Torcik Lodowy z Precelkami i Masłem Orzechowym – Zapraszam dzisiaj na ciekawy torcik lodowy z lekko słonymi precelkami i naturalnym masłem orzechowym. Torcik jest smaczny, ciekawy i idealny na upały. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych lodów. W przygotowaniu nie jest trudny, musimy tylko dość szybko działać, aby lody całkowicie się nie roztopiły, szczególnie w takie upalne dni jak teraz. Bardzo polecam…. (trochę zmodyfikowany przepis ze strony cooking.nytimes )
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Torcik Lodowy z Precelkami i Masłem Orzechowym
Składniki:
Spód:
130g precelków
70g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych)
30g jasnego brązowego cukru
40g masła – roztopionego
Masa lodowa:
2 litry lodów (użyłam śmietankowych i waniliowych)
200g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych)
Dodatkowo:
ubita śmietanka do ozdoby (ubiłam 130ml śmietanki z 1/2 łyżeczki fixu i 2 łyżeczkami cukru pudru)
kolorowa posypka cukrowa
Spód:
1. Do blendera przełożyć precelki, dodać cukier i zmiksować. Masę precelkową przełożyć do miski, dodać roztopione masło, masło orzechowe i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Około 3/4 masy precelkowej przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Tortownicę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obok tortownicy na blaszkę wyłożyć pozostałą masę precelkową (patrz FILM). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra – dół przez około 5 – 7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa lodowa:
3. Do dużej miski przełożyć lody i posiekać je nożem (patrz FILM). Na wierzch wyłożyć połowę masła orzechowego i wymieszać krótko łyżką. Wyłożyć pozostałe masło i wymieszać (masło orzechowe nie ma się dokładnie połączyć z lodami, mają pozostać takie smugi, marmurkowy wzór).
4. Do tortownicy przełożyć 1/3 masy lodowej i wyrównać (dosyć szybko działamy, aby lody się całkowicie nie roztopiły). Wierzch posypać połową precelkowej masy która nam została.
Następnie do tortownicy wyłożyć połowę masy lodowej, która nam została, wyrównać i znów posypać kruszonką precelkową, wyłożyć pozostałe lody, wyrównać. Tortownicę wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4-5 godzin.
5. Dobrze schłodzony tort lodówy ostrożnie wyjąć z tortownicy, jeśli tort mocno się zmrozi po wyjęciu deseru z zamrażalnika radzę odczekać 2-4 minut i dopiero ściągać obręcz. Torcik położyć na paterze.
6. Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu zrobić ozdobne rozetki. Użyłam tylki Wilton M1. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową.
Smacznego! :)
Zrobiłam na urodziny męża. Przepyszny tort. Uwielbiam takie połączenie słodkiego ze słonym
dobry wieczór gdzie przechowywać to ciasto w lodówce czy w zamrażarce bo nie wiem a chce go zrobić dziękuję za odpowiedź Marta Bednarek
W zamrażarce, pozdrawiam serdecznie
Czy ten spod mozna zrobic dzien w2czesniej i trzymac go w lodowce?
tak można, pozdrawiam serdecznie