Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Dzisiaj pyszniutkie babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową. Bardzo aromatyczne, wilgotne, puszyste i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie masłem orzechowym. Wyglądają fantastycznie i zniknęły u mnie błyskawicznie. Zamiast konfitury malinowej możemy użyć innej ulubionej kwaskowatej lub dżemu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z książki „John Whaite Bakes”).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%)
90g miękkiego masła
120g jasnego brązowego cukru
80g konfitury malinowej
2 jajka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem:
70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%)
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
12 łyżeczek konfitury malinowej
posiekane orzeszki arachidowe (mogą być słone)

Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Ciasto:
1. Do miski przełożyć oba masła i dodać cukier, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę za długo nie mieszać.

2. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papierowych foremek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C przez około 20-22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

3. Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić na około 10 minut, po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do miski przełożyć oba masła, dodać wanilię, przesiać cukier puder i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut. Krem ma być jasny i puszysty (patrz FILM).

5. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa (woreczka) cukierniczego z metalową końcówką (użyłam tylki Wilton 6B, jeśli nie mamy takiej, może być inna otwarta gwiazdka lub gładka końcówka). Babeczki ozdobić kremem, robiąc gniazdko (wycisnąć okrąg, patrz FILM). W środek każdego gniazdka nałożyć konfiturę malinową i babeczki posypać posiekanymi orzeszkami.

Udanych wypieków :)

Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Print Friendly, PDF & Email

6 myśli na temat „Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Dodaj komentarz

.