Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Dzisiaj pyszniutkie babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową. Bardzo aromatyczne, wilgotne, puszyste i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie masłem orzechowym. Wyglądają fantastycznie i zniknęły u mnie błyskawicznie. Zamiast konfitury malinowej możemy użyć innej ulubionej kwaskowatej lub dżemu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z książki „John Whaite Bakes”).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%)
90g miękkiego masła
120g jasnego brązowego cukru
80g konfitury malinowej
2 jajka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem:
70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%)
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
12 łyżeczek konfitury malinowej
posiekane orzeszki arachidowe (mogą być słone)

Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Ciasto:
1. Do miski przełożyć oba masła i dodać cukier, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę za długo nie mieszać.

2. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papierowych foremek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C przez około 20-22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

3. Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić na około 10 minut, po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do miski przełożyć oba masła, dodać wanilię, przesiać cukier puder i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut. Krem ma być jasny i puszysty (patrz FILM).

5. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa (woreczka) cukierniczego z metalową końcówką (użyłam tylki Wilton 6B, jeśli nie mamy takiej, może być inna otwarta gwiazdka lub gładka końcówka). Babeczki ozdobić kremem, robiąc gniazdko (wycisnąć okrąg, patrz FILM). W środek każdego gniazdka nałożyć konfiturę malinową i babeczki posypać posiekanymi orzeszkami.

Udanych wypieków :)

Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową”

  1. Upiekłam dziś i zapakowałam w pudełko – mam nadzieję, że wytrzymają 3 dni, bo tyle będą szły pocztą do mojego chłopaka na urodziny ;-) ciasto wyszło świetnie, jak to zazwyczaj z babeczkami bywa, kłopotów nie przysporzyło. Gorzej niestety z kremem. Zamiast kremu wyszło coś na kształt gęstego toffi orzechowego, który zasechł lekko po nałożeniu na babeczkę i wystudzeniu ;-D (w czasie miksowania nabrał sporej temperatury). W każdym razie wszystko elegancko, gdyby nie ta konsystencja kremu, choć być może w przypadku wysyłania babeczek akurat ten mankament okaże się zaletą ;) pozdrawiam

  2. Babeczki wyszły super! Dzięki Pani nareszcie uczę się piec! Krem trochę za słodki więc musiałam dodać mascarpone dla złagodzenia. Następnym razem dodam mniej cukru pudru bo to pewnie kwestia indywidualna:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.