Ciasto ze śliwkami


Smaczne, szybkie ciasto ze śliwkami  do popołudniowej herbaty. Nic dodać, nic ująć. Polecam :)  (przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Kulinarny atlas lata nr 7/8)

Składniki:
500g śliwek umytych i bez pestek
2 szklanki mąki pszennej
200g masła (lub margaryny)  roztopionego i przestudzonego
4 jajka
1 szklanka cukru pudru (dodałam ¾ szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
cukier puder do posypania

Białka ubić, wsypać cukier i dalej ubijać, aż będzie sztywna, lśniąca piana. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym żółtku.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Roztopione, ostudzone masło dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką, ciągle mieszając. Na końcu dodać parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 50 minut.

Udanych wypieków :)

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwkami
i orzechami włoskimi
Łatwy korzenny
placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami
i kruszonką

11 przemyśleń nt. „Ciasto ze śliwkami

  1. Witam, mam pytanie: czy to ciasto można piec na funkcji góra-dół i jeśli tak, to w jakiej temperaturze i jak długo? I na jaką formę jest to przepis- chodzi mi o rozmiar. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Dodaj komentarz

.