Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Zapraszam dzisiaj na smaczne, czekoladowe ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach. Cudownie pachnie cynamonem i kakao. Podobne do ciasta „Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Ja jestem nim zachwycona i moi goście też. Nikt nie mógł się oprzeć temu apetycznemu ciastu. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony bakingbites).

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

ciasto ze sliwakmi

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto ze sliwkami

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

44 myśli na temat „Czekoladowe ciasto ze śliwkami

  1. ciasto właśnie weszło do piekarnika, a ja z niecierpliwością czekam, aż się upiecze. powstało z podwójnej ilości składników – na większą formę i większe apetyty domowników :) pozdrawiam

  2. Witam :) chciałabym upiec to ciasto, bo wygląda kusząco :) ale mam w domu tylko mrożone śliwki.. czy mam je najpierw rozmrażać, czy dać zamrożone? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ciepło :)

  3. Ciasto upiekłam, przypominało mi trochę murzynka i najlepiej smakowało na drugi/trzeci dzień. Duży plus za to, że bardzo szybko się robi :)

  4. ciasto wypróbowane, bardzo smaczne i mocno czekoladowe, pięknie wyrośnięte tylko czas podany jest za długi-przynajmniej na moj piekarnik-wyszlo suchawe o konsystencji wręcz babki piaskowej ale nie odbiera mu to smaku nadal jest pyszne i bardzo czekoladowe, polecam wszystkim czekoladożercom ;) sprawdzajcie jednak gotowosc ciasta patyczkiem już po około 40 minutach

  5. Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami nie mogło zabraknąć ! Ciasto super! Zabrałam je dzisiaj na grilla Całe co do okruszka zostały zjedzone i pochwalone – jestem pewna, że nie tylko przez grzeczność. Miałam śliwki mrożone myślałam że się nie uda ale wyszło genialne do powtórzenia POLECAM!!!!

  6. Piekłam to w foremce ciut większej ( 21) i ledwo mi wyrosło. O połowę mniej wysokie jak Twoje, myślę, że to zbyt dużo różnica, bo skraca się czas pieczenia. Ostatnio robiłam inne ciasto i tak samo ledwo mi wyrosło z tej samej foremki. Ciasta pyszne, rewelacyje ale martwi mnie ich wysokość różnica między naszymi foremki jest niewielka, a różnica wyrośnięcia zbyt duża. Może ktoś z Was podpowiedzieć gdzie leży przyczyna??

  7. Ciasto z owocami w piekarniku nigdy mi nie wyszło (oprócz kruchych), nie rosły, z pieca wyjeżdżał wielki i ciężki naleśnik, w lepszych przypadkach zakalec w środku. Teraz wypróbowuję Pani przepisy, ponieważ wszystko jest klarowanie opisane, jak mieszać, czym i jak długo, jakie składniki można zamienić na jakie. Czy można użyć jabłek zamiast śliwek?

  8. Czy można dodać więcej śliwek? Np. powciskać trochę w ciasto? Bardzo lubię jak jest dużo owoców w cieście i samo położenie na wierzchu to dla mnie trochę za mało ;) Jeśli można to mniej więcej jak wtedy piec?
    Pozdrawiam!

  9. Zaryzykowałam i dałam więcej owoców niż w przepisie, bo 8 śliwek. Trochę wcisnęłam bokiem w ciasto, bo ledwo się zmieściły. Ale wszystko się udało :) Pięknie wyrosło, zero zakalca. W dodatku użyłam mleka sojowego. Ale jest super. Pozdrawiam!

  10. Ciasto wyszło cudownie miękkie, puszyste i pachnące. Śliwki zapieczone z cynamonem wraz z intensywnie czekoladowym aromatem nadają całości bardzo wyrazisty smak, w sam raz na poprawę humoru w deszczową jesienną sobotę. Piekłam w standardowej tortownicy (ok. 25 cm) i bardzo ładnie wyrosło, nawet bez zwiększenia ilości składników. Dziękuję i pozdrawiam!

  11. Właśnie zajadam, choć upiekłam nieco po swojemu – większa blaszka i więcej owoców do tej samej ilości ciasta. Lubię jak jest więcej owoców :) Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Jest cudowne, wilgotne, w sam raz słodkie i czekoladowe.

Dodaj komentarz

.