Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





ciasto-ze-sliwkami3

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g masła
cynamon do posypania
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka – osobno żółtka i białka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek jogurtu naturalnego
około 650g umytych śliwek (najlepiej węgierek)

Kruszonka:
1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę.

2. Śliwki przepołowić i wypestkować.

Ciasto:
2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM).

4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto.

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM), posypać kruszonką i cynamonem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-65 minut (jeśli śliwki puszczą dużo soku i będzie go widać na wierzchu ciasta, proszę piec dłużej o 5-10 minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

ciasto-ze-sliwkami4

Zapraszam na FILM.

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do wpisu „Ciasto ze śliwkami i kruszonką”

  1. Zrobiłam dzisiaj pięknie wyglądało a jakie było moje rozczarowanie zakalec!!! Jeszcze nigdy nie upiekłam zakalca niestety do dzisiaj

  2. No właśnie! Smakowo przepyszne, ale dlaczego nie wyszło takie jak na obrazku? Spód ciasta wyszedł jak zakalec. Nie wszędzie. Głównie pod sliwkami, tak jakby ciasto nie dopiekło w tym miejscu. Dlaczego?

  3. Witam
    ciasto wyszlo mi super pieknie wypieczone delikatne takie maslane. Troszeczke zmodifikowalam dodalam jedna szkl maki orkiszowej jasnej I pieklam na termoobiegu 1 godz
    ,

  4. Witam,
    Ciasto wyszło przepyszne i od tej pory są w naszym częstym menu słodkości ;-)
    Pachnące,maślane, kruche-pychotka, serdecznie polecam….

  5. Niechetnie zabieram sie do pieczenia, zawsze z obawa ze cos mi nie wyjdzie. Bylaw zdumiona ze tak prosto bylo to ciasto upiec. Rodzinka wmiotla wszystko a skonczylam piec godzine temu. Bardzo jestem wdzieczna za ten przepis.

  6. Przepyszne :D spód jest delikatnie słodki, a kruszonka mocniej. Zrobiłam podwójną ilość kruszonki, bo wszyscy ją kochają :D Świetny przepis, na pewno nie raz powtórzę!

  7. Wlasnie zjedlismy z mezem po kawaleczku, przepyszne. Balam sie,ze mi nie wyjdzie ale jest proste i malo pracochlonne. Ciasto delikatne, slodkie lekko puszyste, nie mialam wanilli wiec dodadlam troche aromatu migdalowego do ciasta, super!

  8. W swojej przygodzie kulinarnej mam juz bardzo duzo ciast za sobą i przyznam sie zupelnie szczerze ze NIGDY nie wyszedl mi taki zakalec jak teraz. Cale cisto do wyrzucenia… Stanowczo odradzam korzystania z tego przepisu.

  9. rewelacja
    uwagi:
    1.dużo więcej mąki do kruszonki-czyli najpierw wg przepisu , a później dodawałam aby było suche-pewnie sprawa masła
    2.ilość ciasta -przeraziłam się gdy zobaczyłam że go tak mało ,ale spoko jest po prostu cienko. na drugi raz zrobię jeszcze pół więcej
    3. dla mnie za słodkie, ale generalnie MY w domu nie słodzimy lub minimalnie
    4. równo 1 godzina 180 stopni termoobieg- wyszło super
    5. najpierw ubiłam piane i na bok do poczekania , dalej ciasto.robotem planetarnym źle ubijało się żółtko z cukrem ale spoko po dodaniu mąki.mąka wymieszna z proszkiem , wcześniej przesiana
    6. dodam następnym razem soku z cytryny

  10. Zrobilam i wyszlo super. Wszystkim smakowalo, nawet mojej wybrednej co do ciast coreczce. Moje sliwki byly bardzo duze, wiec je pokroilam na cwiarteczki, zeby uniknac zakalca, o ktorym bylo pisane w poprzednich komentarzach. Pozdrawiam i dziekuje.

  11. Zakalec zakalec ((((((((((((((((((((((( robiłam wszystko według przepisu , jestem załamana , mam prawie 40 lat doświadczenia w kuchni , myślałam,że Mała Cukierenka jest bardzo wiarygodna , a tu taki gnieciuch wyszedł

  12. Ciasto przeprzeprzepyszne!!! Dodatkowo polałam cytrynowym lukrem;) Mąż pochwalił, a nie jest amatorem ciast. Zero zakalca, bo zgodnie ze wskazówkami, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Szkoda, że nie ma możliwości dołączenia fotki, bo wygląda uroczo i zachęcająco do spożycia;-D

  13. Dzień dobry,
    Zrobiłam dzisiaj ciasto według przepisu powyżej – wyszło idealne, przepyszne i zero zakalca, a to dla mnie prawdziwy wyczyn bo kiepsko wychodzą mi wypieki i nie mam do tego serca. Zrobiłam wszystko według przepisu.
    Ps. Te komentarze o zakalcu to naprawdę przykre, coś komuś nie wyszło i odrazu krytyka, moje śliwki były niewielkie, może to pomogło. Skoro kilku osobom wyszło smaczne ciasto to chyba świadczy o tym, ze przepis jest jak najbardziej ok!
    Ja polecam!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.