Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką – Zapraszam na pyszne, aromatyczne kruche ciasto ze śliwkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. W smaku maślane, waniliowe, kwaskowate od owoców. Wspaniale smakuje z popołudniową kawą. Taki klasyczny wypiek ze śliwkami. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką
Składniki:
Ciasto:
- 450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 80g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g schłodzonego masła
- 5 żółtek
Dodatkowo:
- około 600-650g umytych śliwek
Pianka:
- 5 białek
- 200g cukru kryształu
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń około 40g, taki na 0,5l mleka)
Ciasto:
- Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Zmniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań, wstawić do zamrażalnika.
- Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Przygotujemy śliwki.
- Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Jeśli mamy duże śliwki pokroić je na ćwiartki, patrz FILM. Owoce poukładać na podpieczonym spodzie skórką do dołu.
Pianka:
- Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aż cukier się rozpuści. Dodać budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem. Piankę przełożyć na śliwki i wyrównać.
- Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Następnie równomiernie położyć na cieście w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Pianka trochę opadnie.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy zamiast śliwek mogą być inne owoce, np jabłka?
Witam, jabłka trzeba by było najpierw podsmażyć, pozdrawiam
Czy zamiast śliwek mogłyby być inne owoce, jeśli tak to jakie? Zrobiłam już ze śliwkami i było przepyszne! Najlepsze przepisy!
Bardzo się cieszę, można dać inne owoce, ale jabłka czy gruszki trzeba trochę podsmażyć, aby zmiękły, przed nałożeniem na ciasto, pozdrawiam
Między przepisami i pięknymi zdjęciami takie obrzydliwości. Fuj. Trzeba nie wpuszczać pewnych reklam na swoją stronę. Np.grzybica, odebrało mi apetyt i ochotę na Pani ciasta. Jola
Bardzo mi przykro, staram się to usuwać, pozdrawiam serdecznie
Skąd te talerzyki, na którym jest ciasto?
Kupiłam je w DUKA, pozdrawiam