Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem – Zapraszam na pyszną, kremową, budyniową tartę ze śliwkami. Wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Krem jest delikatny, waniliowy, śmietankowy i z podpieczonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje. Polecam!!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem
Składniki:
Ciasto:
- 220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 60g cukru
- 3 żółtka
- 120g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka wody
Masa budyniowa:
- 650ml mleka
- 4 żółtka
- 30g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 20g budyniu w proszku, śmietankowego bez cukru (pół opakowania budyniu)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 60g cukru
- 50g masła
Dodatkowo:
- około 500g – 600g śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
- troszkę cukru do posypania śliwek (użyłam jasnego brązowego cukru trzcinowego, można użyć białego cukru kryształu)
Ciasto:
1. Formę do tarty o średnicy 28cm (moja z wyjmowanym dnem) posmarować masłem i posypać troszkę mąką, nadmiar maki usunąć.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, żółtka, 1 łyżeczkę wody i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma, patrz FILM.
3. Ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy naszej blaszki, podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, lekko docisnąć i wyrównać, patrz FILM. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone przygotujemy budyń – masa budyniowa:
4. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać masło, cukier, wanilię i postawić na ogniu, zagotować.
5. Do pozostałego mleka dodać mąkę, budyń, żółtka i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane składniki dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, ugotować budyń, zdjąć z ognia.
6. Piekarnik nastawiać na 200°C na funkcji góra – dół. Ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika na tartę wylać ciągle gorący/ciepły budyń (przed wylaniem budyń energicznie wymieszać, na budyniu zrobi się kożuch, ale nie należy się tym przejmować).
8. Budyń wyrównać i na wierzchu ułożyć śliwkami, skórką do dołu, zaczynając od brzegu tarty, patrz FILM.
9. Śliwki posypać cukrem i ciasto wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 200°C na funkcji góra – dół przez 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia, budyń wtedy stężeje.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.