone truskawki)
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem (użyłam blaszki „Jumbo” na większe muffiny i upiekłam 9 dużych babeczek). Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka:
4. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, wymieszać (można ręką, powstanie sypka kruszonka).
5. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut. Następnie wyjąć z niej babeczki , podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie,
babeczki właśnie się pieką i … jest to ich drugie pieczenie :)
Z poprzedniej partii zdążyłam zjeść jedną:))
Część upiekłam w formie do muffin ( tradycyjnych), a część w formie do mini – muffin – wyglądają super:)
Musiałam troszkę zmienić przepis i zrobiłam po prostu babeczki z rodzynkami w środku zamiast tego , co chciałam z jabłkami czy borówką na wierzchu, ale przepis się przyjął, nawet w takiej dużo bardziej pospolitej formie, także bardzo jeszcze raz za niego dziękuję!
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Tak właśnie zrobię :)
Pozdrawiam
myślę, że będą świetne i jabłko też, tylko trzeba je drobno pokroić lub wcześniej podsmażyć żeby nie były twarde, pozdrawiam
Witam serdecznie:),
mam pytanie – czy mogłabym użyć zamiast owoców – borówek ze słoika ? Takiego swoistego dżemu ? Ewentualnie jabłek świeżych ? ( nie mam żadnych owoców, stąd takie kombinowanie:))
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie :)
Są wspaniałe!
Kolejny raz dziękuję za przepis :-)
myślę, że tak pozdrawiam
Witam, czy można w tym przepisie użyć mąki orkiszowej jasnej typ 550?
Przepis jest genialny i taki prosty bez wyrabiania ciasta.Super.
Babeczki smakują wyśmienicie a przepis jest uniwersalny można pokombinować z owocami lub innymi dodatkami.Ciasto rośnie cudownie.Babeczki zamienić na ciasto i już mamy coś innego.Bardzo polecam.Dziękujemy Natalko!!!!
bardzo mi miło, cieszę się, że smakują, pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne!!! Zrobiłam z malinami, zapach i smak nieziemskie:-)
pozdrawiam
cieszę się, dziękuję bardzo za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Babeczki pyszne i ślicznie wyglądają. Robiłam już trzy razy i będę do nich wracać.
Mia: cieszę się, że smakowały, myślę że ciasto około 35 minut, aż dobrze się przyrumieni,
MG: – dziękuję za wymiar blaszki i smacznego!
pozdrawiam serdecznie :)