Sernik SNICKERS

Sernik SNICKERS – Zapraszam dzisiaj na pyszny, dekadencki sernik z batonikami snickers, coś dla prawdziwych łasuchów. Wygląda obłędnie i fantastycznie smakuje. Spód jest zrobiony z ciasteczek oreo, do tego masa serowa z czekoladą i masłem orzechowym. Wierzch posypany jest solonymi orzeszkami ziemnymi, pychota! Sernik będzie u mnie na 100% na świątecznym stole :). Zniknął u mnie błyskawicznie. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com, przepis zmodyfikowany).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik SNICKERS

Sernik SNICKERS
Składniki:
Spód:
24 ciasteczka oreo
50g masła – roztopionego
4 batoniki snickers (każdy o wadze 50g)
Masa serowa składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
100g gorzkiej czekolady
180g masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, najlepiej o zawartości orzechów 90%-100%)
1kg gotowego sera na sernik
200g cukru
180g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
Dodatkowo:
70g solonych orzeszków arachidowych
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2-3 batoniki snickers (każdy o wadze 50g)

Sernik SNICKERS

1. Roztopić na parze lub w mikrofalówce 100g gorzkiej czekolady, odstawić.

Spód:
2. Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.

3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 7 minut.

4. Kiedy spód będzie się podpiekał proszę pokroić 4 batoniki na kawałeczki (patrz FILM). Na gorący spód wyciągnięty z piekarnika poukładać pokrojone batoniki i blaszkę odstawić.

Masa serowa:
5. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier, wanilię i wymieszać mikserem na kremową masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

6. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masło orzechowe i wymieszać mikserem, do drugiej dodać roztopioną czekoladę i również wymieszać.

7. Na spód w blasze wyłożyć czekoladową masę i wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę orzechową i wyrównać (patrz FILM). Wierzch posypać orzeszkami.

8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec jeszcze przez 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik.
Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na parę godzin.

9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika (jeśli nie mamy woreczków możemy sernik polać łyżką robiąc esy – floresy). Na koniec sernik ozdobić kawałeczkami batoników.

Udanych wypieków :)

Sernik SNICKERS

Sernik SNICKERS

Sernik SNICKERS

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do wpisu „Sernik SNICKERS

  1. Serdecznie polecam jak zwykle jestem zachwycona, ciasto przepyszne, ma pani wielki talent. Uwielbiam robić ciasta z pani przepisów zawsze wychodzą obłędnie

  2. Zrobiłam, było pyszne, tylko spód z ciastek nieco mi się rozwalał. Tortownicę miałam szczelną i tłuszcz mi nie wyciekał, czy to dlatego? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

    • może był słabo dociśnięty spód, ale przy tych ciasteczkach oreo to te spody wychodzą takie kruche, pozdrawiam serdecznie

  3. Sernik w piekarniku, ale masa serowa wyszłą mi dosyć rzadka i martwię się czy się ładnie upiecze, nie pozostaje nic innego jak poczekać tą godzinę :) trzymajcie kciuki

  4. Ciasto płynne przez cały czas pieczenia. Nie tężało po ostudzeniu. Sernik cały czas wydawał mi się niedopieczony więc przedłużałam czas pieczenia. Piekłam 70 minut. Po ostygnięciu i wyjęciu z tortownicy sernik rozlał mi się na podłogę. Nie polecam przepisu.

Dodaj komentarz

.