Brownies z czekoladą i masłem orzechowym

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym – Otwieram szafkę, a tam czekolada i masło orzechowe, patrzą na mnie i czekają :). Długo nie mogłam się zdecydować, co by tu przyrządzić, aż w końcu przyszło olśnienie. Połączyłam, więc te obie wspaniałości w jedno ekstremalne ciasto brownies z masłem orzechowym i czekoladą. Upiekłam wilgotne, gęste bardzo aromatyczne ciasto. Zapach masła orzechowego długo unosił się w całym domu. W przygotowaniu jest bardzo łatwe i nie używamy miksera. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi, ja użyłam solonych i mnie bardzo smakowało, ale moja przyjaciółka miała pewne obiekcje, więc następnym razem użyję niesolonych. Rodzaj użytych orzeszków zostawiam już do waszej decyzji. Bardzo polecam…

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki:
Ciasto:
100g masła (pół kostki)
200g gorzkiej czekolady 60%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru (ja dałam 2/3)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
4 łyżki masła śmietankowego (możemy użyć zwykłego masła)
4 kopiaste łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
80-100g orzeszków ziemnych (mogą być z solą)

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2. Czekoladę, kawę i masło roztopić na parze lub podgrzewać na bardzo małym ogniu w rondelku o grubym dnie, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

3. Dodać aromat waniliowy i cukier, wymieszać.

4. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia (będzie nam łatwiej wyciągnąć ciasto), wyrównać.

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym

Wierzch:
6. Masło śmietankowe roztopić.

7. Wymieszać razem masło orzechowe, roztopione masło śmietankowe i cukier puder (wymieszać łyżką).

8. Masę orzechową rozprowadzić na czekoladowym cieście i nożem lekko przemieszać obie masy, wierzch posypać orzeszkami ziemnymi. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez 45 minut (możemy piec trochę krócej wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Brownies z czekoladą i masłem orzechowym”

  1. to zwykłe masło w kostkach, które ma 82% tłuszczu, ale możemy użyć o mniejszej zawartości tłuszczu, napisałam masło śmietankowe, żeby rozróżnić z masłem orzechowym,
    pozdrawiam

  2. Hm moje ciasto jest w piekarniku, przygotowałam je zgodnie z przepisem. Gdy wlewałam do formy wygladały apetycznie, obie masy ,ale teraz gdy po pol h pieczenia zerkam do piekarnika jestem przerażona. Biała masa znikła,utopiła sie razem z orzeszkami a ciasto zaczeło dziwnie blukać. Boje sie je wyjąć.Zobaczymy za chwilę po wyjęciu czy nie bęzie zakalca.

  3. Witam
    Ja również jestem przerażona moje ciasto jest płaskie jak deska i bulgocze.Chyba nic z tego nie będzie .Przyznaję, że moja masa orzechowa nie była taka gęsta i puszysta jak na zdjęciu.Może nie chodzi tu o rozpuszczenie masła tylko połączenie go z masłem orzechowych gdy jest po prostu miękkie. Inaczej masa jest wodnista.No zobaczymy.Szkoda bo wyglądało obiecująco.

  4. Hurra ku mojemu zaskoczeniu ciasto jest przepyszne. Bulgoczące masa orzechowa wtopiła się w czekoladową tworząc na wierzchu skorupkę ( przynajmniej u mnie ) i uwaga w blaszkach z wyjmowanym dnem może nastąpić niekontrolowany wyciek ( przynajmniej u mnie tak się stało ). Podkreślam jeszcze raz, że to moja masa orzechowa wyszła jakaś płynna.Następnym razem spróbuje trochę schłodzić masło po roztopieniu.Dam znać. Pozdrawiam wszystkich praktykujących -początkujących.Nie zawsze jest tak źle jak wygląda. Dziękuję za szybki komentarz

  5. Witam serdecznie,
    Czy można użyć kawy zbożowej zamiast rozpuszczalnej? Jeśli nie to czym zastąpić kawę?
    Czy można upiec w foremce 17cmx28cm?
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!!!

  6. Piekłam dzisiaj brownies wg tego przepisu i muszę przyznać, że wyszło obłędne :)) uwielbiam Pani stronkę i za każdym razem, gdy sięgam tu po jakiś przepis pyszności wychodzą takie jak powinny :) Pozdrawiam cieplutko i życzę kolejnych genialnych przepisów :)

  7. to już od Pani zależy, na co ma Pani większą ochotę? na sam smak czekolady, czy żeby było czuć też orzecha,
    pozdrawiam serdecznie

  8. Witam serdecznie, właśnie zrobiłam pierwszy raz to ciasto i wyszło idealne , nic nie bulgotało, nie było za rzadkie czego się obawiałam czytając komentarze . W silikonowej formie 24 cm.
    Gorąco polecam, bardzo szybkie w przyrządzeniu i pyszne :-)

  9. Ile to jest mniej więcej w przeliczeniu na gramy łyżka masła?
    Zawsze mam z tym problem, nie wiem czy tego masła ma być płasko na łyżce czy grubiej?
    W internecie różnie pisze od 15 do 30 g…

  10. Ciasto przepyszne. Gęste, wilgotne, orzeszkowe. Jadło je kilka osób i każdemu bardzo smakowało. A jeszcze lepsze prosto z lodówki.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.