Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…
Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.
2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.
3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Simple Yogurt Cake
Ingredients:
1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling
1. Preheat oven to 350°F/180°C. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.
2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.
3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.
4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.
5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.
6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.
Enjoy:)
cieszę się, że smakuje,
dziękuję za komentarze,
pozdrawiam serdecznie
ciasto szybkie i smaczne.pozdrawiam i dzieki za przepis
cieszę się, że smakowało:) czekam więc na zdjęcie,
pozdrawiam ciepło
bardzo proste, smaczne i szybkie ciasto:) w sam raz do kawusi:):) zrobiłam też cynamonowe jogurtowe z rodzynkami- mniammm!.
Oba ciasta wilgotne i pyszne. Mam zdjęcia ciast z Pani strony także niedługo się pochwalę:)
pozdrawiam serdecznie!
Strasznie szybko się je miesza, to podstawowa zaleta tej babki! Ja czekoladę starłam do ciasta na tarce, także ciasto po wyjęciu z piekarnika zrobiło się w środku brązowe :) W piekarniku trzymałam 45min gdyż mialam nieco dłuższą foremkę także bałam się, że wychnie, dodatkowo po ok.20 min pieczenia przykryłam je papierem by się nie spaliła na wierzchu. Ale babka wyśmienita, następnym razem robię podwójna porcję na swoją foremkę, by była jeszcze wyższa :)
Witam! Nie dodałam czekolady, a i tak wyszło pyszne! Moje też było trochę krócej w piekarniku :)
dziękuję, wyszło smaczne ;)
nic nie szkodzi, pozdrawiam:)
życzę smacznego i powodzenia
Przepraszam, nie zauważyłam tych 5ogramów. :D pozdrawiam ;)
Witam. Na wstępie pogratuluję Pani tak wspaniałej strony internetowej i przepisów, są łatwe i szybkie. ;) zamierzam dziś zrobić te ciasto, tylko mam jedno pytanko, co do czekolady. Trzeba całą jedną tabliczkę poszatkować? Dopiero zaczynam swoje przygody z pieczeniem, ale bez tej stronki nie wyobrażam sobie ich ;) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp! :)
Na pewno się Pani nie zawiedzie,
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Bardzo lubię Pani przepisy, są szybkie i łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzą :)
Zaraz wypróbuję ten, mam nadzieję, że i tym razem się nie zawiodę
:) bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
również pozdrawiam
Ciasto wyszło wspaniale. Jest baaaardzo smaczne i proste do wykonania! Zniknęło w ekspresowym tempie. Dziękuję za ten przepis w imieniu wszystkich łakomczuchów w rodzinie;) Pozdrawiam
Właśnie rośnie w piekarniku :) W całym domu pachnie :)
Piekę to ciasto kolejny raz, Mąż je tak polubił, że domaga się w ramach śniadania do pracy, Słodkożerca ;)