Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Zapraszam dzisiaj na smaczne, czekoladowe ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach. Cudownie pachnie cynamonem i kakao. Podobne do ciasta „Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Ja jestem nim zachwycona i moi goście też. Nikt nie mógł się oprzeć temu apetycznemu ciastu. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony bakingbites).

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

ciasto ze sliwakmi

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto ze sliwkami

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

51 komentarzy do “Czekoladowe ciasto ze śliwkami”

  1. Tez upieklam nieco po swojemu :) Jedna trzecia szklanki maki pszennej pelnoziarnistej, reszta zwykla maka. Pol na pol cukier zwykly i brazowy oraz ok. 10-15 sliwek mirabelek zerwanych osobiscie z osiedlowego drzewa :) Na przyszlosc dodam troche mniej cukru, bo wyszlo jak dla mnie troche za slodkie.

    Odpowiedz
  2. Upieklam to ciasto w prostokatnej foremce. Dalam sliwki mirabelki. Moja proporcja maki byla inna, 1 szklanka maki pszenne plus jedna trzecia szklanki maki pszennej pelnoziarnistej. Wlasnie konczyl mi sie brazowy cukier, wiec dodalam ok. pol szklanki brazowego i jedna czwarta szklanki zwyklego. Ciasto jak dla mnie bylo za slodkie. Nastepym razem dodam mniej cukru :)

    Odpowiedz
  3. Właśnie zajadam, choć upiekłam nieco po swojemu – większa blaszka i więcej owoców do tej samej ilości ciasta. Lubię jak jest więcej owoców :) Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Jest cudowne, wilgotne, w sam raz słodkie i czekoladowe.

    Odpowiedz
  4. Ciasto wyszło cudownie miękkie, puszyste i pachnące. Śliwki zapieczone z cynamonem wraz z intensywnie czekoladowym aromatem nadają całości bardzo wyrazisty smak, w sam raz na poprawę humoru w deszczową jesienną sobotę. Piekłam w standardowej tortownicy (ok. 25 cm) i bardzo ładnie wyrosło, nawet bez zwiększenia ilości składników. Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. Zaryzykowałam i dałam więcej owoców niż w przepisie, bo 8 śliwek. Trochę wcisnęłam bokiem w ciasto, bo ledwo się zmieściły. Ale wszystko się udało :) Pięknie wyrosło, zero zakalca. W dodatku użyłam mleka sojowego. Ale jest super. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Czy można dodać więcej śliwek? Np. powciskać trochę w ciasto? Bardzo lubię jak jest dużo owoców w cieście i samo położenie na wierzchu to dla mnie trochę za mało ;) Jeśli można to mniej więcej jak wtedy piec?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Ciasto z owocami w piekarniku nigdy mi nie wyszło (oprócz kruchych), nie rosły, z pieca wyjeżdżał wielki i ciężki naleśnik, w lepszych przypadkach zakalec w środku. Teraz wypróbowuję Pani przepisy, ponieważ wszystko jest klarowanie opisane, jak mieszać, czym i jak długo, jakie składniki można zamienić na jakie. Czy można użyć jabłek zamiast śliwek?

    Odpowiedz
  8. Piekłam to w foremce ciut większej ( 21) i ledwo mi wyrosło. O połowę mniej wysokie jak Twoje, myślę, że to zbyt dużo różnica, bo skraca się czas pieczenia. Ostatnio robiłam inne ciasto i tak samo ledwo mi wyrosło z tej samej foremki. Ciasta pyszne, rewelacyje ale martwi mnie ich wysokość różnica między naszymi foremki jest niewielka, a różnica wyrośnięcia zbyt duża. Może ktoś z Was podpowiedzieć gdzie leży przyczyna??

    Odpowiedz

Dodaj komentarz