Zapraszam dzisiaj na smaczne, czekoladowe ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach. Cudownie pachnie cynamonem i kakao. Podobne do ciasta „Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Ja jestem nim zachwycona i moi goście też. Nikt nie mógł się oprzeć temu apetycznemu ciastu. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony bakingbites).
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami nie mogło zabraknąć ! Ciasto super! Zabrałam je dzisiaj na grilla Całe co do okruszka zostały zjedzone i pochwalone – jestem pewna, że nie tylko przez grzeczność. Miałam śliwki mrożone myślałam że się nie uda ale wyszło genialne do powtórzenia POLECAM!!!!
cieszę się że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
ciasto wypróbowane, bardzo smaczne i mocno czekoladowe, pięknie wyrośnięte tylko czas podany jest za długi-przynajmniej na moj piekarnik-wyszlo suchawe o konsystencji wręcz babki piaskowej ale nie odbiera mu to smaku nadal jest pyszne i bardzo czekoladowe, polecam wszystkim czekoladożercom ;) sprawdzajcie jednak gotowosc ciasta patyczkiem już po około 40 minutach
Wspaniały przepis,ciasto wyszło pyszne
smacznego! pozdrawiam
Właśnie zabieram się do pieczenia.Apetycznie wygląda.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto upiekłam, przypominało mi trochę murzynka i najlepiej smakowało na drugi/trzeci dzień. Duży plus za to, że bardzo szybko się robi :)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam
Pyszne! Dzięki za przepis:)
owoce kładziemy na wierzchu ciasta, więc myślę że można dać mrożone, pozdrawiam serdecznie
Witam :) chciałabym upiec to ciasto, bo wygląda kusząco :) ale mam w domu tylko mrożone śliwki.. czy mam je najpierw rozmrażać, czy dać zamrożone? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ciepło :)
Takie apetyczne ciasto, że wcale się nie dziwię, iż nikt nie mógł się oprzeć!!! :)))
to wspaniale, cieszę się, że tak smakuje, pozdrawiam serdecznie:) dziękuje za komentarz
chyba moje ulubione ciasto! ostatnio zrobiłam je z truskawkami, również smakuje przepysznie :)