Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe 1

Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…

Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe

Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180°C. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email

256 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe”

    • Ja bym dała 170C i też piekła około 60-65 minut, ja kiedyś miałam piekarnik gazowy i piekłam jak podawali w przepisach, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  1. Super przepis!!! Ciasto bardzo dobre w smaku. Ja akurat zrobiłam z jabłkami i posypałam cynamonem zamiast z czekoladą, ale wersji z czekoladą też muszę spróbować :) Dziękuję!

    Odpowiedz
  2. A u mnie w czasie tej korona-Wielkanocy (biednej, bo nawet sera na sernik nie dostałam :/) to ciasto wystąpiło zamiast mazurka czekoladowego, więc gorzkiej czekolady 100g (jest zdecydowanie ciemniejsze w kolorze). Upieczone w formie baby i do tego przełożone jak tort masą kakaową (z mascarpone i ubitej śmietanki). W związku z czym mieszka w lodówce, faktycznie lepsze na drugi dzień i łatwiej też się kroi. Super!!!

    Dziękuję za ten przepis, bo prościutki, nie może się nie udać, składniki zazwyczaj w domu są i jest szybkie. Dorzucam do mojej listy ciast „szybko-niedasięzepsuć” :) Poza tym – dobra baza, żeby trochę poszaleć i nadać mu nowe wcielenia! I nagle okazuje się, że można, piekąc ciągle to samo ciasto, zostać mistrzem cukierniczym ;-)

    Odpowiedz
  3. Bardzo fajny przepis, wiele razy robiłam z różnymi dodatkami. Zastanawiam się czy można do środka dać drobno pokrojoną gruszkę albo jakieś inne owoce? Domyślam się, że nie powinny to być bardzo mokre owoce jak truskawki. Ale np. gruszka?

    Odpowiedz
  4. To ciasto jest pyszne! Super przepis! Znajomi zachwyceni! Troche zmienilam przepis, nie dodalam ekstraktu waniliowego. Za to mialam 200 g gestego jogurtu naturalnego z nasionami chia, dodalam tez 2 lyzki siemienia lnianego namoczonego wczesniej w wodzie oraz troche przyprawy do piernika.

    Odpowiedz
  5. Piekę ciasto dla małego dziecka. Czy mogę dodać mniej cukru i użyć kokosowego? Chciałabym też pominąć aromat waniliowy, czy dużo na tym stracę? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Upiekłam ciasto z tego przepisu, wyszło bardzo smaczne, nie suche, zamiast czekolady dałam bakalie do keksa i polalam biala czekoladą. Zamiast formy keksowki zrobiłam w formie do babki.

    Odpowiedz
  7. Cukierenko, upiekłam ciasto ponownie. Tym razem z suszoną żurawiną. Było bardzo smaczne. Mam zamiar upiec jakieś inne, koniecznie z nazwą ” łatwe” lub ” szybkie” dla tych co rzadko pieką.

    Odpowiedz
  8. Cukierenko, bardzo dziękuję za przepis. Ciasto było bardzo smaczne, wszystkim smakowało. Było trochę ciemniejsze niż na zdjęciu, dałam więcej czekolady.

    Odpowiedz
  9. Witam serdecznie!
    Zrobilam to ciasto tylko z rodzynkami i jest smaczne, tylko wyszlo troche jakby „gumowe”.Czy taka jego konsystencja? Wyroslo bardzo dobrze.

    Odpowiedz
  10. Zamiast ciasta zrobiłam babeczki dla mojego alergika. Bez czekolady i na jogurcie kozim i tak wyszły wspaniale. Puszyste i po prostu pyszne. Cała rodzina jest wiernym fanem Pani wypieków :) Pozdrawiamy.

    Odpowiedz
  11. A to jedno z najbardziej lubianych ciast w moim domu i najczęściej gości na stole bo takie szybkie! Cała rodzinla już ma przepis. Ja osobiście to ciasto lubię najbardziej na drugi dzień z tym, że najczęściej nie doczeka..

    Odpowiedz
  12. Witam serdecznie! Ciasto rzeczywiście pyszne, robiłam je jakiś czas temu w tzw. keksówce, a teraz zastanawiam się, czy wyszłoby w silikonowej formie do pieczenia babki? Jak Pani myśli, czy do takiej formy (babka z kominkiem, 27x23x10 cm) potrzebowałabym składników x 2? a co z czasem pieczenia? Bo podobno w silikonie szybciej.. Jakie jest Pani zdanie?:) Pozdrawiam cieplutko!

    Odpowiedz
  13. Ciasto rewelacyjne! Robiłam je już kilka razy na różne sposoby i zawsze wychodzi pyszne. Dodawałam różne jogurty i naturalne i smakowe i z kawałkami owoców. Jest szybkie, tanie, proste i bardzo bardzo dobre. Ostatnio to nie używam nawet miksera tylko mieszam wszystko łyżką – najpierw mokre składniki potem dodaję mąkę a na koniec 2 albo 3 pokrojone w kostkę jabłka. SuPeR

    Odpowiedz
  14. Wygląda i brzmi pysznie,chcialabym je dzisiaj zrobic,czy tortów nocą o średnicy 23cm byłaby odpowiednia czy np. powinnam zwiększyć proporcje.Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem.Dziekuje:)

    Odpowiedz
  15. Ciacho już się piecze. Aromat migdałowy unosi się po całym mieszkaniu. Dziękuję za cudowne przepisy. Będę częściej zaglądać.

    Odpowiedz
  16. Po raz kolejny wykorzystuję przepis z tej strony. Mistrzostwo świata! Jeszcze nie zdążyłam wykorzystać wszystkich przepisów, ale do tego dążę ;) Niesamowity talent stoi za tymi wszystkimi przepisami. Naprawdę super! Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  17. Świetny przepis! Ciasto faktycznie bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Przygotowałam je w wersji z wiórkami kokosowymi i czerwoną porzeczką. Jeszcze z gorącego ciasta odkroiłam kawałek bo nie mogłam się doczekać ;) Nie minęła doba a z ciasta nie został nawet jeden okruszek :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  18. wydaje mi się, że z tego przepisu będzie właśnie 12 sztuk babeczek, czas pieczenia około 25 minut, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  19. Dzień dobry, robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym razem rewelacyjnie smakowało:)
    czy można je zrobić w foremkach na muffiny? jakie wtedy proporcje przyjąć na 12 szt.? jaki czas pieczenia? może jakiś osobny przepis… zależy mi właśnie na muffinach jogurtowych:) np. z czekoladą i orzechami w środku…

    Odpowiedz
  20. Pieklam je juz wiele razy, a to z czekolada a to z orzechami ale czy mozna dodać jagody? Uwielbiam Twoja strone i te przepisy mmmmniam

    Odpowiedz
  21. przepis fajny i ciasto bardzo smaczne :) ale mam jedno ale :) mianowicie w przepisie jest napisane „cukier” ja do ciasta dodałam kryształ bo taki miałam i chyba dlatego mi ciasto zbrązowiało (kolor cukru brązowego :) przepis na pewno wykorzystam ale jestem ciekawa czy chodziło o puder czy kryształ :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. Czy zamiast ciasta można z tego przepisu zrobić muffinki? jak długo należałoby je piec?
    Przepis bardzo fajny, prosty, niezawodny. Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  23. Właśnie je upiekłam i z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje przepysznie i jeszcze ta chrupiąca skórka:))) Zamiast sody dałam proszek do pieczenia i zamiast zwykłego jogurtu jogurt grecki, tylko że piekłam je w trochę dłuższej keksówce więc jest niższe ale i tak przepyszne:)))

    Odpowiedz
  24. może Pani użyć blaszkę szerszą, ciasto będzie wtedy niższe, myślę, że trochę jabłka można dodać, najlepiej położyć je na wierzchu ciasta, pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. Czy mogę do tego dodać jabłka? I czy jak bym to rozlała na zwykłą blachę do ciast to czy by mi to wyszło? Bo chciałabym zrobić bardziej ciasto takie szerokie. To może być? :)

    Odpowiedz
  26. Witam ;) zrobiłam w sobotę to ciasto, od razu z podwójnej porcji na dwóch blaszkach, bo wiedziałam, że inaczej nie zostanie nic na niedzielę :-D przygotowanie banalnie proste, a ciacho w smaku REWELACJA ;) Nawet mój mąż, który nie przepada za babkowymi ciastami (bo są suche), stwierdził, że jest pyszne, no i nawet nie suche :-D w tym tygodniu chyba znów będę je piekła ;)

    Odpowiedz
  27. Zgubiłem przepis na jogurtowe, wszystko mierzone było kubeczkami jogurtowymi. Wszystkim bardzo smakowało, a ja nie mogę odszukać tego przepisu. Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  28. Pyszne ciasto i szybko się robi. U mnie wyszło brązowe, dałam całą tabliczkę czekolady pokrojoną w drobną kostkę.

    Odpowiedz
  29. Dzisiaj po raz trzeci będę robić to ciasto, ono jest po prostu super :) ja robię z czekoladą gorzką, mleczną i orzeszkami ziemnymi :)

    Odpowiedz
  30. myślę, że można dodać tak pół ma pół z orzechami, będzie dobrze,
    cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  31. Upiekłam już 2 razy, dodałam całą tabliczkę mlecznej czekolady, wyszło przepyszne:) zastanawiam się tylko czy można dodać pół na pół – 50 g czekolady + 50 g orzechów włoskich? nie chciałam zepsuć… Pozdrawiam i dziękuję za super przepisy! to już kolejny z tej stonki, który wykorzystałam:)

    Odpowiedz
  32. Udało się :))) łatwe a pachnie i smakuje wyśmienicie.Nie piekę często bo nie umiem zawsze coś źle wyjdzie :( a tu proszę udany wypiek. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  33. Rzeczywiście ciacho proste, szybkie, a jakie pyszne…mniam mniam!!! :)
    Wcześniej nie za często zdarzało mi się coś upiec czy upichcić więc teraz jak stoi na stole taki smakołyk to wszyscy mnie chwalą i chwalą…jak miło :) a wszystko dzięki tej pięknej, czytelnej stronce!! a właściwie dzięki autorce! :) Pozdrawiam serdecznie!! :)

    Odpowiedz
  34. Jestem tu pierwszy raz i już piekę właśnie swoje debiutanckie ciacho, mam nadzieję, że wyjdzie, coby postawić na stół przy jutrzejszych urodzinach mamy.
    Przepis czytelny i zrozumiały, czas przygotowania ciasta szybki. Zmodyfikowałam go troszkę, pomijając aromat.

    Pozdrawiam serdecznie, będę częściej zaglądać w poszukiwaniu pysznych (i prostych – jak na amatorkę cukiernictwa przystało :) ) receptur,
    Czudo.

    Odpowiedz
  35. witam trafilam na ta strone gdy chcialam dziecia zrobic deser z jablek od tej pory upieklam juz placek z brzoskwiniami 3razy szybki czekoladowy (dzieci musze przeganiac od niego) no i ciastka z kolorowa posypka no a dzisiaj wlasnie wyciaglam placek jogurtowy zamiast czekolady dalam rodzynki w czekoladzie upieklam w malej tortownicy wyglada super pachnie tez.Pozdrawiam(wybaczcie pisownie to moj 2 E-mail w zyciu)

    Odpowiedz
  36. Właśnie upiekłam to ciasto w formie na babke. Wyszło mięciutkie i delikatnie wilgotne:)
    Przepis cudowny i bardzo szybki w przygotowaniu:)

    Odpowiedz
  37. Witam, przepis zainspirował mnie do wykonania 'prawie’ jogurtowego ciasta w odpowiedzi na hasło 'w domu nie ma nic słodkiego’ ;) zamiast jogurtu kefir, zamiast oleju rozpuszczone masło, zamiast czekolady starta skórka z cytryny+sok z cytryny, mąka oczywiście orkiszowa. Ciasto nie urosło jakoś spektakularnie ale jest wilgotne, puszyste i pięknie pachnie :) planuję wykonać to ciasto jeszcze raz, tym razem w wersji oryginalnej. Pozdrawiam ciepło :)

    Odpowiedz
  38. Ciasto siedzi w piekarniku :) zamiast gorzkiej czekolady dalam mleczna z dodatkiem kawy I sypnelam troszke orzechow :) jako ze wszystkie ciasta z Twojej strony mi wychodza, mysle ze z tym bedzie tak samo ;)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  39. przykro mi że się nie udało,
    mam nadzieję, że następnym razem się uda, powodzenia
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  40. A moje ciasto siedzi już od ponad godziny w piekarniku i upiec się nie chce. Pięknie urosło, się zarumieniło i… jest surowe w środku :( wzięłam się za ten przepis bo stwierdziłam że na serio jest łatwy. No i pewnie tak jest, ale niestety nie dla mnie – mistrzyni zakalców ;) ale nie poddam się i spróbuję jeszcze raz. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  41. świetna strona- poleciła mi ją siostra. ostatnio bananowiec wyszedł pyszny a jogurtowa babka właśnie się piecze. świetne przepisy!

    Odpowiedz
  42. Jutro bede piekla to ciasto ale troche sie obawiam ze moga byc problemy przy krojeniu ze wzgledu na ta warstwe ciasta ktora jest na gorze….pieklam podobne z agrestem i zrezygnowalam z 2 spodu , ale moze tym razem nie bedzie takich problemow?

    Odpowiedz
  43. zrobiłam wczoraj i wszystko co jest napisane na tej stronie to prawda, łĄcznie z komentarzami czyli SZYBKO SIE ROBI I JEST SMACZNE

    Odpowiedz
  44. Piekłam i dosyć ze szybkie to jeszcze tanie i pyszne tylko ma jedną straszną wade!!!!!!!!! Jak szybko sie je robi tak szybko znika z talerza!Serdecznie polecam

    Odpowiedz
  45. aby wyszło takie jak na zdjęciu musiałam zrobić z podwójnej ilości ciasta, czekolada jest smaczniejsza w nim jak pokroi się ją na większe kawałki a nie jak na kruszonkę…poza tym idealne do mleka na śniadanie :)

    Odpowiedz
  46. Właśnie wyjęłam z piekarnika :) jest piękna, mam nadzieję, że taka sama w smaku, jak posmakuję to na pewno dam znać. P.s zamiast ciemnej czekolady użyłam białej bo bardzo ją lubię ;)

    Odpowiedz
  47. bardzo proste, smaczne i szybkie ciasto:) w sam raz do kawusi:):) zrobiłam też cynamonowe jogurtowe z rodzynkami- mniammm!.

    Oba ciasta wilgotne i pyszne. Mam zdjęcia ciast z Pani strony także niedługo się pochwalę:)

    pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  48. Strasznie szybko się je miesza, to podstawowa zaleta tej babki! Ja czekoladę starłam do ciasta na tarce, także ciasto po wyjęciu z piekarnika zrobiło się w środku brązowe :) W piekarniku trzymałam 45min gdyż mialam nieco dłuższą foremkę także bałam się, że wychnie, dodatkowo po ok.20 min pieczenia przykryłam je papierem by się nie spaliła na wierzchu. Ale babka wyśmienita, następnym razem robię podwójna porcję na swoją foremkę, by była jeszcze wyższa :)

    Odpowiedz
  49. Witam. Na wstępie pogratuluję Pani tak wspaniałej strony internetowej i przepisów, są łatwe i szybkie. ;) zamierzam dziś zrobić te ciasto, tylko mam jedno pytanko, co do czekolady. Trzeba całą jedną tabliczkę poszatkować? Dopiero zaczynam swoje przygody z pieczeniem, ale bez tej stronki nie wyobrażam sobie ich ;) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp! :)

    Odpowiedz
  50. Bardzo lubię Pani przepisy, są szybkie i łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzą :)
    Zaraz wypróbuję ten, mam nadzieję, że i tym razem się nie zawiodę

    Odpowiedz
  51. Ciasto wyszło wspaniale. Jest baaaardzo smaczne i proste do wykonania! Zniknęło w ekspresowym tempie. Dziękuję za ten przepis w imieniu wszystkich łakomczuchów w rodzinie;) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  52. Właśnie rośnie w piekarniku :) W całym domu pachnie :)
    Piekę to ciasto kolejny raz, Mąż je tak polubił, że domaga się w ramach śniadania do pracy, Słodkożerca ;)

    Odpowiedz
  53. Zrobiłam to ciasto z żurawiną i wyszło :) Chciałam, żeby było takie ładne jak na zdjęciu, ale jest brązowe :P Zawsze ciasta wychodzą mi takie ciemne, nie wiem czemu.

    Odpowiedz
  54. Ostatnio pieczenie mi nie wychodziło, a to ciasto dało mi z powrotem nadzieję i zapał :) Zamiast oleju dodałam oliwy i piekłam w 200 stopniach przez 40 min, ale wszystko i tak wyszło genialnie. PRZEPYSZNE ;)))

    Odpowiedz
  55. Po raz pierwszy dziś zrobiłam to ciasto, wyszło rewelacyjnie, na pewno jeszcze skorzystam z przepisów z tej stronki, jest po prostu rewelacyjna!

    Odpowiedz
  56. Dziękuję bardzo za sympatyczny komentarz,
    ciasto miało dużo wspaniałych dodatków musiało być pyszne!
    życzę udanych wypieków,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  57. witam! dziś poraz pierwszy upieklam to bosskie ciasto.I tak: dałam jogurt Zott, 180g, aromat pomarańczowy, pół chlebka marcepanowego w czekoladzie, kandyzowane skorki pomarańczowe i cytrynowe, dwie małe pokrojone mandarynki, porządną garść sparzonej żurawiny- mówię wam ,kompletna szajba, co mialam pod ręką to wrzucałam! :))Marcepana zblendowalam na turbo z mokrymi składnikami,( bo bestia z natury trudna do obróbki) dorzuciałam suche składniki i też bez pieszczochów -krótko zmiksowalam.I wyszlo cudo !!! Wilgotne, mięciutkie i smaczne !!! Keksówka 30/12cm.Polalam polewą czekoladową i koniec kropka.Dzięki za przepis, mam juz na oku kolejne .Stronka super, jakas ciepła , kobieca a przepisy i zdjęcia rewelacyjne.Pozdrawiam !!!!

    Odpowiedz
  58. Świetny przepis! Drugi raz korzystam z tej strony i po raz kolejny jestem zadowolona z efektów. A jako że zbliżają się święta – na pewno nie ostatni, bo na liście do wypróbowania ciasto czekoladowe i ciasta 'bez pieczenia’ ;) Polecam!

    Odpowiedz
  59. Witam, czy do ciasta jogurtowego można dodać i czekoladę i bakalie? Lubię te dodatki, ale czy nie będzie zbyt wiele?
    Wszystkie przepisy Małej Cukierenki są super, sprawdzałam i polecam!

    Odpowiedz
  60. Wczoraj upiekłam je znowu – mężowi do pracy. Zadzwonił do mnie rano i powiedział, że wszystko poszło w 3 minuty. Wszyscy w pracy się zachwycali.
    Proszę o więcej takich prostych przepisów.
    Teram przymierzam się do ciasta cytrynowego i karmelowej tarty z bananami.

    Odpowiedz
  61. Ja zamiast zapachu śmietankowego dałam cukier waniliowy i zamiast sody tylko proszek do pieczenia
    Czyli 2 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast 1 łyż. proszku i 1 łyż. sody.
    Przepis jest na wąską blachę. Ja raz piekłam na wąskiej a ostatnio podwoiłam składniki i zrobiłam na normalnej blaszce i posypałam sypką kruszonką a po upieczeniu doprawiłam cukrem pudrem.
    Było pycha.
    Do ciasta dałam mleczną czekoladę, a nie gorzką.

    Ciasto szybko znika i wszyscy chcą przepis.
    Polecam !!!

    Odpowiedz
  62. Z braku aromatu po prostu go nie dodałam, sodę zastąpiłam proszkiem do pieczenia, ciasto jest właśnie w piekarniku (stara gazówka, która zamiast temperatury ma cyferki i nigdy nie jestem pewna gdzie jest to 180stopni, ale co tam:) Praktyka czyni mistrza:) Pozdrawiam Małą Cukierenkę:) i czekam na 15:06- kiedy to zobaczę czy ciasto wygląda na zjadliwe:)

    Odpowiedz
  63. Smakowało, smakowało. I mnie i łasuchom-domownikom. Idealny do herbatki. Cudny na wieczory przy dobrej książve, heh. Dziękuję, dziękuję. Na pewno będę tu zaglądać :)

    Odpowiedz
  64. Witam. Mam dopiero 15 lat i niedawno zaczęłam moją drogę z wypiekami. Zaczynam od bardzo prostych, no ale od czegoś trzeba zacząć :) Trafiłam na tę stronę szukając przepisu na ciasto czekoladowe i natrafiław również na ten przepis. Wypróbowałam. Zamiast jogurtu naturalnego użyłam jogurt truskawkowy, bo tylko taki miałam w lodówce. Nie wiem czy to dobrze, czy źle. Ciasto się upiekło i póki co stygnie. Mam nadzieję, że przypadnie i mnie i domownikom go gustu. Dziękuję za ten przepis i na pewno nie tylko ten znajdzie się w moim zeszycie kucharskim ;) Pozdrawiam. Ania.

    Odpowiedz
  65. u mnie właśnie piecze się to ciasto :) lekko zmodyfikowałam, zrobiłam 3 warstwy, zobaczymy jak wyjdzie :) mam nadzieję, że urośnie i się nie spali, bo papieru do pieczenia zabrakło i musiałam właśnie dać margarynę do pieczenia i mąkę ;/ zrobiłam tą pierwszą warstwę wg Twojego przepisu( z dodatkiem chrupiących otrębów granulowanych i herbatników), druga warstwa to ta pierwsza z dodatkiem batona musli z czekoladą (zmiksowanego), a trzecia to zmiksowane maliny :)

    Odpowiedz
  66. Wspaniała stronka, nie wiadomo od czego zaczac jak na razie wyprobowałam 4 przepisy i wszystkie super:) pozdrawiam i dziekuje:)

    Odpowiedz
  67. a ja dodałam całą tabliczkę mlecznej czekolady, posiekaną na małe kawałki. Ciasto cudowne – pyszne i proste… sukcesywnie upiekę wszystkie z tej strony :-) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  68. Pychotka!!! Polecam. Czekoladę zastąpiłam żurawiną (bo akurat nie miałam w domu) a na wierzchu ułożyłam połówki truskawek. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  69. Witam wiem z doświadczenia, że ciasto robi się karmelowe i ma charakterystyczny zapach po dodaniu sody, Dlatego sody dodaje tylko do ciast kakaowych. A Twojego przepisu wypróbuje już dzisiaj ale tylko na bazie proszku (może być bardziej suche, ale zaryzykuję). Dam znać co z tego wyjdzie…… .Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  70. trudno mi powiedzieć, ale myślę że można spróbować z taką niedużą ilością truskawek drobno pokrojonych,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  71. i jeszcze jedno ważne pytanko:) za bardzo nie lubie ciast na oleju:( czy olej można zastąpić masłem? jeżeli tak to ile tego masła powinnam dać? z góry dziękuje za odp:)

    Odpowiedz
  72. dzień dobry,
    tak średnio się na tym znam, ale jeśli Pani córce jogurt nie szkodzi to ciasto też raczej nie powinno,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  73. czy to ciasto , ale bez czekolady może pałaszować kobieta karmiąca????
    dzisiaj zrobiłam z czekoladą REWELACJA!!!!
    ale od dwóch tygodni jestem babcia i chciałam je upiec mojej karmiącej córce!!

    Odpowiedz
  74. Upiekłam właśnie i też mi wyszło karmelowe w środku ale to zupełnie nie przeszkadza:) Najważniejsze że jest smaczne i wilgotne:) Polecam!

    Odpowiedz
  75. witam,
    tak bywa, że trzeba czasami poeksperymentować, cieszę się, że ciasto wyszło teraz mokre, zastosowała Pani dobrą kombinację,
    mieszka Pani w pięknym miejscu, poszperałam trochę w internecie,
    pozdrawiam serdecznie z Wrocławia:)

    Odpowiedz
  76. Witam raz jeszcze,
    zrobilam ciasto jeszcze raz,tym razem pomieszalam dostepny mi jogurt turecki(tak przy okazji powiem,ze kupowany czasami przeze mnie w Polsce jogurt grecki-jest kwasniejszy),dodalam troche smietany kremowki i doslownie ok 60 gr smakowego jogurtu biszkoptowego(takiego dla dzieci:))-teraz ciasto jest super i wlasnie mokre.Coz jak sie nie ma oryginalnych skladnikow,co mnie tutaj w Turcji podczas przygotowywania roznych potraw bardzo czesto sie zdarza-szukam zastepnikow,komponuje mieszanki-takie zycie.:).Dziekuje za przepis.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie z Antalyi!

    Odpowiedz
  77. A jakiego jogurtu użyć? Z cukrem, naturalnego, smakowego..?
    Wkrótce chcę je zrobić, wygląda na apetyczne!
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  78. Ciasto jest pyszne i proste,a do tego szybkie w wykonaniu.Bardzo nam smakowało i robiłam je już kilka razy,także na Wielkanoc w formie małych babeczek,które świetnie nadały się do święconki.Super przepis,polecam!

    Odpowiedz
  79. witam:)
    ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało, może Pani pomieszać trochę jogurt turecki ze śmietaną kremówką będzie bardziej płynny,
    bardzo dziękuję za komentarz,
    również pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  80. Witam serdecznie,
    upieklam ciasto-w smaku super,ale jest troche malo mokre-jednak jogurt turecki to nie to samo co polski,w ogole przygotowujac ciasto mialam takie wrazenie,jakby w porownaniu z iloscia suchych skladnikow,tych mokrych bylo za malo-moze nastepnym razem dodam wiecej oleju lub wlasnie pomieszam jogurt turecki ze smietana kremowka?
    W kazym badz razie bardzo dziekuje za przepis-strona bardzo mi sie spodobala i mysle,ze jeszcze nie raz sprobuje cos przygotowac z Twoich receptur.
    Pozdrawiam serdecznie z Antalyi!

    Odpowiedz
  81. witam
    trudno mi doradzić, ponieważ nigdy nie byłam w Turcji, ale może sam jogurt naturalny ten 3% wystarczy,
    jeśli uważa Pani że jest bardzo gęsty lub inny w smaku to można rozrobić go troche śmietanką, ale ja bym chyba użyła samego jogurtu,
    pozdrawaim serdecznie

    p.s. proszę napisac co Pani postawnowiła i jak wyszło ciasto będe wdzięczna, jest to bardzo ciekawe

    Odpowiedz
  82. Witaj,
    spodobal mi sie Twoj przepis na ciasto jogurtowe,przymierzam sie w czwartek do jego upieczenia,bo akurat mam gosci.Mam jednak jedno zasadnicze pytanie-mieszkam w Turcji i tutaj raczej nie uswiadcze jogurtu w naszym rozumieniu,jest albo jogurt turecki,albo dosc kwasny suzme jogurt-jak myslisza,co moge uzyc?Zwykle jak pieke sernik i mam w przepisie 2 szklanki kwasnej smietany-mieszam jogurt turecki ze smietana kremowka-czy tutaj tez taka mieszanka sie nada?
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  83. Ciasto ekspresowe! Nawet się nie obejrzałam a ciasto już siedziało w piekarniku. Takie przepisy lubię :) W smaku też super, czuć jogurt i czekoladę, która idealnie komponuje się z tym ciastem :) Polecam wszystkim.

    A co do karmelowego koloru niektórych ciast, to moim zdaniem wynika to ze zbyt drobno posiekanej czekolady, podczas pieczenia się rozpuszcza i nadaje taki właśnie kolor.

    Odpowiedz
  84. można dodać cukru waniliowego lub aromatu waniliowego, jeśli lubi Pani cynamon to proszę dodać z 1 łyżeczkę cynamonu,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  85. planuje upiec to ciasto w niedziele. prosze jednak o radę: czym moge zastąpić aromat śmietankowy? może dodaniem odrobiny cukru waniliowego, lub śmietanki/masła? nie chce pozbawiać ciasta aromatu i lekkości, także będe wdzięczna za jakis pomysł.

    Odpowiedz
  86. Witam:)

    kroplanatury – bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, życzę smacznego

    Początkująca – nie powinno mieć fatalnych skutków:), będzie zdrowsze

    Asiu ogromnie mi miło, również pozdrawiam słodko, wspaniałych wypieków:)

    Ana – ja też tak uważam, ale może rzeczywiście ciasto jest od tego ciemniejsze, choć ciągle wątpię, moje nie było ciemne,

    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  87. Stronę odkryłam niedawno, już piecze się drugie ciacho z tych cudownych przepisów (właśnie jogurtowe:) Nie mogę się doczekać, aż je spróbuję! :) Jeszcze tyle przede mną… ale niedługo święta i już wiem, gdzie zajrzę, żeby znaleźć inspirację i siedzieć w kuchni :) dziękuję za te przepisy, są niesamowite, piękne i kolorowe… pozdrawiam słodko! : )

    Odpowiedz
  88. Witam, dodałam mąki typ 650 czy to będzie miało fatalne skutki? Nie zauważyłam :( Ciasto wstawione do pieca

    Odpowiedz
  89. właśnie próbuje, rano upiekłam, pyszne ciasto aczkolwiek ciężkie, następnym razem dam odrobinę mniej mąki mam nadzieję, że wtedy też więcej wyrośnie. To oczywiście wyrosło ale nie jest puszyste. Dziękuję za przepis, bardzo fajny i banalny :)

    Odpowiedz
  90. ciemniejsze ciasto wychodzi dlatego że jest dodana soda oczyszczana ale jak ktoś nie chce mieć ciemniejszego ciasta to zamiast sody dodać proszek do pieczenia

    Odpowiedz
  91. Idealne ciasto: szybkie, proste i pyszne. Następnym razem zrobi je mój mąż zachwycony smakiem i szybkim wykonaniem :)

    Odpowiedz
  92. a może lepiej mąkę kukurydzianą? piekłam ciasteczka z mąki kukurydzianje i wyszły super,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  93. uwielbiam to ciasto jogurtowe jest przepyszne..dzis troche zmodyfikowalam i dodalam gorzkie kakao i czekolade w kawalkach.. mniamusne;D
    pozdrawiam…

    mam tylko pytanie moze mi pomozesz nie wychodza mi ciacha na mace bez glutenowej… moge do tego przepisu dac np ziemniaczana/?

    Odpowiedz
  94. hm… nie wiem czemu jest w kolorze karmelowe, też użyłam oleju rzepakowego, więc to nie to, nie wiem jaka jest przyczyna przykro mi,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  95. Witam , pieklam ciacho wczoraj, uwielbiam jogurtowe, wszystko dobrze, fajnie uroslo, dodalam bialej czeko, ale nie wychodzi takie jasne tylko zupelnie „karmelowe” w kolorze, jaka moze byc przyczyna?nie pieklam za dlugo, uzylam bialego cukru, czekolada byla biala, moze to wina oleju?(uzylam rzepakowy)?Jest pyszne juz sie konczy ale chcialabym zeby wyszlo takie 'jogurtowe’ w kolorze:( …pomocy:)

    Odpowiedz
  96. Bardzo się cieszę, z rana jeszcze milej przeczytać taki komentarz:)
    pozdrawiam serdecznie życzę kolejnych wspaniałych wypieków

    Odpowiedz
  97. Witam, niedawno wyjełam ciasto z piekarnika i wyszło cudowne! Uwielbiam tego typu „babki”. Jest puszyste i bardzo bardzo smaczne. Zrobiłam bez czekolady ponieważ za nią nie przepadam. Wyszło ciemniejsze w środku:-) moze za długo piekłam? Dziekuje za super przepis (to juz nie pierwszy z którego skorzystałam) i pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  98. A co to ma do rzeczy czy kobieta, czy mężczyzna?
    Takie pyszne, łatwe ciasto, że jak bym była mężczyzną to też bym je upiekła:)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz