Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa – Zapraszam na pyszną jogurtową babkę z cytryną i pomarańczą. Jest bardzo wilgotna, w smaku taka śmietankowa, aromatyczna, pachnie cudownie. Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
220g cukru
4 jajka
4 łyżki soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1/2 pomarańczy
200g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
Syrop:
120ml świeżego soku pomarańczowego
50ml soku z cytryny
50g cukru
Polewa:
150g białej czekolady
80-90ml śmietanki kremówki 30% – śmietana do deserów
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa
suszone, jadalne kwiaty do posypania

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Ciasto:
1. Blaszkę z kominem do babki o średnicy 23cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków.

2. Masło przełożyć do miski dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

5. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny, obie skórki i ekstrakt cytrynowy, znów wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekła na najniższym poziomie piekarnika.

Gdy babka będzie się piekła przygotujemy syrop:
7. Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu można zamieszać. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy.

8. Babkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut, po tym czasie wyjąć ją z blaszki, patrz FILM. Gorącą babkę nasączyć syropem przy użycia pędzla, patrz FILM (powoli smarujemy syropem wierzch i boki). Babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
9. Ostygniętą babkę można przenieść na czystą podstawkę, patrz FILM.
Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli masa szybko ostygnie i czekolada nie zdąży się roztopić, można masę na chwilkę wstawić do mikrofalówki). Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-25 minut, aby trochę stężała.

10. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać suszonymi kwiatami.

Udanych wypieków :)

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa”

      • Dziękuję za odpowiedź. Upiekłam dziś tę babkę. Udała się, jest mięciutka, pachnąca, zero zakalca. No i nie jest sucha i zapychajaca, jak to z babkami bywa. Dziękuję za przepis i dokładne objaśnienia. Pozdrawiam!

        Odpowiedz
  1. Babka wygląda przepysznie, zapewne dodatek jogurtu powoduje, że nie jest sucha:)
    Piekłam kiedyś bardzo dużo ciast, teraz choroba nie za bardzo na to zezwala.
    Smacznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Czy mogę zastąpić jogurt grecki zwykłym, albo śmietaną 18, albo serkiem bieluchem? Będę wdzięczna za odpowiedz😀 PS. Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy

    Odpowiedz
  3. Na nic moje kilkudziesięcioletnie doświadczenie, choć już nawet wagę kuchenną uruchomiłam żeby trzymać się sztywno przepisu. Nie wiem co poszło nie tak, ale jest zakalec🤔🤯 . Ręce opadają.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz