Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe 1

Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…

Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe

Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180°C. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

257 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe”

  1. Zrobiłam to ciasto z żurawiną i wyszło :) Chciałam, żeby było takie ładne jak na zdjęciu, ale jest brązowe :P Zawsze ciasta wychodzą mi takie ciemne, nie wiem czemu.

    Odpowiedz
  2. Ostatnio pieczenie mi nie wychodziło, a to ciasto dało mi z powrotem nadzieję i zapał :) Zamiast oleju dodałam oliwy i piekłam w 200 stopniach przez 40 min, ale wszystko i tak wyszło genialnie. PRZEPYSZNE ;)))

    Odpowiedz
  3. Po raz pierwszy dziś zrobiłam to ciasto, wyszło rewelacyjnie, na pewno jeszcze skorzystam z przepisów z tej stronki, jest po prostu rewelacyjna!

    Odpowiedz
  4. Dziękuję bardzo za sympatyczny komentarz,
    ciasto miało dużo wspaniałych dodatków musiało być pyszne!
    życzę udanych wypieków,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. witam! dziś poraz pierwszy upieklam to bosskie ciasto.I tak: dałam jogurt Zott, 180g, aromat pomarańczowy, pół chlebka marcepanowego w czekoladzie, kandyzowane skorki pomarańczowe i cytrynowe, dwie małe pokrojone mandarynki, porządną garść sparzonej żurawiny- mówię wam ,kompletna szajba, co mialam pod ręką to wrzucałam! :))Marcepana zblendowalam na turbo z mokrymi składnikami,( bo bestia z natury trudna do obróbki) dorzuciałam suche składniki i też bez pieszczochów -krótko zmiksowalam.I wyszlo cudo !!! Wilgotne, mięciutkie i smaczne !!! Keksówka 30/12cm.Polalam polewą czekoladową i koniec kropka.Dzięki za przepis, mam juz na oku kolejne .Stronka super, jakas ciepła , kobieca a przepisy i zdjęcia rewelacyjne.Pozdrawiam !!!!

    Odpowiedz
  6. Świetny przepis! Drugi raz korzystam z tej strony i po raz kolejny jestem zadowolona z efektów. A jako że zbliżają się święta – na pewno nie ostatni, bo na liście do wypróbowania ciasto czekoladowe i ciasta 'bez pieczenia’ ;) Polecam!

    Odpowiedz
  7. Witam, czy do ciasta jogurtowego można dodać i czekoladę i bakalie? Lubię te dodatki, ale czy nie będzie zbyt wiele?
    Wszystkie przepisy Małej Cukierenki są super, sprawdzałam i polecam!

    Odpowiedz
  8. Wczoraj upiekłam je znowu – mężowi do pracy. Zadzwonił do mnie rano i powiedział, że wszystko poszło w 3 minuty. Wszyscy w pracy się zachwycali.
    Proszę o więcej takich prostych przepisów.
    Teram przymierzam się do ciasta cytrynowego i karmelowej tarty z bananami.

    Odpowiedz
  9. Ja zamiast zapachu śmietankowego dałam cukier waniliowy i zamiast sody tylko proszek do pieczenia
    Czyli 2 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast 1 łyż. proszku i 1 łyż. sody.
    Przepis jest na wąską blachę. Ja raz piekłam na wąskiej a ostatnio podwoiłam składniki i zrobiłam na normalnej blaszce i posypałam sypką kruszonką a po upieczeniu doprawiłam cukrem pudrem.
    Było pycha.
    Do ciasta dałam mleczną czekoladę, a nie gorzką.

    Ciasto szybko znika i wszyscy chcą przepis.
    Polecam !!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz