Czekoladowe myszki

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu myszki czekoladowe, które smakują jak trufle, są pyszne. Wystarczy roztopić czekoladę ze śmietanką na parze i dodać zmielone ciastka. Formujemy z masy czekoladowej myszki i z kuleczek cukrowych robimy oczka i nosek. Takie czekoladki w kształcie zwierzątek wyglądają uroczo:) Polecam…
(inspiracja z książki „Złota księga czekolady”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji TICKLE CRITTERS .

myszki

Czekoladowe myszki
Składniki na około 12 myszek:
150g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
90ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
130g zmielonych ciastek czekoladowych lub herbatników
kuleczki cukrowe na oczy i noski
płatki migdałowe na uszy
patyczki czekoladowe na ogonki

myszki

1. Do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści (roztapiamy czekoladę na parze).

2. Następnie zdjąć ją z ognia, dodać zmielone ciastka i wymieszać. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i masę wstawić na około 30-60 minut do lodówki, aby stężała.

3. Z masy formować w rękach kulki, które następnie z jednej strony zwężać, robiąc pyszczek myszki. Z kuleczek robić oczy i nosek, z płatków migdałowych uszy, na końcu połamać patyczki czekoladowe i zrobić z nich ogonki. Myszki układać na ręczniku papierowym (wsiąknie nadmiar tłuszczu, gdyby masa się lekko rozwarstwiła ) i wstawić je do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie przełożyć myszki z ręcznika papierowego na talerz i znów wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego:)

myszki

13 komentarzy do “Czekoladowe myszki”

  1. Dziękuję za przepis, myszki wyszły świetnie 🙂 zrobiłam pół na pół z mleczna 🙂
    Ps niektórzy ludzie mogliby się powstrzymać od komentarzy, az sie przykro czyta 🤢

    Odpowiedz
  2. Myszki stały całą noc w lodówce – lepią się i nie trzymają kształtu przy podnoszeniu. Jest jeszcze dla nich jakiś ratunek? Składniki odmierzone prawidłowo

    Odpowiedz
  3. w punkcie numer 2. jest napisane:
    Następnie zdjąć ją z ognia, dodać zmielone ciastka i wymieszać. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i masę wstawić na około 30-60 minut do lodówki, aby stężała.

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. można użyć mlecznej czekolady, jak najbardziej, użyłam kakaowych herbatników, bo akurat takie były u mnie w sklepie, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Cudne! Pewnie smak w dużej mierze zależy od użytych ciastek – jakich Ty użyłaś? Zastanawiam się, czy można gorzką czekoladę zastąpić mleczną – myszki chcę zrobić dla dzieci, które nie przepadają za wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz