Kolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam…
Jabłecznik z orzechową kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
2kg umytych jabłek
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru
2 łyżki bułki tartej
Ciasto:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
150g cukru
180g masła
100g poszatkowanych orzechów włoskich
2 żółtka
Nadzienie:
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty.
2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia.
3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto:
4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić kruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.
5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Jabłecznik można podać z bitą śmietaną lub lodami.
Udanych wypieków:)
jaki rodzaj jabłek poleca Pani do tego przepisu?
Budyń w proszku na 0,5 litra czy na 0,7??
na 0,5 litra pozdrawiam
Pyszne polecam i zapraszam na fb do grupy Niebo w gębie, każdego kto kocha gotować i piec
Czy można użyć innych orzechów, np brazylijskich?
myślę, że tak, pozdrawiam
bez proszku, pozdrawiam
A proszek do pieczenia???nie trzeba?
Nie
Ogromnie się cieszę :) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Droga „Cukierenko” pyszna szarlotka…w roli głównej dziś antonówka. Słodka aż nadto, ale wrażenie na mojej drugiej połówce bezcenne. To już drugie ciasto Twojego pomysłu – ciasto marchewkowe z polewą na soku marchewkowym IDEAŁ! Gorąco pozdrawiam.
Mój najulubieńszy przepis na ciasto z jabłkami. Jest super smaczne!