Muffinki z piwem i rodzynkami

Muffinki z piwem i rodzynkami – Lubię dzień Św. Patryka. Jest to sympatyczne święto pełne zieleni, optymizmu i ciemnego piwa oraz whisky. Miło mnie się kojarzy i postanowiłam w tym roku je uczcić specjalnymi babeczkami. Upiekłam bardzo smaczne muffinki z korzennymi przyprawami i piwem. Nie użyłam ciemnego piwa, ale mocnego w kolorze bursztynu. Ładnie wyrastają, niesamowicie pachną i ciekawie smakują. Dodatkowego smaczku dodają jeszcze rodzynki, które delikatnie nasiąkają piwem. Bardzo łatwe w przygotowaniu i jeśli nie mamy ochoty lub czasu, to możemy pominąć polewę i krem, chociaż z polewą to ideał. Radzę nie pomijać polewy. Polecam, jestem z nich bardzo zadowolona.

Muffinki z piwem i rodzynkami

Muffinki z piwem i rodzynkami
Składniki na 12 dużych babeczek:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki piwa
1 jajko
100g drobnych rodzynek
Polewa:
100g gorzkiej czekolady 60%
3 łyżki masła
Kremowa masa:
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
2 łyżeczki mleka (w temperaturze pokojowej)
2-3 krople aromatu śmietankowego
zielony barwnik spożywczy

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce wymieszać łyżką cukier, olej, jajko i piwo.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Dodać rodzynki i zamieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, możemy również użyć foremek silikonowych. Babeczki piekłam w 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Muffinki z piwem i rodzynkami

Polewa:
5. Roztopić na parze czekoladę z masłem (włożyć czekoladę z masłem do miski lub rondelka i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając), wymieszać na jednolitą masę. Ostygnięte babeczki maczać w polewie i odstawić do zastygnięcia.

Krem:
6. Masło ucierać mikserem przez 3 minuty. Następnie ciągle ucierając, dodawać stopniowo cukier puder. Dodać aromat śmietankowy i ucierać jeszcze przez 1 minutę. Dodać 1 łyżeczkę mleka, wymieszać i znów dodać łyżeczkę mleka, wymieszać. Na końcu dodać barwnik.
Gotowym kremem udekorować babeczki.

Udanych wypieków:)

Muffinki z piwem i rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Muffinki z piwem i rodzynkami

  1. użyłam oleju, żeby było szybciej i łatwiej, może też trochę zdrowiej, ale ja jestem w 100% za masłem, babeczki będą z nim smaczniejsze
    pozdrawiam

  2. przepraszam ze tak drecze :) ale wtedy ok 75g roztopionego masla wystarczy? i nie dodajemy proszku do pieczenia? pozdrawiam :)

  3. nic nie szkodzi:)
    80g roztopionego masła powinno wystarczyć,
    nie dodajemy proszku do pieczenia, sama soda wystarczy bo jest tylko 1 jajko
    pozdrawiam

  4. aha :) dziękuję bardzo za informacje jutro robie te muffinki :) jak dorwe ten barwnik to moze i pokusze sie o takie sliczne koniczynki :) jescze raz dziekuję i pozdrawiam :)

  5. wyszły pyszne użyłam masła zmaiast oleju i Guinnessa :) mniam mniam

    file://localhost/C:/Users/katarzynabe/Desktop/1e13c93cb8.gif

  6. ogromnie się cieszę:)
    jeśli Pani chciała wstawić zdjęcie to niestety się tutaj nie da, ale proszę mi przysłać na emalia [email protected] z przyjemnością obejrzę lub wstawić na Facebooku,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Są pyszne. Dodałam kawałki czekolady deserowej do środka i przyprawę do grzańca ;) Wyszły doskonale- lekkie, wilgotne i mają ten smak Guinnessa…

  8. Brakuje mi tu zdjęć pokazujących babeczki (oraz inne ciasta na tej stronie) po przekrojeniu, szkoda. Mnie środek zawsze interesuje.

Dodaj komentarz

.