Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…

Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe

Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180oC. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

248 komentarzy do wpisu „Łatwe ciasto jogurtowe”

    • Pysznie i szybkie ciasto a co najważniejsze że składników, które zawsze(prawie zawsze) są w domu. Dziękuję za przepis

  1. A to jedno z najbardziej lubianych ciast w moim domu i najczęściej gości na stole bo takie szybkie! Cała rodzinla już ma przepis. Ja osobiście to ciasto lubię najbardziej na drugi dzień z tym, że najczęściej nie doczeka..

  2. Zamiast ciasta zrobiłam babeczki dla mojego alergika. Bez czekolady i na jogurcie kozim i tak wyszły wspaniale. Puszyste i po prostu pyszne. Cała rodzina jest wiernym fanem Pani wypieków :) Pozdrawiamy.

  3. Witam serdecznie!
    Zrobilam to ciasto tylko z rodzynkami i jest smaczne, tylko wyszlo troche jakby „gumowe”.Czy taka jego konsystencja? Wyroslo bardzo dobrze.

  4. Cukierenko, bardzo dziękuję za przepis. Ciasto było bardzo smaczne, wszystkim smakowało. Było trochę ciemniejsze niż na zdjęciu, dałam więcej czekolady.

  5. Cukierenko, upiekłam ciasto ponownie. Tym razem z suszoną żurawiną. Było bardzo smaczne. Mam zamiar upiec jakieś inne, koniecznie z nazwą ” łatwe” lub ” szybkie” dla tych co rzadko pieką.

  6. Upiekłam ciasto z tego przepisu, wyszło bardzo smaczne, nie suche, zamiast czekolady dałam bakalie do keksa i polalam biala czekoladą. Zamiast formy keksowki zrobiłam w formie do babki.

  7. Piekę ciasto dla małego dziecka. Czy mogę dodać mniej cukru i użyć kokosowego? Chciałabym też pominąć aromat waniliowy, czy dużo na tym stracę? Pozdrawiam

  8. To ciasto jest pyszne! Super przepis! Znajomi zachwyceni! Troche zmienilam przepis, nie dodalam ekstraktu waniliowego. Za to mialam 200 g gestego jogurtu naturalnego z nasionami chia, dodalam tez 2 lyzki siemienia lnianego namoczonego wczesniej w wodzie oraz troche przyprawy do piernika.

  9. Bardzo fajny przepis, wiele razy robiłam z różnymi dodatkami. Zastanawiam się czy można do środka dać drobno pokrojoną gruszkę albo jakieś inne owoce? Domyślam się, że nie powinny to być bardzo mokre owoce jak truskawki. Ale np. gruszka?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.