Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami w Małej Cukierence. Cudowna tarta z dużą ilością owoców, soczysta, aromatyczna, z maślaną kruszonką. Ładnie pachnie i wspaniale smakuje. Polecam! (inspiracja ze strony tanja_b3na) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto śliwkowe - Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100g masła
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
80g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
Nadzienie:
około 850g śliwek, przepołowionych, bez pestek
około 2 łyżki konfitury morelowej
1-2 łyżki kaszy manny
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto śliwkowe - Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto:
1. Formę do tarty o średnicy 28cm, z wyjmowanym dnem posmarować cienko masłem i posypać troszkę mąką, nadmiar maki usunąć.

2. Do miski przesiać cukier puder i mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią, sól i masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma.

3. Ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy naszej blaszki, podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, lekko docisnąć i nadmiar ciasta odciąć, zachować, patrz FILM. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 60 minut.

Kruszonka:
4. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę, na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.

Nadzienie:
5. Schłodzone ciasto posmarować konfiturą morelową i posypać kaszą manną, patrz FILM.
Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, tak trochę pod skosem, patrz FILM.

6. Wymieszać razem cukier z cynamonem i posypać śliwki.

7. Do kruszonki dodać ciasto, które nam zostało ze spodu, tak skubać je palcami, patrz FILM i wymieszać.

8. Kruszonkę wyłożyć na wierzch tarty i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

9. Ostudzoną tartę można ostrożnie wyjąć z blaszki, ale radzę ją zostawić na spodzie blaszki. Ciasto ma dużo owoców i jest dość ciężkie, może też delikatnie przywrzeć do blaszki, ale w niczym to nie przeszkadza.

Udanych wypieków :)

Ciasto śliwkowe - Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do “Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką”

  1. Ciasto przepyszne, pierwszy raz wyszło mi kruche ciasto, nie wiem czy to proporcje czy ta konfitura ale było idealne, wczoraj zjedzone dziś robie kolejne. Będę częściej tu zaglądać i może polubiny się z tartami. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz