Brownies z czekoladą i masłem orzechowym – Otwieram szafkę, a tam czekolada i masło orzechowe, patrzą na mnie i czekają :). Długo nie mogłam się zdecydować, co by tu przyrządzić, aż w końcu przyszło olśnienie. Połączyłam, więc te obie wspaniałości w jedno ekstremalne ciasto brownies z masłem orzechowym i czekoladą. Upiekłam wilgotne, gęste bardzo aromatyczne ciasto. Zapach masła orzechowego długo unosił się w całym domu. W przygotowaniu jest bardzo łatwe i nie używamy miksera. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi, ja użyłam solonych i mnie bardzo smakowało, ale moja przyjaciółka miała pewne obiekcje, więc następnym razem użyję niesolonych. Rodzaj użytych orzeszków zostawiam już do waszej decyzji. Bardzo polecam…
Brownies z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki:
Ciasto:
100g masła (pół kostki)
200g gorzkiej czekolady 60%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru (ja dałam 2/3)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
4 łyżki masła śmietankowego (możemy użyć zwykłego masła)
4 kopiaste łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
80-100g orzeszków ziemnych (mogą być z solą)
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Czekoladę, kawę i masło roztopić na parze lub podgrzewać na bardzo małym ogniu w rondelku o grubym dnie, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Dodać aromat waniliowy i cukier, wymieszać.
4. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia (będzie nam łatwiej wyciągnąć ciasto), wyrównać.
Wierzch:
6. Masło śmietankowe roztopić.
7. Wymieszać razem masło orzechowe, roztopione masło śmietankowe i cukier puder (wymieszać łyżką).
8. Masę orzechową rozprowadzić na czekoladowym cieście i nożem lekko przemieszać obie masy, wierzch posypać orzeszkami ziemnymi. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez 45 minut (możemy piec trochę krócej wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne).
Udanych wypieków:)
Wspaniale wygląda. Kusząco , bardzo, bardzo pysznie!:)
Częstuję się:)
Takiego brownies jeszcze nie jadłam ale wygląda obłędnie:)
powiem tyle: WOW!!!
wygląda fanomenatlnie :)
zastanawia mnie jedynie co to jest to masło śmietankowe… możesz napisać?
to zwykłe masło w kostkach, które ma 82% tłuszczu, ale możemy użyć o mniejszej zawartości tłuszczu, napisałam masło śmietankowe, żeby rozróżnić z masłem orzechowym,
pozdrawiam
masło orzechowe z z orzechami wygląda kusząco :))) świetne wygląda
Ten wierzch.. jejku jejku!<3
Jejku! Jak smacznie wygląda! A szukalam ciasta na weekend! :)
Wszystko co z czekoladą jest wspaniałe
Wspaniałe ciasto – proste i efektowne! Uwielbiam orzeszki ziemne i na pewno wypróbuję przepis :)
Hm moje ciasto jest w piekarniku, przygotowałam je zgodnie z przepisem. Gdy wlewałam do formy wygladały apetycznie, obie masy ,ale teraz gdy po pol h pieczenia zerkam do piekarnika jestem przerażona. Biała masa znikła,utopiła sie razem z orzeszkami a ciasto zaczeło dziwnie blukać. Boje sie je wyjąć.Zobaczymy za chwilę po wyjęciu czy nie bęzie zakalca.
Witam
Ja również jestem przerażona moje ciasto jest płaskie jak deska i bulgocze.Chyba nic z tego nie będzie .Przyznaję, że moja masa orzechowa nie była taka gęsta i puszysta jak na zdjęciu.Może nie chodzi tu o rozpuszczenie masła tylko połączenie go z masłem orzechowych gdy jest po prostu miękkie. Inaczej masa jest wodnista.No zobaczymy.Szkoda bo wyglądało obiecująco.
Przykro mi, ale moja masa na pewno nie była wodnista, a to jest brownies ono nie rośnie,
pozdrawiam ciepło
Hurra ku mojemu zaskoczeniu ciasto jest przepyszne. Bulgoczące masa orzechowa wtopiła się w czekoladową tworząc na wierzchu skorupkę ( przynajmniej u mnie ) i uwaga w blaszkach z wyjmowanym dnem może nastąpić niekontrolowany wyciek ( przynajmniej u mnie tak się stało ). Podkreślam jeszcze raz, że to moja masa orzechowa wyszła jakaś płynna.Następnym razem spróbuje trochę schłodzić masło po roztopieniu.Dam znać. Pozdrawiam wszystkich praktykujących -początkujących.Nie zawsze jest tak źle jak wygląda. Dziękuję za szybki komentarz
ogromnie się cieszę, że jednak się udało:) pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,
Czy można użyć kawy zbożowej zamiast rozpuszczalnej? Jeśli nie to czym zastąpić kawę?
Czy można upiec w foremce 17cmx28cm?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!!!
Proszę pominąć kawę, można upiec w foremce 17cmx28cm
pozdrawiam
Piekłam dzisiaj brownies wg tego przepisu i muszę przyznać, że wyszło obłędne :)) uwielbiam Pani stronkę i za każdym razem, gdy sięgam tu po jakiś przepis pyszności wychodzą takie jak powinny :) Pozdrawiam cieplutko i życzę kolejnych genialnych przepisów :)
bardzo się cieszę:) i dziękuję, również życzę udanych wypieków, pozdrawiam ciepło
Witam znowu dylemat te brownie czy brownie z orzechami…jakas rada
to już od Pani zależy, na co ma Pani większą ochotę? na sam smak czekolady, czy żeby było czuć też orzecha,
pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za odpowiedz wybieram bez masla orzechowego
Witam serdecznie, właśnie zrobiłam pierwszy raz to ciasto i wyszło idealne , nic nie bulgotało, nie było za rzadkie czego się obawiałam czytając komentarze . W silikonowej formie 24 cm.
Gorąco polecam, bardzo szybkie w przyrządzeniu i pyszne :-)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
ciasto wyszło obłędnie pyszne, wchodzi na stałe do ulubionych :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam!Dlaczego kremu nie dajemy po upieczeniu brownies?
Czy można zamiast gorzkiej czekolady użyć kakao? Jeśli tak, to ile?
Ile to jest mniej więcej w przeliczeniu na gramy łyżka masła?
Zawsze mam z tym problem, nie wiem czy tego masła ma być płasko na łyżce czy grubiej?
W internecie różnie pisze od 15 do 30 g…
Ciasto przepyszne. Gęste, wilgotne, orzeszkowe. Jadło je kilka osób i każdemu bardzo smakowało. A jeszcze lepsze prosto z lodówki.