Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką – Zapraszam na pyszne, aromatyczne kruche ciasto ze śliwkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. W smaku maślane, waniliowe, kwaskowate od owoców. Wspaniale smakuje z popołudniową kawą. Taki klasyczny wypiek ze śliwkami. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką 2

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Składniki:

Ciasto:

  • 450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g schłodzonego masła
  • 5 żółtek

Dodatkowo:

  • około 600-650g umytych śliwek

Pianka:

  • 5 białek
  • 200g cukru kryształu
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń około 40g, taki na 0,5l mleka)
Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką 3

Ciasto:

  1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
  3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Zmniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań, wstawić do zamrażalnika.
  4. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Przygotujemy śliwki.
  5. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Jeśli mamy duże śliwki pokroić je na ćwiartki, patrz FILM. Owoce poukładać na podpieczonym spodzie skórką do dołu.

Pianka:

  1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aż cukier się rozpuści. Dodać budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem. Piankę przełożyć na śliwki i wyrównać.
  2. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Następnie równomiernie położyć na cieście w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Pianka trochę opadnie.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

8 komentarzy do “Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką”

    • Bardzo się cieszę, można dać inne owoce, ale jabłka czy gruszki trzeba trochę podsmażyć, aby zmiękły, przed nałożeniem na ciasto, pozdrawiam

      Odpowiedz
  1. Między przepisami i pięknymi zdjęciami takie obrzydliwości. Fuj. Trzeba nie wpuszczać pewnych reklam na swoją stronę. Np.grzybica, odebrało mi apetyt i ochotę na Pani ciasta. Jola

    Odpowiedz

Dodaj komentarz