Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z masłem orzechowym, precelkami i czekoladą. Ciasto przygotowałam będąc w odwiedzinach u mojej siostry w Bostonie, dlatego na filmie będzie inna „sceneria” :). Do ciasta użyłam również serka cream cheese, który w USA jest bardzo popularny, jest to dość specyficzny, gęsty serek. Można próbować zastąpić go serkiem mascarpone, ale wtedy do śmietany radzę dodać fix. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „bake from scratch”).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese
Składniki:
Spód:
150g precelków
60g jasnego brązowego cukru
szczypta soli
110g masła – roztopionego, ostygniętego
Nadzienie czekoladowe:
150g posiekanej czekolady (użyłam gorzkiej o zawartości kakao 60%)
150g śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów)
Wierzch:
225g serka typu cream cheese w temperaturze pokojowej
360g schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów)
260g masła orzechowego w temperaturze pokojowej
120g cukru pudru
Dodatkowo:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów)
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
posiekane orzeszki lub precelki do ozdoby
Spód:
1. Precelki przełożyć do blendera i zmiksować na okruchy. Następnie dodać do nich cukier, szczyptę soli i wymieszać. Wlać roztopione masło i znów wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy. Mieszankę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać.
2. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra – dół przez około 8 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie czekoladowe:
3. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Odstawić na 5 minut i gorącą śmietanką zalać posiekaną czekoladę. Odstawić na około 1 minutę i następnie mieszać, aż powstanie jednolita masa (patrz FILM).
4. Masę czekoladową wylać na podpieczony spód i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Wierzch:
5. Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach serek, masło orzechowe i cukier puder.
6. Do serowej masy dodać 1/3 ubitej śmietanki i wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać mikserem (patrz FILM). Gotowy krem przełożyć na schłodzony spód i wyrównać. Wierzch można posypać posiekanymi orzeszkami lub precelkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Do ozdoby:
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalowa końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić wierzch ciasta.
Udanych wypieków :)
czy możńa zastąpić creme cheese serem na sernik?
takim gęsty, nie kwaśnym to myślę, że tak, pozdrawiam
Pięknie wygląda, oj chyba będzie za tydzień i u mnie :)
Witam,
nie umiem znaleźć wzmianki o wielkości tortownicy. Poproszę o średnicę.
Dziękuję.
średnica 23cm, pozdrawiam
Proszę o informację czy masło orzechowe ma być naturalne, w sensie niesłodzone, czy też może słodzone w stylu kremu orzechowego na kanapki dla dzieci?
to znaczy takie masło z 90% orzechów, może być delikatnie słodzone, moje było,
pozdrawiam serdecznie
Obłędnie wygląda i zapewne i tak smakuje. ; ) Dziękuje za przepis.
Przepysznie wygląda to ciasto. Nie mam talentu kulinarnego, ale muszę spróbować tego przepisu.
Gdzie w Polsce mozna kupic taki krem
Cream cheese to chyba taka philadelphia?