Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese

Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z masłem orzechowym, precelkami i czekoladą. Ciasto przygotowałam będąc w odwiedzinach u mojej siostry w Bostonie, dlatego na filmie będzie inna „sceneria” :). Do ciasta użyłam również serka cream cheese, który w USA jest bardzo popularny, jest to dość specyficzny, gęsty serek. Można próbować zastąpić go serkiem mascarpone, ale wtedy do śmietany radzę dodać fix. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „bake from scratch”).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto z masłem orzechowym, czekoladą i serkiem cream cheese

Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese
Składniki:
Spód:
150g precelków
60g jasnego brązowego cukru
szczypta soli
110g masła – roztopionego, ostygniętego
Nadzienie czekoladowe:
150g posiekanej czekolady (użyłam gorzkiej o zawartości kakao 60%)
150g śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów)
Wierzch:
225g serka typu cream cheese w temperaturze pokojowej
360g schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów)
260g masła orzechowego w temperaturze pokojowej
120g cukru pudru
Dodatkowo:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów)
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
posiekane orzeszki lub precelki do ozdoby

Ciasto z masłem orzechowym, czekoladą i serkiem cream cheese

Spód:
1. Precelki przełożyć do blendera i zmiksować na okruchy. Następnie dodać do nich cukier, szczyptę soli i wymieszać. Wlać roztopione masło i znów wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy. Mieszankę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać.

2. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 8 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Nadzienie czekoladowe:
3. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Odstawić na 5 minut i gorącą śmietanką zalać posiekaną czekoladę. Odstawić na około 1 minutę i następnie mieszać, aż powstanie jednolita masa (patrz FILM).

4. Masę czekoladową wylać na podpieczony spód i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Wierzch:
5. Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach serek, masło orzechowe i cukier puder.

6. Do serowej masy dodać 1/3 ubitej śmietanki i wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać mikserem (patrz FILM). Gotowy krem przełożyć na schłodzony spód i wyrównać. Wierzch można posypać posiekanymi orzeszkami lub precelkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Do ozdoby:
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalowa końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić wierzch ciasta.

Udanych wypieków :)

Ciasto z masłem orzechowym, czekoladą i serkiem cream cheese

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese

Dodaj komentarz

.