Muffinki z piwem i rodzynkami

Muffinki z piwem i rodzynkami – Lubię dzień Św. Patryka. Jest to sympatyczne święto pełne zieleni, optymizmu i ciemnego piwa oraz whisky. Miło mnie się kojarzy i postanowiłam w tym roku je uczcić specjalnymi babeczkami. Upiekłam bardzo smaczne muffinki z korzennymi przyprawami i piwem. Nie użyłam ciemnego piwa, ale mocnego w kolorze bursztynu. Ładnie wyrastają, niesamowicie pachną i ciekawie smakują. Dodatkowego smaczku dodają jeszcze rodzynki, które delikatnie nasiąkają piwem. Bardzo łatwe w przygotowaniu i jeśli nie mamy ochoty lub czasu, to możemy pominąć polewę i krem, chociaż z polewą to ideał. Radzę nie pomijać polewy. Polecam, jestem z nich bardzo zadowolona.

Muffinki z piwem i rodzynkami

Muffinki z piwem i rodzynkami
Składniki na 12 dużych babeczek:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki piwa
1 jajko
100g drobnych rodzynek
Polewa:
100g gorzkiej czekolady 60%
3 łyżki masła
Kremowa masa:
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
2 łyżeczki mleka (w temperaturze pokojowej)
2-3 krople aromatu śmietankowego
zielony barwnik spożywczy

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce wymieszać łyżką cukier, olej, jajko i piwo.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Dodać rodzynki i zamieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, możemy również użyć foremek silikonowych. Babeczki piekłam w 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Muffinki z piwem i rodzynkami

Polewa:
5. Roztopić na parze czekoladę z masłem (włożyć czekoladę z masłem do miski lub rondelka i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając), wymieszać na jednolitą masę. Ostygnięte babeczki maczać w polewie i odstawić do zastygnięcia.

Krem:
6. Masło ucierać mikserem przez 3 minuty. Następnie ciągle ucierając, dodawać stopniowo cukier puder. Dodać aromat śmietankowy i ucierać jeszcze przez 1 minutę. Dodać 1 łyżeczkę mleka, wymieszać i znów dodać łyżeczkę mleka, wymieszać. Na końcu dodać barwnik.
Gotowym kremem udekorować babeczki.

Udanych wypieków:)

Muffinki z piwem i rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Muffinki z piwem i rodzynkami”

  1. użyłam oleju, żeby było szybciej i łatwiej, może też trochę zdrowiej, ale ja jestem w 100% za masłem, babeczki będą z nim smaczniejsze
    pozdrawiam

  2. przepraszam ze tak drecze :) ale wtedy ok 75g roztopionego masla wystarczy? i nie dodajemy proszku do pieczenia? pozdrawiam :)

  3. nic nie szkodzi:)
    80g roztopionego masła powinno wystarczyć,
    nie dodajemy proszku do pieczenia, sama soda wystarczy bo jest tylko 1 jajko
    pozdrawiam

  4. aha :) dziękuję bardzo za informacje jutro robie te muffinki :) jak dorwe ten barwnik to moze i pokusze sie o takie sliczne koniczynki :) jescze raz dziekuję i pozdrawiam :)

  5. wyszły pyszne użyłam masła zmaiast oleju i Guinnessa :) mniam mniam

    file://localhost/C:/Users/katarzynabe/Desktop/1e13c93cb8.gif

  6. ogromnie się cieszę:)
    jeśli Pani chciała wstawić zdjęcie to niestety się tutaj nie da, ale proszę mi przysłać na emalia [email protected] z przyjemnością obejrzę lub wstawić na Facebooku,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Są pyszne. Dodałam kawałki czekolady deserowej do środka i przyprawę do grzańca ;) Wyszły doskonale- lekkie, wilgotne i mają ten smak Guinnessa…

  8. Brakuje mi tu zdjęć pokazujących babeczki (oraz inne ciasta na tej stronie) po przekrojeniu, szkoda. Mnie środek zawsze interesuje.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.