Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…
Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.
2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.
3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Simple Yogurt Cake
Ingredients:
1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling
1. Preheat oven to 350°F/180°C. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.
2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.
3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.
4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.
5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.
6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.
Enjoy:)
bardzo się ciszę, że ciasto się udało, życzę smacznego,
dziękuję za komentarz
pozdrawiam ciepło
wyjęte, pachnące, studzi się:) dziękuję za przepis
Z braku aromatu po prostu go nie dodałam, sodę zastąpiłam proszkiem do pieczenia, ciasto jest właśnie w piekarniku (stara gazówka, która zamiast temperatury ma cyferki i nigdy nie jestem pewna gdzie jest to 180stopni, ale co tam:) Praktyka czyni mistrza:) Pozdrawiam Małą Cukierenkę:) i czekam na 15:06- kiedy to zobaczę czy ciasto wygląda na zjadliwe:)
cieszę się, że ciasto smakuje,
dziękuję za komentarz i pozdrowienia, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam ciepło
Swietne ciasto – Dziekuje
Pieklam juz kilka ciast z tej strony i o cudzie wszystkie sie udaja!
Pozdrowienia z Santiago
Smakowało, smakowało. I mnie i łasuchom-domownikom. Idealny do herbatki. Cudny na wieczory przy dobrej książve, heh. Dziękuję, dziękuję. Na pewno będę tu zaglądać :)
wspaniale, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało, dziękuję za komentarz,
przyjemnego pieczenia
pozdrawiam
Witam. Mam dopiero 15 lat i niedawno zaczęłam moją drogę z wypiekami. Zaczynam od bardzo prostych, no ale od czegoś trzeba zacząć :) Trafiłam na tę stronę szukając przepisu na ciasto czekoladowe i natrafiław również na ten przepis. Wypróbowałam. Zamiast jogurtu naturalnego użyłam jogurt truskawkowy, bo tylko taki miałam w lodówce. Nie wiem czy to dobrze, czy źle. Ciasto się upiekło i póki co stygnie. Mam nadzieję, że przypadnie i mnie i domownikom go gustu. Dziękuję za ten przepis i na pewno nie tylko ten znajdzie się w moim zeszycie kucharskim ;) Pozdrawiam. Ania.
u mnie właśnie piecze się to ciasto :) lekko zmodyfikowałam, zrobiłam 3 warstwy, zobaczymy jak wyjdzie :) mam nadzieję, że urośnie i się nie spali, bo papieru do pieczenia zabrakło i musiałam właśnie dać margarynę do pieczenia i mąkę ;/ zrobiłam tą pierwszą warstwę wg Twojego przepisu( z dodatkiem chrupiących otrębów granulowanych i herbatników), druga warstwa to ta pierwsza z dodatkiem batona musli z czekoladą (zmiksowanego), a trzecia to zmiksowane maliny :)
dziękuję za komentarz, cieszę się z wypróbowanych przepisów,
przyjemnego pieczenia
Wspaniała stronka, nie wiadomo od czego zaczac jak na razie wyprobowałam 4 przepisy i wszystkie super:) pozdrawiam i dziekuje:)
Ciato wyszło przepyszne . Natychmiast zostało zjedzone . Dziekuję za super przepis i pozdrawiam .
a ja dodałam całą tabliczkę mlecznej czekolady, posiekaną na małe kawałki. Ciasto cudowne – pyszne i proste… sukcesywnie upiekę wszystkie z tej strony :-) Pozdrawiam
nie ma za co, bardzo się cieszę, że smakuje,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Ciasto pyszne, szybko się je robi. Lekkie i niesuche! Dziękuję za przepis!