Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam…
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g masła
cynamon do posypania
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka – osobno żółtka i białka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek jogurtu naturalnego
około 650g umytych śliwek (najlepiej węgierek)
Kruszonka:
1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę.
2. Śliwki przepołowić i wypestkować.
Ciasto:
2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto).
4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto.
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i cynamonem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-65 minut (jeśli śliwki puszczą dużo soku i będzie go widać na wierzchu ciasta, proszę piec dłużej o 5-10 minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy mogą być mrożone śliwki?
Piękne ciasto, bardzo takie lubię.
Pozdrawiam.
Anonim: – myślę, że tak, pozdrawiam
Aż ślinka cieknie! Uwielbiam śliwki :)
W tym roku jakoś przegapiłam śliwki, nie zrobiłam z nimi ciasta! :( Jutro planuję coś upiec, tylko jeszcze nie jestem zdecydowana co.. Szukam inspiracji :)
Niestety zakalec… dosłownie wszystko jak w przepisie.
mam nadzieję, że coś Pani znajdzie, pozdrawiam
Polecam do kruszonki dodać płatki migdałów :) pychotka
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne, akurat na niedzielne popołudnie. Mam nadzieje, ze na jutro też coś zostanie :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne jednak jak dla mnie troszkę mało słodkie – następnym razem dodam ciut więcej cukru.
Wygląda obłędnie!
Zrobiłam dzisiaj pięknie wyglądało a jakie było moje rozczarowanie zakalec!!! Jeszcze nigdy nie upiekłam zakalca niestety do dzisiaj
No właśnie! Smakowo przepyszne, ale dlaczego nie wyszło takie jak na obrazku? Spód ciasta wyszedł jak zakalec. Nie wszędzie. Głównie pod sliwkami, tak jakby ciasto nie dopiekło w tym miejscu. Dlaczego?
Proszę piec z drobnych śliwek i na najniższym poziomie piekarnika, sok ze śliwek nasączył ciasto, pozdrawiam serdecznie
Ja robiłam wczoraj i też wyszedł mi niestety zakalec chociaż w smaku bardzo dobre
czy termoobieg ma chodzić, czy tylko górna grzałka w piekarniku?
ma chodzić górna i dolna grzałka, pozdrawiam
No u mnie na dużej blasze śliwki się kompletnie zapadły w ciasto i kruszonka się zlała… w smaku super ale gościom podać sie nie da
Witam
ciasto wyszlo mi super pieknie wypieczone delikatne takie maslane. Troszeczke zmodifikowalam dodalam jedna szkl maki orkiszowej jasnej I pieklam na termoobiegu 1 godz
,
Ja posypuje ciasto bulka tarta zanim poloze sliwki
Witam,
Ciasto wyszło przepyszne i od tej pory są w naszym częstym menu słodkości ;-)
Pachnące,maślane, kruche-pychotka, serdecznie polecam….
Niechetnie zabieram sie do pieczenia, zawsze z obawa ze cos mi nie wyjdzie. Bylaw zdumiona ze tak prosto bylo to ciasto upiec. Rodzinka wmiotla wszystko a skonczylam piec godzine temu. Bardzo jestem wdzieczna za ten przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne :D spód jest delikatnie słodki, a kruszonka mocniej. Zrobiłam podwójną ilość kruszonki, bo wszyscy ją kochają :D Świetny przepis, na pewno nie raz powtórzę!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Wlasnie zjedlismy z mezem po kawaleczku, przepyszne. Balam sie,ze mi nie wyjdzie ale jest proste i malo pracochlonne. Ciasto delikatne, slodkie lekko puszyste, nie mialam wanilli wiec dodadlam troche aromatu migdalowego do ciasta, super!
Najlepsze ciasto jakie jadlem. Oczywiście miałem świerże śliwki zerwane z drzewa z ogródka
Niestety nie miałam śliwek, ale użyłam brzoskwinie. Ciasto wyszło fantastyczne! Dziękuję za wspaniały przepis :^)
Też zrobiłam wczoraj te ciasto i wyszedł mi zakalec,ale pewnie przez śliwki bo były bardzo duże
W swojej przygodzie kulinarnej mam juz bardzo duzo ciast za sobą i przyznam sie zupelnie szczerze ze NIGDY nie wyszedl mi taki zakalec jak teraz. Cale cisto do wyrzucenia… Stanowczo odradzam korzystania z tego przepisu.
Też upieklam ale niestety wyszło mi niskie chyba od śliwek bo były duże ,ale smaczne ciasto ogólnie
A mi kruszonka sie stopila i zrownala z ciastem albo nawet wchlonela w ciasto, ktos moglby mi poradzic dlaczego?
Szkoda ze wczesniej nie czytalam komentarzy!
Moje ciasto tez z zakalcem!
rewelacja
uwagi:
1.dużo więcej mąki do kruszonki-czyli najpierw wg przepisu , a później dodawałam aby było suche-pewnie sprawa masła
2.ilość ciasta -przeraziłam się gdy zobaczyłam że go tak mało ,ale spoko jest po prostu cienko. na drugi raz zrobię jeszcze pół więcej
3. dla mnie za słodkie, ale generalnie MY w domu nie słodzimy lub minimalnie
4. równo 1 godzina 180 stopni termoobieg- wyszło super
5. najpierw ubiłam piane i na bok do poczekania , dalej ciasto.robotem planetarnym źle ubijało się żółtko z cukrem ale spoko po dodaniu mąki.mąka wymieszna z proszkiem , wcześniej przesiana
6. dodam następnym razem soku z cytryny
Zrobilam i wyszlo super. Wszystkim smakowalo, nawet mojej wybrednej co do ciast coreczce. Moje sliwki byly bardzo duze, wiec je pokroilam na cwiarteczki, zeby uniknac zakalca, o ktorym bylo pisane w poprzednich komentarzach. Pozdrawiam i dziekuje.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A mi wyszedł zakalec(: wszystko według przepisu
Zakalec zakalec ((((((((((((((((((((((( robiłam wszystko według przepisu , jestem załamana , mam prawie 40 lat doświadczenia w kuchni , myślałam,że Mała Cukierenka jest bardzo wiarygodna , a tu taki gnieciuch wyszedł
Ciasto bardzo dobre i choć w pieczeniu jestem początkująca to wyszło świetnie dziękuję za przepis
Pyszne ciasto! Zniknął od razu.
ZAKALEC !!!!!!
Ciasto przeprzeprzepyszne!!! Dodatkowo polałam cytrynowym lukrem;) Mąż pochwalił, a nie jest amatorem ciast. Zero zakalca, bo zgodnie ze wskazówkami, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Szkoda, że nie ma możliwości dołączenia fotki, bo wygląda uroczo i zachęcająco do spożycia;-D
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Zrobiłam dzisiaj ciasto według przepisu powyżej – wyszło idealne, przepyszne i zero zakalca, a to dla mnie prawdziwy wyczyn bo kiepsko wychodzą mi wypieki i nie mam do tego serca. Zrobiłam wszystko według przepisu.
Ps. Te komentarze o zakalcu to naprawdę przykre, coś komuś nie wyszło i odrazu krytyka, moje śliwki były niewielkie, może to pomogło. Skoro kilku osobom wyszło smaczne ciasto to chyba świadczy o tym, ze przepis jest jak najbardziej ok!
Ja polecam!
Pozdrawiam
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dwa razy zakalec.Przepis do kosza.Rozne przepisy mialam z sieci,nigdy nie bylo zakalca.
Nie jestem specjalistką od pieczenia ciast, a to wychodzi mi za każdym razem, czy to z małymi śliwkami czy dużymi, czy soczystymi bardziej czy mniej, jest przepyszne! Moi faceci uwielbiają i ja tez 😄 ja też polecam! 😀 pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, również pozdrawiam
Myslę, że było za dużo masła a mało mąki w kruszonce.