Najprostsze Pyszne Ciasto ze Śliwkami i Kruszonką – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami w Małej Cukierence, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego jest bardzo smaczne. Jest wilgotne, aromatyczne, owocowe. Wygląda apetycznie. Polecam! Inspiracja ze strony przy przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Najprostsze Pyszne Ciasto ze Śliwkami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 2 duże jajka L
- 200g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 125ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 250ml maślanki
- 370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600g – 700g śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
Kruszonka:
- 100g cukru
- 90ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 160g mąki pszennej + 1 łyżka mąki
Kruszonka:
1. Do miski wsypać 160g mąki, dodać cukier, olej i zagnieść kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie bardzo wilgotna wtedy dodać jeszcze 1 łyżkę mąki i znów zagnieść kruszonkę, patrz FILM.
Ciasto:
2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Do miski wbić 2 jajka, dodać cukier, wanilię i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty, na jasną kremową masę, patrz FILM.
4. Do jajecznej masy dodać olej, maślankę i bardzo krótko wymieszać mikserem.
5. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem do połączenia składników.
6. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki, skórką do dołu. Ciasto posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-46 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.