Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Zapraszam dzisiaj na smaczne, czekoladowe ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach. Cudownie pachnie cynamonem i kakao. Podobne do ciasta „Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Ja jestem nim zachwycona i moi goście też. Nikt nie mógł się oprzeć temu apetycznemu ciastu. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony bakingbites).

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

ciasto ze sliwakmi

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto ze sliwkami

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

51 komentarzy do “Czekoladowe ciasto ze śliwkami”

  1. Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami nie mogło zabraknąć ! Ciasto super! Zabrałam je dzisiaj na grilla Całe co do okruszka zostały zjedzone i pochwalone – jestem pewna, że nie tylko przez grzeczność. Miałam śliwki mrożone myślałam że się nie uda ale wyszło genialne do powtórzenia POLECAM!!!!

    Odpowiedz
  2. ciasto wypróbowane, bardzo smaczne i mocno czekoladowe, pięknie wyrośnięte tylko czas podany jest za długi-przynajmniej na moj piekarnik-wyszlo suchawe o konsystencji wręcz babki piaskowej ale nie odbiera mu to smaku nadal jest pyszne i bardzo czekoladowe, polecam wszystkim czekoladożercom ;) sprawdzajcie jednak gotowosc ciasta patyczkiem już po około 40 minutach

    Odpowiedz
  3. Ciasto upiekłam, przypominało mi trochę murzynka i najlepiej smakowało na drugi/trzeci dzień. Duży plus za to, że bardzo szybko się robi :)

    Odpowiedz
  4. Witam :) chciałabym upiec to ciasto, bo wygląda kusząco :) ale mam w domu tylko mrożone śliwki.. czy mam je najpierw rozmrażać, czy dać zamrożone? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ciepło :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz