Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa – Zapraszam na pyszną jogurtową babkę z cytryną i pomarańczą. Jest bardzo wilgotna, w smaku taka śmietankowa, aromatyczna, pachnie cudownie. Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
220g cukru
4 jajka
4 łyżki soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1/2 pomarańczy
200g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
Syrop:
120ml świeżego soku pomarańczowego
50ml soku z cytryny
50g cukru
Polewa:
150g białej czekolady
80-90ml śmietanki kremówki 30% – śmietana do deserów
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa
suszone, jadalne kwiaty do posypania

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Ciasto:
1. Blaszkę z kominem do babki o średnicy 23cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków.

2. Masło przełożyć do miski dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

5. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny, obie skórki i ekstrakt cytrynowy, znów wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekła na najniższym poziomie piekarnika.

Gdy babka będzie się piekła przygotujemy syrop:
7. Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu można zamieszać. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy.

8. Babkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut, po tym czasie wyjąć ją z blaszki, patrz FILM. Gorącą babkę nasączyć syropem przy użycia pędzla, patrz FILM (powoli smarujemy syropem wierzch i boki). Babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
9. Ostygniętą babkę można przenieść na czystą podstawkę, patrz FILM.
Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli masa szybko ostygnie i czekolada nie zdąży się roztopić, można masę na chwilkę wstawić do mikrofalówki). Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-25 minut, aby trochę stężała.

10. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać suszonymi kwiatami.

Udanych wypieków :)

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa”

      • Dziękuję za odpowiedź. Upiekłam dziś tę babkę. Udała się, jest mięciutka, pachnąca, zero zakalca. No i nie jest sucha i zapychajaca, jak to z babkami bywa. Dziękuję za przepis i dokładne objaśnienia. Pozdrawiam!

        Odpowiedz
  1. Babka wygląda przepysznie, zapewne dodatek jogurtu powoduje, że nie jest sucha:)
    Piekłam kiedyś bardzo dużo ciast, teraz choroba nie za bardzo na to zezwala.
    Smacznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Czy mogę zastąpić jogurt grecki zwykłym, albo śmietaną 18, albo serkiem bieluchem? Będę wdzięczna za odpowiedz😀 PS. Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz