Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Zapraszam dzisiaj na smaczne, czekoladowe ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach. Cudownie pachnie cynamonem i kakao. Podobne do ciasta „Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Ja jestem nim zachwycona i moi goście też. Nikt nie mógł się oprzeć temu apetycznemu ciastu. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony bakingbites).

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

ciasto ze sliwakmi

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto ze sliwkami

czekoladowe ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

49 komentarzy do wpisu „Czekoladowe ciasto ze śliwkami”

  1. ciasto właśnie weszło do piekarnika, a ja z niecierpliwością czekam, aż się upiecze. powstało z podwójnej ilości składników – na większą formę i większe apetyty domowników :) pozdrawiam

  2. Witam :) chciałabym upiec to ciasto, bo wygląda kusząco :) ale mam w domu tylko mrożone śliwki.. czy mam je najpierw rozmrażać, czy dać zamrożone? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ciepło :)

  3. Ciasto upiekłam, przypominało mi trochę murzynka i najlepiej smakowało na drugi/trzeci dzień. Duży plus za to, że bardzo szybko się robi :)

  4. ciasto wypróbowane, bardzo smaczne i mocno czekoladowe, pięknie wyrośnięte tylko czas podany jest za długi-przynajmniej na moj piekarnik-wyszlo suchawe o konsystencji wręcz babki piaskowej ale nie odbiera mu to smaku nadal jest pyszne i bardzo czekoladowe, polecam wszystkim czekoladożercom ;) sprawdzajcie jednak gotowosc ciasta patyczkiem już po około 40 minutach

  5. Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami nie mogło zabraknąć ! Ciasto super! Zabrałam je dzisiaj na grilla Całe co do okruszka zostały zjedzone i pochwalone – jestem pewna, że nie tylko przez grzeczność. Miałam śliwki mrożone myślałam że się nie uda ale wyszło genialne do powtórzenia POLECAM!!!!

  6. Piekłam to w foremce ciut większej ( 21) i ledwo mi wyrosło. O połowę mniej wysokie jak Twoje, myślę, że to zbyt dużo różnica, bo skraca się czas pieczenia. Ostatnio robiłam inne ciasto i tak samo ledwo mi wyrosło z tej samej foremki. Ciasta pyszne, rewelacyje ale martwi mnie ich wysokość różnica między naszymi foremki jest niewielka, a różnica wyrośnięcia zbyt duża. Może ktoś z Was podpowiedzieć gdzie leży przyczyna??

  7. Ciasto z owocami w piekarniku nigdy mi nie wyszło (oprócz kruchych), nie rosły, z pieca wyjeżdżał wielki i ciężki naleśnik, w lepszych przypadkach zakalec w środku. Teraz wypróbowuję Pani przepisy, ponieważ wszystko jest klarowanie opisane, jak mieszać, czym i jak długo, jakie składniki można zamienić na jakie. Czy można użyć jabłek zamiast śliwek?

  8. Czy można dodać więcej śliwek? Np. powciskać trochę w ciasto? Bardzo lubię jak jest dużo owoców w cieście i samo położenie na wierzchu to dla mnie trochę za mało ;) Jeśli można to mniej więcej jak wtedy piec?
    Pozdrawiam!

  9. Zaryzykowałam i dałam więcej owoców niż w przepisie, bo 8 śliwek. Trochę wcisnęłam bokiem w ciasto, bo ledwo się zmieściły. Ale wszystko się udało :) Pięknie wyrosło, zero zakalca. W dodatku użyłam mleka sojowego. Ale jest super. Pozdrawiam!

  10. Ciasto wyszło cudownie miękkie, puszyste i pachnące. Śliwki zapieczone z cynamonem wraz z intensywnie czekoladowym aromatem nadają całości bardzo wyrazisty smak, w sam raz na poprawę humoru w deszczową jesienną sobotę. Piekłam w standardowej tortownicy (ok. 25 cm) i bardzo ładnie wyrosło, nawet bez zwiększenia ilości składników. Dziękuję i pozdrawiam!

  11. Właśnie zajadam, choć upiekłam nieco po swojemu – większa blaszka i więcej owoców do tej samej ilości ciasta. Lubię jak jest więcej owoców :) Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Jest cudowne, wilgotne, w sam raz słodkie i czekoladowe.

  12. Upieklam to ciasto w prostokatnej foremce. Dalam sliwki mirabelki. Moja proporcja maki byla inna, 1 szklanka maki pszenne plus jedna trzecia szklanki maki pszennej pelnoziarnistej. Wlasnie konczyl mi sie brazowy cukier, wiec dodalam ok. pol szklanki brazowego i jedna czwarta szklanki zwyklego. Ciasto jak dla mnie bylo za slodkie. Nastepym razem dodam mniej cukru :)

  13. Tez upieklam nieco po swojemu :) Jedna trzecia szklanki maki pszennej pelnoziarnistej, reszta zwykla maka. Pol na pol cukier zwykly i brazowy oraz ok. 10-15 sliwek mirabelek zerwanych osobiscie z osiedlowego drzewa :) Na przyszlosc dodam troche mniej cukru, bo wyszlo jak dla mnie troche za slodkie.

  14. Zrobiłam dokładnie według przepisu, użyłam śliwek węgierek. Chyba najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam, zapisuje przepis!! Faktycznie wilgotne i rozpływające się w ustach! Pycha ☺️

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.