Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu myszki czekoladowe, które smakują jak trufle, są pyszne. Wystarczy roztopić czekoladę ze śmietanką na parze i dodać zmielone ciastka. Formujemy z masy czekoladowej myszki i z kuleczek cukrowych robimy oczka i nosek. Takie czekoladki w kształcie zwierzątek wyglądają uroczo:) Polecam…
(inspiracja z książki „Złota księga czekolady”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji TICKLE CRITTERS .
Czekoladowe myszki
Składniki na około 12 myszek:
150g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
90ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
130g zmielonych ciastek czekoladowych lub herbatników
kuleczki cukrowe na oczy i noski
płatki migdałowe na uszy
patyczki czekoladowe na ogonki
1. Do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści (roztapiamy czekoladę na parze).
2. Następnie zdjąć ją z ognia, dodać zmielone ciastka i wymieszać. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i masę wstawić na około 30-60 minut do lodówki, aby stężała.
3. Z masy formować w rękach kulki, które następnie z jednej strony zwężać, robiąc pyszczek myszki. Z kuleczek robić oczy i nosek, z płatków migdałowych uszy, na końcu połamać patyczki czekoladowe i zrobić z nich ogonki. Myszki układać na ręczniku papierowym (wsiąknie nadmiar tłuszczu, gdyby masa się lekko rozwarstwiła ) i wstawić je do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie przełożyć myszki z ręcznika papierowego na talerz i znów wstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego:)
Dziękuję za przepis, myszki wyszły świetnie 🙂 zrobiłam pół na pół z mleczna 🙂
Ps niektórzy ludzie mogliby się powstrzymać od komentarzy, az sie przykro czyta 🤢
Moje dziecko powiedziało że to chyba z kibla przynioslam
Zrobiliśmy wczoraj myszki , wyszło nam wspaniałe.Dziękuję za przepis .
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam, czy jak zastąpię gorzką czekoladę – mleczną, to powinnam użyć mnij śmietany?
Pozdrawiam Ewa
można troszkę dodać mniej z 1 łyżkę, pozdrawiam
przykro mi że się nie udały, moje myszki nie były lepiące, pozdrawiam
Myszki stały całą noc w lodówce – lepią się i nie trzymają kształtu przy podnoszeniu. Jest jeszcze dla nich jakiś ratunek? Składniki odmierzone prawidłowo
w punkcie numer 2. jest napisane:
Następnie zdjąć ją z ognia, dodać zmielone ciastka i wymieszać. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i masę wstawić na około 30-60 minut do lodówki, aby stężała.
pozdrawiam
Czytam, czytam i nie mogę znaleźć tych ciastek, podanych w składnikach, w opisie wykonania… Dodaje się je do czekolady?
można użyć mlecznej czekolady, jak najbardziej, użyłam kakaowych herbatników, bo akurat takie były u mnie w sklepie, pozdrawiam serdecznie
Cudne! Pewnie smak w dużej mierze zależy od użytych ciastek – jakich Ty użyłaś? Zastanawiam się, czy można gorzką czekoladę zastąpić mleczną – myszki chcę zrobić dla dzieci, które nie przepadają za wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady.
Urocze :) Żadne dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie :)