Brownies z czekoladą i masłem orzechowym – Otwieram szafkę, a tam czekolada i masło orzechowe, patrzą na mnie i czekają :). Długo nie mogłam się zdecydować, co by tu przyrządzić, aż w końcu przyszło olśnienie. Połączyłam, więc te obie wspaniałości w jedno ekstremalne ciasto brownies z masłem orzechowym i czekoladą. Upiekłam wilgotne, gęste bardzo aromatyczne ciasto. Zapach masła orzechowego długo unosił się w całym domu. W przygotowaniu jest bardzo łatwe i nie używamy miksera. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi, ja użyłam solonych i mnie bardzo smakowało, ale moja przyjaciółka miała pewne obiekcje, więc następnym razem użyję niesolonych. Rodzaj użytych orzeszków zostawiam już do waszej decyzji. Bardzo polecam…
Brownies z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki:
Ciasto:
100g masła (pół kostki)
200g gorzkiej czekolady 60%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru (ja dałam 2/3)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
4 łyżki masła śmietankowego (możemy użyć zwykłego masła)
4 kopiaste łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
80-100g orzeszków ziemnych (mogą być z solą)
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Czekoladę, kawę i masło roztopić na parze lub podgrzewać na bardzo małym ogniu w rondelku o grubym dnie, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Dodać aromat waniliowy i cukier, wymieszać.
4. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia (będzie nam łatwiej wyciągnąć ciasto), wyrównać.
Wierzch:
6. Masło śmietankowe roztopić.
7. Wymieszać razem masło orzechowe, roztopione masło śmietankowe i cukier puder (wymieszać łyżką).
8. Masę orzechową rozprowadzić na czekoladowym cieście i nożem lekko przemieszać obie masy, wierzch posypać orzeszkami ziemnymi. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez 45 minut (możemy piec trochę krócej wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne).
Udanych wypieków:)
Co może powodować bulgotanie i niezastygnięcie masy na wierzchu? Dodałam dokładnie tyle składników, ile w przepisie.
Ciasto przepyszne. Gęste, wilgotne, orzeszkowe. Jadło je kilka osób i każdemu bardzo smakowało. A jeszcze lepsze prosto z lodówki.
Ile to jest mniej więcej w przeliczeniu na gramy łyżka masła?
Zawsze mam z tym problem, nie wiem czy tego masła ma być płasko na łyżce czy grubiej?
W internecie różnie pisze od 15 do 30 g…
Czy można zamiast gorzkiej czekolady użyć kakao? Jeśli tak, to ile?
Witam!Dlaczego kremu nie dajemy po upieczeniu brownies?
ciasto wyszło obłędnie pyszne, wchodzi na stałe do ulubionych :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie, właśnie zrobiłam pierwszy raz to ciasto i wyszło idealne , nic nie bulgotało, nie było za rzadkie czego się obawiałam czytając komentarze . W silikonowej formie 24 cm.
Gorąco polecam, bardzo szybkie w przyrządzeniu i pyszne :-)
Dziekuje za odpowiedz wybieram bez masla orzechowego
to już od Pani zależy, na co ma Pani większą ochotę? na sam smak czekolady, czy żeby było czuć też orzecha,
pozdrawiam serdecznie
Witam znowu dylemat te brownie czy brownie z orzechami…jakas rada
bardzo się cieszę:) i dziękuję, również życzę udanych wypieków, pozdrawiam ciepło
Piekłam dzisiaj brownies wg tego przepisu i muszę przyznać, że wyszło obłędne :)) uwielbiam Pani stronkę i za każdym razem, gdy sięgam tu po jakiś przepis pyszności wychodzą takie jak powinny :) Pozdrawiam cieplutko i życzę kolejnych genialnych przepisów :)
Proszę pominąć kawę, można upiec w foremce 17cmx28cm
pozdrawiam
Witam serdecznie,
Czy można użyć kawy zbożowej zamiast rozpuszczalnej? Jeśli nie to czym zastąpić kawę?
Czy można upiec w foremce 17cmx28cm?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!!!