Muffinki z piwem i rodzynkami

Muffinki z piwem i rodzynkami – Lubię dzień Św. Patryka. Jest to sympatyczne święto pełne zieleni, optymizmu i ciemnego piwa oraz whisky. Miło mnie się kojarzy i postanowiłam w tym roku je uczcić specjalnymi babeczkami. Upiekłam bardzo smaczne muffinki z korzennymi przyprawami i piwem. Nie użyłam ciemnego piwa, ale mocnego w kolorze bursztynu. Ładnie wyrastają, niesamowicie pachną i ciekawie smakują. Dodatkowego smaczku dodają jeszcze rodzynki, które delikatnie nasiąkają piwem. Bardzo łatwe w przygotowaniu i jeśli nie mamy ochoty lub czasu, to możemy pominąć polewę i krem, chociaż z polewą to ideał. Radzę nie pomijać polewy. Polecam, jestem z nich bardzo zadowolona.

Muffinki z piwem i rodzynkami

Muffinki z piwem i rodzynkami
Składniki na 12 dużych babeczek:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki piwa
1 jajko
100g drobnych rodzynek
Polewa:
100g gorzkiej czekolady 60%
3 łyżki masła
Kremowa masa:
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
2 łyżeczki mleka (w temperaturze pokojowej)
2-3 krople aromatu śmietankowego
zielony barwnik spożywczy

Muffinki z piwem i rodzynkami 1

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce wymieszać łyżką cukier, olej, jajko i piwo.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Dodać rodzynki i zamieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, możemy również użyć foremek silikonowych. Babeczki piekłam w 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Muffinki z piwem i rodzynkami

Polewa:
5. Roztopić na parze czekoladę z masłem (włożyć czekoladę z masłem do miski lub rondelka i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając), wymieszać na jednolitą masę. Ostygnięte babeczki maczać w polewie i odstawić do zastygnięcia.

Krem:
6. Masło ucierać mikserem przez 3 minuty. Następnie ciągle ucierając, dodawać stopniowo cukier puder. Dodać aromat śmietankowy i ucierać jeszcze przez 1 minutę. Dodać 1 łyżeczkę mleka, wymieszać i znów dodać łyżeczkę mleka, wymieszać. Na końcu dodać barwnik.
Gotowym kremem udekorować babeczki.

Udanych wypieków:)

Muffinki z piwem i rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do “Muffinki z piwem i rodzynkami”

Dodaj komentarz