Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe 1

Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…

Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe

Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180°C. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email

256 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe”

    • Ja bym dała 170C i też piekła około 60-65 minut, ja kiedyś miałam piekarnik gazowy i piekłam jak podawali w przepisach, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  1. Super przepis!!! Ciasto bardzo dobre w smaku. Ja akurat zrobiłam z jabłkami i posypałam cynamonem zamiast z czekoladą, ale wersji z czekoladą też muszę spróbować :) Dziękuję!

    Odpowiedz
  2. A u mnie w czasie tej korona-Wielkanocy (biednej, bo nawet sera na sernik nie dostałam :/) to ciasto wystąpiło zamiast mazurka czekoladowego, więc gorzkiej czekolady 100g (jest zdecydowanie ciemniejsze w kolorze). Upieczone w formie baby i do tego przełożone jak tort masą kakaową (z mascarpone i ubitej śmietanki). W związku z czym mieszka w lodówce, faktycznie lepsze na drugi dzień i łatwiej też się kroi. Super!!!

    Dziękuję za ten przepis, bo prościutki, nie może się nie udać, składniki zazwyczaj w domu są i jest szybkie. Dorzucam do mojej listy ciast „szybko-niedasięzepsuć” :) Poza tym – dobra baza, żeby trochę poszaleć i nadać mu nowe wcielenia! I nagle okazuje się, że można, piekąc ciągle to samo ciasto, zostać mistrzem cukierniczym ;-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz