Zapraszam dzisiaj na smaczne, czekoladowe ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach. Cudownie pachnie cynamonem i kakao. Podobne do ciasta „Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Ja jestem nim zachwycona i moi goście też. Nikt nie mógł się oprzeć temu apetycznemu ciastu. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony bakingbites).
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
wygląda wspaniale…..wypróbuję przy najbliższej okazji
Mniam, śliwki i czekolada. Musi być pyszne! :)
Pyszne ciasto. Ze śliwkami i czekoladowe – to musi być raj dla podniebienia!:)
Bardzo ladne zdjecia! Yumi
Miaaaam to ciasto jest najpyszniejszym na swiecie pozdrawiam!
zrobiłam – pyszne :)
Pozdrawiam :)
to wspaniale:) pozdrawiam serdecznie
Wygląda bardzo apetycznie. Och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
wygląda obłędnie! co za połączenie :)
Przepyszne ciasto! Wilgotne w srodku, czekoladowe! Pycha!!! Uzylam maki razowej xxx
Dzisiaj upiekłam, zapach, jaki roznosi się po mieszkaniu – bezcenny :-) Pyszne, aromatyczne ciasto. Dziękuję!
zapisałam sobie przepis i w najbliższy weekend będę piekła ;)
wygląda przepysznie :)
życzę smacznego!
ciasto właśnie weszło do piekarnika, a ja z niecierpliwością czekam, aż się upiecze. powstało z podwójnej ilości składników – na większą formę i większe apetyty domowników :) pozdrawiam
Jest obłędne! Rozpływa się w ustach ni marzysz o następnym kawałku! Dziękuje za przepis!
chyba moje ulubione ciasto! ostatnio zrobiłam je z truskawkami, również smakuje przepysznie :)
to wspaniale, cieszę się, że tak smakuje, pozdrawiam serdecznie:) dziękuje za komentarz
Takie apetyczne ciasto, że wcale się nie dziwię, iż nikt nie mógł się oprzeć!!! :)))
Witam :) chciałabym upiec to ciasto, bo wygląda kusząco :) ale mam w domu tylko mrożone śliwki.. czy mam je najpierw rozmrażać, czy dać zamrożone? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ciepło :)
owoce kładziemy na wierzchu ciasta, więc myślę że można dać mrożone, pozdrawiam serdecznie
Pyszne! Dzięki za przepis:)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam
Ciasto upiekłam, przypominało mi trochę murzynka i najlepiej smakowało na drugi/trzeci dzień. Duży plus za to, że bardzo szybko się robi :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Właśnie zabieram się do pieczenia.Apetycznie wygląda.
smacznego! pozdrawiam
Wspaniały przepis,ciasto wyszło pyszne
ciasto wypróbowane, bardzo smaczne i mocno czekoladowe, pięknie wyrośnięte tylko czas podany jest za długi-przynajmniej na moj piekarnik-wyszlo suchawe o konsystencji wręcz babki piaskowej ale nie odbiera mu to smaku nadal jest pyszne i bardzo czekoladowe, polecam wszystkim czekoladożercom ;) sprawdzajcie jednak gotowosc ciasta patyczkiem już po około 40 minutach
cieszę się że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami nie mogło zabraknąć ! Ciasto super! Zabrałam je dzisiaj na grilla Całe co do okruszka zostały zjedzone i pochwalone – jestem pewna, że nie tylko przez grzeczność. Miałam śliwki mrożone myślałam że się nie uda ale wyszło genialne do powtórzenia POLECAM!!!!
bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Piekłam to w foremce ciut większej ( 21) i ledwo mi wyrosło. O połowę mniej wysokie jak Twoje, myślę, że to zbyt dużo różnica, bo skraca się czas pieczenia. Ostatnio robiłam inne ciasto i tak samo ledwo mi wyrosło z tej samej foremki. Ciasta pyszne, rewelacyje ale martwi mnie ich wysokość różnica między naszymi foremki jest niewielka, a różnica wyrośnięcia zbyt duża. Może ktoś z Was podpowiedzieć gdzie leży przyczyna??
może za wysoka temperatura w piekarniku i ciasto nie zdąży wyrosnąć lub za krótko Pani piecze, pozdrawiam
Ciasto z owocami w piekarniku nigdy mi nie wyszło (oprócz kruchych), nie rosły, z pieca wyjeżdżał wielki i ciężki naleśnik, w lepszych przypadkach zakalec w środku. Teraz wypróbowuję Pani przepisy, ponieważ wszystko jest klarowanie opisane, jak mieszać, czym i jak długo, jakie składniki można zamienić na jakie. Czy można użyć jabłek zamiast śliwek?
chyba tak, tylko proszę dać ich wagowo tyle co śliwek, pozdrawiam
Czy można dodać więcej śliwek? Np. powciskać trochę w ciasto? Bardzo lubię jak jest dużo owoców w cieście i samo położenie na wierzchu to dla mnie trochę za mało ;) Jeśli można to mniej więcej jak wtedy piec?
Pozdrawiam!
można spróbować, ale może wyjść zakalec, piekłabym tyle samo, pozdrawiam serdecznie
Zaryzykowałam i dałam więcej owoców niż w przepisie, bo 8 śliwek. Trochę wcisnęłam bokiem w ciasto, bo ledwo się zmieściły. Ale wszystko się udało :) Pięknie wyrosło, zero zakalca. W dodatku użyłam mleka sojowego. Ale jest super. Pozdrawiam!
to wspaniale, bardzo się cieszę! pozdrawiam serdecznie
jak dla mnie za malo owocow. Uwielbiam ciasta z duza iloscia owocow
Ciasto wyszło cudownie miękkie, puszyste i pachnące. Śliwki zapieczone z cynamonem wraz z intensywnie czekoladowym aromatem nadają całości bardzo wyrazisty smak, w sam raz na poprawę humoru w deszczową jesienną sobotę. Piekłam w standardowej tortownicy (ok. 25 cm) i bardzo ładnie wyrosło, nawet bez zwiększenia ilości składników. Dziękuję i pozdrawiam!
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Właśnie zajadam, choć upiekłam nieco po swojemu – większa blaszka i więcej owoców do tej samej ilości ciasta. Lubię jak jest więcej owoców :) Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Jest cudowne, wilgotne, w sam raz słodkie i czekoladowe.
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Upieklam to ciasto w prostokatnej foremce. Dalam sliwki mirabelki. Moja proporcja maki byla inna, 1 szklanka maki pszenne plus jedna trzecia szklanki maki pszennej pelnoziarnistej. Wlasnie konczyl mi sie brazowy cukier, wiec dodalam ok. pol szklanki brazowego i jedna czwarta szklanki zwyklego. Ciasto jak dla mnie bylo za slodkie. Nastepym razem dodam mniej cukru :)
Tez upieklam nieco po swojemu :) Jedna trzecia szklanki maki pszennej pelnoziarnistej, reszta zwykla maka. Pol na pol cukier zwykly i brazowy oraz ok. 10-15 sliwek mirabelek zerwanych osobiscie z osiedlowego drzewa :) Na przyszlosc dodam troche mniej cukru, bo wyszlo jak dla mnie troche za slodkie.
Czy można użyć mrożonych śliwek?
tak, ale bym je rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dokładnie według przepisu, użyłam śliwek węgierek. Chyba najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam, zapisuje przepis!! Faktycznie wilgotne i rozpływające się w ustach! Pycha ☺️
Super pyszne ciasto. Ale za każdym razem śliwki opadają do środka. Co robię nie tak?
można je oprószyć mąką czasami to pomaga, pozdrawiam