Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami – Zapraszam na nowe ciasto czekoladowe ze śliwkami. Jest wilgotne, puszyste, aromatyczne. Bardzo proste w przygotowaniu i wygląda apetycznie. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami
Ciasto:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 150g masła
- 180g mlecznej czekolady
- 150g cukru
- 3 duże jajka L
- 370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 250ml mleka
- 700g śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i pokrojone masło. Postawić na bardzo małym ogniu i mieszać, aż składniki się roztopią. Gdy już zaczną się ładnie topić zdjąć z ognia i mieszać na jednolitą masę. Czekoladową masę odstawić do ostudzenia na około 15 minut.
2. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. Dodać cukier i wymieszać łyżką.
3. Następnie dodać jajka, mleko i wlać ostudzoną masę czekoladową, wymieszać krótko mikserem na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka 25cm x 30cm. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki, skórką do dołu, lekko wciskać je w ciasto.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czesc :)
Czy mozesz podac jakiej rozmiarow blaszka okragla moze byc urzyta?
Pozdrawiam, dziekuje zafajny przepis
Super ciasta wyprubuje napewno wyglądają bardzo apetycznie