Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami. Jest wilgotne, troszkę kwaskowate od śliwek, z chrupiącą, aromatyczną kruszonką. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, jest dosyć niskie. Polecam! Inspiracja ze strony madamedessert.de.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką 2

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Kruszonka:

  • 30g płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80g cukru
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 130g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka M
  • około 700g śliwek – przekrojonych na pół, wypestkowanych

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką 3

Kruszonka:

1. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę, patrz FILM. Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.

Ciasto:

2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra – dół. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sól i wymieszać łyżką.

4. Następnie dodać jajka, skórkę z cytryny, masło i krótko wymieszać mikserem na jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki zaczynając od brzegu tortownicy. Śliwki ułożyć skórką do dołu i żeby połówki śliwek troszkę na siebie nachodziły, patrz FILM. Na koniec ciasto posypać przygotowaną kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia (ciasto jest niskie).

7. Ostudzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.

Udanych wypieków :)

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz