Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…

Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe

Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180oC. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

249 komentarzy do wpisu „Łatwe ciasto jogurtowe”

  1. Witam ;) zrobiłam w sobotę to ciasto, od razu z podwójnej porcji na dwóch blaszkach, bo wiedziałam, że inaczej nie zostanie nic na niedzielę :-D przygotowanie banalnie proste, a ciacho w smaku REWELACJA ;) Nawet mój mąż, który nie przepada za babkowymi ciastami (bo są suche), stwierdził, że jest pyszne, no i nawet nie suche :-D w tym tygodniu chyba znów będę je piekła ;)

    Odpowiedz
  2. Czy mogę do tego dodać jabłka? I czy jak bym to rozlała na zwykłą blachę do ciast to czy by mi to wyszło? Bo chciałabym zrobić bardziej ciasto takie szerokie. To może być? :)

    Odpowiedz
  3. może Pani użyć blaszkę szerszą, ciasto będzie wtedy niższe, myślę, że trochę jabłka można dodać, najlepiej położyć je na wierzchu ciasta, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Właśnie je upiekłam i z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje przepysznie i jeszcze ta chrupiąca skórka:))) Zamiast sody dałam proszek do pieczenia i zamiast zwykłego jogurtu jogurt grecki, tylko że piekłam je w trochę dłuższej keksówce więc jest niższe ale i tak przepyszne:)))

    Odpowiedz
  5. Czy zamiast ciasta można z tego przepisu zrobić muffinki? jak długo należałoby je piec?
    Przepis bardzo fajny, prosty, niezawodny. Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. przepis fajny i ciasto bardzo smaczne :) ale mam jedno ale :) mianowicie w przepisie jest napisane „cukier” ja do ciasta dodałam kryształ bo taki miałam i chyba dlatego mi ciasto zbrązowiało (kolor cukru brązowego :) przepis na pewno wykorzystam ale jestem ciekawa czy chodziło o puder czy kryształ :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Pieklam je juz wiele razy, a to z czekolada a to z orzechami ale czy mozna dodać jagody? Uwielbiam Twoja strone i te przepisy mmmmniam

    Odpowiedz
  8. Dzień dobry, robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym razem rewelacyjnie smakowało:)
    czy można je zrobić w foremkach na muffiny? jakie wtedy proporcje przyjąć na 12 szt.? jaki czas pieczenia? może jakiś osobny przepis… zależy mi właśnie na muffinach jogurtowych:) np. z czekoladą i orzechami w środku…

    Odpowiedz
  9. wydaje mi się, że z tego przepisu będzie właśnie 12 sztuk babeczek, czas pieczenia około 25 minut, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. Świetny przepis! Ciasto faktycznie bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Przygotowałam je w wersji z wiórkami kokosowymi i czerwoną porzeczką. Jeszcze z gorącego ciasta odkroiłam kawałek bo nie mogłam się doczekać ;) Nie minęła doba a z ciasta nie został nawet jeden okruszek :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  11. Po raz kolejny wykorzystuję przepis z tej strony. Mistrzostwo świata! Jeszcze nie zdążyłam wykorzystać wszystkich przepisów, ale do tego dążę ;) Niesamowity talent stoi za tymi wszystkimi przepisami. Naprawdę super! Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  12. Ciacho już się piecze. Aromat migdałowy unosi się po całym mieszkaniu. Dziękuję za cudowne przepisy. Będę częściej zaglądać.

    Odpowiedz
  13. Wygląda i brzmi pysznie,chcialabym je dzisiaj zrobic,czy tortów nocą o średnicy 23cm byłaby odpowiednia czy np. powinnam zwiększyć proporcje.Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem.Dziekuje:)

    Odpowiedz
  14. Ciasto rewelacyjne! Robiłam je już kilka razy na różne sposoby i zawsze wychodzi pyszne. Dodawałam różne jogurty i naturalne i smakowe i z kawałkami owoców. Jest szybkie, tanie, proste i bardzo bardzo dobre. Ostatnio to nie używam nawet miksera tylko mieszam wszystko łyżką – najpierw mokre składniki potem dodaję mąkę a na koniec 2 albo 3 pokrojone w kostkę jabłka. SuPeR

    Odpowiedz
  15. Witam serdecznie! Ciasto rzeczywiście pyszne, robiłam je jakiś czas temu w tzw. keksówce, a teraz zastanawiam się, czy wyszłoby w silikonowej formie do pieczenia babki? Jak Pani myśli, czy do takiej formy (babka z kominkiem, 27x23x10 cm) potrzebowałabym składników x 2? a co z czasem pieczenia? Bo podobno w silikonie szybciej.. Jakie jest Pani zdanie?:) Pozdrawiam cieplutko!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz