Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem

Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem – Zapraszam na pyszną, kremową, budyniową tartę ze śliwkami. Wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Krem jest delikatny, waniliowy, śmietankowy i z podpieczonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje. Polecam!!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem 2

Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem

Składniki:

Ciasto:

  • 220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 60g cukru
  • 3 żółtka
  • 120g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka wody

Masa budyniowa:

  • 650ml mleka
  • 4 żółtka
  • 30g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 20g budyniu w proszku, śmietankowego bez cukru (pół opakowania budyniu)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 60g cukru
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • około 500g – 600g śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
  • troszkę cukru do posypania śliwek (użyłam jasnego brązowego cukru trzcinowego, można użyć białego cukru kryształu)
Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem 3

Ciasto:

1.  Formę do tarty o średnicy 28cm (moja z wyjmowanym dnem) posmarować masłem i posypać troszkę mąką, nadmiar maki usunąć.

2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, żółtka, 1 łyżeczkę wody i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma, patrz FILM.

3. Ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy naszej blaszki, podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, lekko docisnąć i wyrównać, patrz FILM. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone przygotujemy budyń – masa budyniowa:

4. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać masło, cukier, wanilię i postawić na ogniu, zagotować.

5. Do pozostałego mleka dodać mąkę, budyń, żółtka i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane składniki dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, ugotować budyń, zdjąć z ognia.

6. Piekarnik nastawiać na 200°C na funkcji góra – dół. Ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika na tartę wylać ciągle gorący/ciepły budyń (przed wylaniem budyń energicznie wymieszać, na budyniu zrobi się kożuch, ale nie należy się tym przejmować).

8. Budyń wyrównać i na wierzchu ułożyć śliwkami, skórką do dołu, zaczynając od brzegu tarty, patrz FILM.

9. Śliwki posypać cukrem i ciasto wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 200°C na funkcji góra – dół przez 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia, budyń wtedy stężeje.

Udanych wypieków :) 

Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Najprostsze Pyszne Ciasto ze Śliwkami i Kruszonką

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz