Sernik z bananami i masłem orzechowym – Nowy sernik w Małej Cukierence :). Jest ciekawy w smaku z masą bananową i masłem orzechowym, coś dla fanów tych dwóch składników. Sernik jest kremowy, delikatnie waniliowy, na spodzie zrobionym z ciasteczek. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Sernik wygląda wspaniale i apetycznie, uwaga mało rośnie. Polecam…
Więcej przepisów na serniki można znaleźć tutaj: „Serniki” (klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik z bananami i masłem orzechowym
Składniki:
Spód:
180g ciastek/herbatników w czekoladzie
50g orzechów włoskich
90-100g masła – roztopionego i ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
3 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
4 kopiaste łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%)
220g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa bananowa:
4 banany
1 łyżka rumu
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka masła roztopionego
Dodatkowo:
około 100-120ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów)
1 łyżeczka cukru pudru
banan + plus sok z cytryny
Spód:
1. Do blendera przełożyć ciastka, zmiksować i przesypać okruchy do miski. Następnie orzechy przełożyć do blendera i również zmiksować, wyspać je do ciastek, wlać roztopione masło i wymieszać.
2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć.
Masa bananowa:
3. Banany pokroić na plastry (patrz FILM) i przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, rum, masło, wymieszać łyżką.
Gotową masę bananową wyłożyć na spód w tortownicy, wyrównać.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać budyń, mąkę, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
5. Gotową masę serową wylać na banany w foremce, wyrównać. Na wierzch włożyć masło orzechowe i nożem zrobić marmurkowy wzór (patrz FILM). Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć sernik do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik można wstawić do lodówki.
6. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem (można dodać 1 łyżeczkę fixu do śmietany, jeśli sernik będzie stał dłużej).
Śmietankę przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka z metalową końcówką i na serniku zrobić ozdobne rozetki. Plasterki banana skropić sokiem z cytryny i plasterki poukładać na rozetkach (patrz FILM).
Udanych wypieków :)
Zrobiłam w weekend na przyjście gości – rzeczywiście szybko się robi, a ciasto wychodzi przepyszne!!! Dziękuję pięknie za przepis 🙂
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Korzystałam z tego przepisu już kilka razy, za każdym razem sernik wychodził rewelacyjny!!!
Zrobiłam! Jest przepyszny, super połączenie sera, bananów i masła orzechowego 🙂
Bardzo dziękuję za przepis!
Chciałabym zrobić sernik ale na prostokątnej blaszce. Mała Cukierenko na blaszce o jakich wymiarach polecasz zrobić ten sernik ?
Jakoś 22x22cm, pozdrawiam
Połączenie sera z masłem orzechowym i bananami mega – sama bym na to nie wpadła. Nastepnym razem robie z podwójnej porcji na większej blaszce – stanowczo za mało sernika było dla gości.
Jestem wielką fanką pani bloga, zawsze dodaje komentarz po zrobieniu danego ciasta, a te właśnie się chłodzi przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Mam nadzieję, że będzie pyszniutkie tak jak wszystkie desery z tego bloga, a wręcz mogę powiedzieć, że jestem tego pewna ;)
Dzisiaj piekę, pozdrawiam :)
Witam! Czy ten serniczek lepiej piec w kąpieli wodnej?
Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję.
Testuję Pani przepisy i jestem zachwycona tym że zawsze się udają (dzięki bardzo dobrym opisom) i tym jakie są smaczne.
Dziękuję :).