Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniak na kruchym cieście z bezą. Ciasto jest wilgotne, kwaskowate od owoców, aromatyczne. Proste w przygotowaniu. Spodu nie trzeba podpiekać, więc od razu wykładamy owoce, ciasto i bezę. Ciasto bardzo mi smakuje, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
480g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g schłodzonego masła lub margaryny
5 żółtek
1 łyżka kakao bez cukru
Nadzienie:
600-650g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki
Beza:
5 białek
200g cukru kryształu
1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).

2. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.

3. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać, patrz FILM (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).

4. Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.

5. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.

6. Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach, patrz FILM. Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Beza:
7. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

8. Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Udanych wypieków :)

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Najprostsze Pyszne Ciasto ze Śliwkami i Kruszonką

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

22 komentarze do “Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami”

  1. Pyszne ciasto, takie domowe… I bardzo proste. Zjedliśmy całą blaszkę w jeden dzień. Dziękuję za jeden z ulubionych już moich przepisów!

    Odpowiedz
  2. Przez przypadek jakieś pół roku temu natrafiłam na pani przepis na wilgotne brownie na you tubie, który zrobił furorę. Dziś to jeden z kilku przepisów, które mam za sobą z pani strony Mała Cukierenka.I zawsze wszystko pyszne i smaczne mi wychodziło.Dziękuję !!!!! za pani wspaniałe i bardzo dostępnie wytłumaczone przepisy.DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz