Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami w Małej Cukierence. Cudowna tarta z dużą ilością owoców, soczysta, aromatyczna, z maślaną kruszonką. Ładnie pachnie i wspaniale smakuje. Polecam! (inspiracja ze strony tanja_b3na) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100g masła
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
80g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
Nadzienie:
około 850g śliwek, przepołowionych, bez pestek
około 2 łyżki konfitury morelowej
1-2 łyżki kaszy manny
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
1. Formę do tarty o średnicy 28cm, z wyjmowanym dnem posmarować cienko masłem i posypać troszkę mąką, nadmiar maki usunąć.
2. Do miski przesiać cukier puder i mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią, sól i masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma.
3. Ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy naszej blaszki, podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, lekko docisnąć i nadmiar ciasta odciąć, zachować, patrz FILM. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 60 minut.
Kruszonka:
4. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę, na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.
Nadzienie:
5. Schłodzone ciasto posmarować konfiturą morelową i posypać kaszą manną, patrz FILM.
Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, tak trochę pod skosem, patrz FILM.
6. Wymieszać razem cukier z cynamonem i posypać śliwki.
7. Do kruszonki dodać ciasto, które nam zostało ze spodu, tak skubać je palcami, patrz FILM i wymieszać.
8. Kruszonkę wyłożyć na wierzch tarty i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
9. Ostudzoną tartę można ostrożnie wyjąć z blaszki, ale radzę ją zostawić na spodzie blaszki. Ciasto ma dużo owoców i jest dość ciężkie, może też delikatnie przywrzeć do blaszki, ale w niczym to nie przeszkadza.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam,
ciasto przepyszne polecam gorąco , dobry przepis ,wszystko dopasowane idealnie !
Ciasto jest super, wyszło idealnie i jest pyszne! Dużo owoców, ciasto kruchutkie, nie mięknie od nich wcale. Nie miałam kaszy manny, posypałam spód bułką tartą i też wyszło dobrze.
Świetny przepis!
Tarta przepyszna ze śliwkami z własnego ogrodu 😉
Tarta jest rewelacyjna robiłam ją często w sezonie. Przepis jest rewelacyjny. Potrzebuje jednak przepis na spód z kakao. Czy jeśli dodam kakao do tego przepisu uda się? Ile powinnam go użyć?
myślę,że tak 30g kakao bez cukru + 190-200g mąki wtedy pozdrawiam
Robię ją już 4 raz w przeciągu miesiąca , sezon na śliwki z własnej działki, ta tarta to HIT!!! Jest NAJLEPSZA! Przepis prosty i genialny, ciasto wyrabiane robotem, szybka produkcja. Polecam każdemu!
Dobry wieczór, dziękuję serdecznie za tarte z rabarbarem i truskawkami – rewelacja.
Jutro piekę Pani tartę ze śliwkami i konfiturą morelową (na szczęscie mam własną).
Mam nadzieję, że bedzie rownie pyszna.
Mam tylko jedno pytanie – czu koniecznie musi być płaska łyżeczka proszku do pieczenia?
Zawsze wyczuję ten dodatek i unikam go jak ognia.
Jak Pani uważa?
Pozdrawiam serdecznie
Anna
może dać Pani ciut mniej, pozdrawiam serdecznie
Super . Troszkę przerobiłam ale i tak jest smaczny.
Pani przepis na tartę z śliwkami jest wspaniały. Zrobiłam pierwszy raz w życiu i wyszło idealnie. Dziękuję za przepis i filmik 😍
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Doskonała tarta.
Dobre proporcje.
Zajadam się i zachwycam.
Z Tobą wszystko się udaje.
Iklony , Natalio.