Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki

Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki – Zapraszam na urocze, smaczne ciastka w kształcie koszyczków z jajeczkami. Krem jest orzechowy, waniliowy, śmietankowy, pyszny. Dodatkowego aromatu dodaje dżem. Koszyczki w przygotowaniu nie są trudne i ładnie ozdobią nam słodki stół. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki

Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki
Składniki na około 24 sztuki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g zmielonych migdałów
120g cukru
200g schłodzonego masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Krem:
150ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
180g masła orzechowego w temperaturze pokojowej (masła z orzechów arachidowych)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
około 120g dżemu lub konfitury (może być truskawkowa, malinowa)
orzeszki ziemne w kolorowej polewie

Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki

Ciasto:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, cukier i wymieszać łyżką.
Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.

2. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.

3. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść, aby stało się bardziej elastyczne. Następnie rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy około 8,5 cm.

4. Blaszkę do pieczenia babeczek wysmarować masłem, patrz FILM. Następnie wyciętym ciastem wyłożyć spód każdego wgłębienia na babeczkę, docisnąć brzeg i spód. Ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 12-15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia na około 15 minut.
Przestygnięte ciastka wyjąć z blaszki delikatnie podważając je nożem, patrz FILM i tak samo upiec drugą porcję ciastek.

6. Z ciasta które nam zostanie zrobić wałeczki i formować z nich uchwyty do naszych słodkich koszyczków (takie podkowy, patrz FILM). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 12 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostudzone spody do słodkich koszyczków posmarować dżemem lub konfiturą (nakładać tak około 2/3 łyżeczki).

Krem:
8. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt, krótko wymieszać.

9. Na koniec dodać masło orzechowe i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach na gładki krem.

10. Krem można nakładać łyżeczką na ciastka z dżemem lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M), patrz FILM. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go na ciastka. W krem wcisnąć ciasteczka w kształcie uchwytu do koszyczka.

11. Gotowe koszyczki udekorować orzeszkami w polewie. Uwaga: Kolorowa polewa na orzeszkach może się troszkę topić na kremie, więc ciastka można udekorować przed samym podaniem.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki”

  1. Dzień dobry. W czasach kryzysu, wiem, ze nie ‚znajdę’ w sklepach mielonych migdałów i też nie mam czym zmielić całych :( W związku z tym mam pytanko. Czy 200g migdałów można zastąpić 200g mąki? Czyli ciasto zrobić po prostu z 500g mąki ? Mocno na smaku wtedy stracą ciasteczka? Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz