Dzisiaj pyszniutkie babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową. Bardzo aromatyczne, wilgotne, puszyste i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie masłem orzechowym. Wyglądają fantastycznie i zniknęły u mnie błyskawicznie. Zamiast konfitury malinowej możemy użyć innej ulubionej kwaskowatej lub dżemu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z książki „John Whaite Bakes”).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%)
90g miękkiego masła
120g jasnego brązowego cukru
80g konfitury malinowej
2 jajka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem:
70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%)
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
12 łyżeczek konfitury malinowej
posiekane orzeszki arachidowe (mogą być słone)
Ciasto:
1. Do miski przełożyć oba masła i dodać cukier, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę za długo nie mieszać.
2. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papierowych foremek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C przez około 20-22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
3. Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić na około 10 minut, po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
4. Do miski przełożyć oba masła, dodać wanilię, przesiać cukier puder i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut. Krem ma być jasny i puszysty (patrz FILM).
5. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa (woreczka) cukierniczego z metalową końcówką (użyłam tylki Wilton 6B, jeśli nie mamy takiej, może być inna otwarta gwiazdka lub gładka końcówka). Babeczki ozdobić kremem, robiąc gniazdko (wycisnąć okrąg, patrz FILM). W środek każdego gniazdka nałożyć konfiturę malinową i babeczki posypać posiekanymi orzeszkami.
Udanych wypieków :)
czy do ciasta też dodaję konfiturę?
tak, pozdrawiam
Krem zrobiłam z mascarpone, zamiast masła. Wyszedł przepyszny. A zamiast konfitury malinowej dałam dżem truskawkowy, a kolejnym razem wiśniowy. Ogółem babeczki zrobiły furorę, są obłędne!!!
Świetny przepis, będę musiał sprawdzić te babeczki :)
Świetne przepisy :) drukuje i w weekend zrobimy z mężem próbę
Babeczki bardzo dobre :) . U mnie troszkę zmodyfikowane, bo z marmoladą wiśniową i na wierzchu tylko krem :)
Zrobiłam ale bez kremu, są pyszne :) puszyste w środku a skórka na zewnątrz chrupiąca :)
Babeczki wyszły super! Dzięki Pani nareszcie uczę się piec! Krem trochę za słodki więc musiałam dodać mascarpone dla złagodzenia. Następnym razem dodam mniej cukru pudru bo to pewnie kwestia indywidualna:)
a jaki pani dała ten krem orzechowy jaka firma czy można kupić zamiennik w LIDLU lub innym markiecie ?
to jest masło orzechowe użyłam takiego:
https://musclepower.pl/product-pol-17250-Maslo-Orzechowe-100-Orzechow-Arachidowych-1000g.html
można użyć zamiennika, pozdrawiam
Upiekłam dziś i zapakowałam w pudełko – mam nadzieję, że wytrzymają 3 dni, bo tyle będą szły pocztą do mojego chłopaka na urodziny ;-) ciasto wyszło świetnie, jak to zazwyczaj z babeczkami bywa, kłopotów nie przysporzyło. Gorzej niestety z kremem. Zamiast kremu wyszło coś na kształt gęstego toffi orzechowego, który zasechł lekko po nałożeniu na babeczkę i wystudzeniu ;-D (w czasie miksowania nabrał sporej temperatury). W każdym razie wszystko elegancko, gdyby nie ta konsystencja kremu, choć być może w przypadku wysyłania babeczek akurat ten mankament okaże się zaletą ;) pozdrawiam
mam nadzieję, że dojdą w całości i że będą smakowały, pozdrawiam serdecznie :)
Moja waga padła :(. 70 gram masła to mniej więcej ile łyżeczek? Dziękuję za odpowiedź :)
Czy masło orzechowe z kawałkami orzechów nada się do babeczek? Cy lepiej kupić gładkie?
nada się z kawałkami orzechów, pozdrawiam serdecznie
Dzięki za odpowiedź :) Zrobię w weekend
ile babeczek wychodzi z powyższego przepisu?
przepis na 12 babeczek, pozdrawiam
To „oczko” z konfitury wygląda niezwykle apetycznie :-)
świetne, mniam!