Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam…

ciasto-ze-sliwkami3

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g masła
cynamon do posypania
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka – osobno żółtka i białka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek jogurtu naturalnego
około 650g umytych śliwek (najlepiej węgierek)

Kruszonka:
1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę.

2. Śliwki przepołowić i wypestkować.

Ciasto:
2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto).

4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto.

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i cynamonem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-65 minut (jeśli śliwki puszczą dużo soku i będzie go widać na wierzchu ciasta, proszę piec dłużej o 5-10 minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

ciasto-ze-sliwkami4

Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do “Ciasto ze śliwkami i kruszonką”

  1. Nie jestem specjalistką od pieczenia ciast, a to wychodzi mi za każdym razem, czy to z małymi śliwkami czy dużymi, czy soczystymi bardziej czy mniej, jest przepyszne! Moi faceci uwielbiają i ja tez 😄 ja też polecam! 😀 pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry,
    Zrobiłam dzisiaj ciasto według przepisu powyżej – wyszło idealne, przepyszne i zero zakalca, a to dla mnie prawdziwy wyczyn bo kiepsko wychodzą mi wypieki i nie mam do tego serca. Zrobiłam wszystko według przepisu.
    Ps. Te komentarze o zakalcu to naprawdę przykre, coś komuś nie wyszło i odrazu krytyka, moje śliwki były niewielkie, może to pomogło. Skoro kilku osobom wyszło smaczne ciasto to chyba świadczy o tym, ze przepis jest jak najbardziej ok!
    Ja polecam!
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ciasto przeprzeprzepyszne!!! Dodatkowo polałam cytrynowym lukrem;) Mąż pochwalił, a nie jest amatorem ciast. Zero zakalca, bo zgodnie ze wskazówkami, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Szkoda, że nie ma możliwości dołączenia fotki, bo wygląda uroczo i zachęcająco do spożycia;-D

    Odpowiedz
  4. Zakalec zakalec ((((((((((((((((((((((( robiłam wszystko według przepisu , jestem załamana , mam prawie 40 lat doświadczenia w kuchni , myślałam,że Mała Cukierenka jest bardzo wiarygodna , a tu taki gnieciuch wyszedł

    Odpowiedz
  5. Zrobilam i wyszlo super. Wszystkim smakowalo, nawet mojej wybrednej co do ciast coreczce. Moje sliwki byly bardzo duze, wiec je pokroilam na cwiarteczki, zeby uniknac zakalca, o ktorym bylo pisane w poprzednich komentarzach. Pozdrawiam i dziekuje.

    Odpowiedz
  6. rewelacja
    uwagi:
    1.dużo więcej mąki do kruszonki-czyli najpierw wg przepisu , a później dodawałam aby było suche-pewnie sprawa masła
    2.ilość ciasta -przeraziłam się gdy zobaczyłam że go tak mało ,ale spoko jest po prostu cienko. na drugi raz zrobię jeszcze pół więcej
    3. dla mnie za słodkie, ale generalnie MY w domu nie słodzimy lub minimalnie
    4. równo 1 godzina 180 stopni termoobieg- wyszło super
    5. najpierw ubiłam piane i na bok do poczekania , dalej ciasto.robotem planetarnym źle ubijało się żółtko z cukrem ale spoko po dodaniu mąki.mąka wymieszna z proszkiem , wcześniej przesiana
    6. dodam następnym razem soku z cytryny

    Odpowiedz
  7. W swojej przygodzie kulinarnej mam juz bardzo duzo ciast za sobą i przyznam sie zupelnie szczerze ze NIGDY nie wyszedl mi taki zakalec jak teraz. Cale cisto do wyrzucenia… Stanowczo odradzam korzystania z tego przepisu.

    Odpowiedz
  8. Wlasnie zjedlismy z mezem po kawaleczku, przepyszne. Balam sie,ze mi nie wyjdzie ale jest proste i malo pracochlonne. Ciasto delikatne, slodkie lekko puszyste, nie mialam wanilli wiec dodadlam troche aromatu migdalowego do ciasta, super!

    Odpowiedz
  9. Przepyszne :D spód jest delikatnie słodki, a kruszonka mocniej. Zrobiłam podwójną ilość kruszonki, bo wszyscy ją kochają :D Świetny przepis, na pewno nie raz powtórzę!

    Odpowiedz
  10. Niechetnie zabieram sie do pieczenia, zawsze z obawa ze cos mi nie wyjdzie. Bylaw zdumiona ze tak prosto bylo to ciasto upiec. Rodzinka wmiotla wszystko a skonczylam piec godzine temu. Bardzo jestem wdzieczna za ten przepis.

    Odpowiedz
  11. Witam,
    Ciasto wyszło przepyszne i od tej pory są w naszym częstym menu słodkości ;-)
    Pachnące,maślane, kruche-pychotka, serdecznie polecam….

    Odpowiedz
  12. Witam
    ciasto wyszlo mi super pieknie wypieczone delikatne takie maslane. Troszeczke zmodifikowalam dodalam jedna szkl maki orkiszowej jasnej I pieklam na termoobiegu 1 godz
    ,

    Odpowiedz
  13. No właśnie! Smakowo przepyszne, ale dlaczego nie wyszło takie jak na obrazku? Spód ciasta wyszedł jak zakalec. Nie wszędzie. Głównie pod sliwkami, tak jakby ciasto nie dopiekło w tym miejscu. Dlaczego?

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam dzisiaj pięknie wyglądało a jakie było moje rozczarowanie zakalec!!! Jeszcze nigdy nie upiekłam zakalca niestety do dzisiaj

    Odpowiedz

Dodaj komentarz