Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniak na kruchym cieście z bezą. Ciasto jest wilgotne, kwaskowate od owoców, aromatyczne. Proste w przygotowaniu. Spodu nie trzeba podpiekać, więc od razu wykładamy owoce, ciasto i bezę. Ciasto bardzo mi smakuje, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
480g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g schłodzonego masła lub margaryny
5 żółtek
1 łyżka kakao bez cukru
Nadzienie:
600-650g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki
Beza:
5 białek
200g cukru kryształu
1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).
2. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
3. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać, patrz FILM (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).
4. Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.
5. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.
6. Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach, patrz FILM. Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Beza:
7. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
8. Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
czy mogą być śliwki z kompotu?
czy kisiel jest konieczny??
nie, nie jest, pozdrawiam
Dziękuję za przepis! Wyszedł pyszny :)
Pyszne ciasto, takie domowe… I bardzo proste. Zjedliśmy całą blaszkę w jeden dzień. Dziękuję za jeden z ulubionych już moich przepisów!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wypróbowałam przepis, pleśniak bardzo smaczny i poraz pierwszy beza nie opadła !!! Bardzo dziękuję ☺️ Pozdrowienia!
Co mozna uzyc zamiast kislu? Albo budyniu?
Przez przypadek jakieś pół roku temu natrafiłam na pani przepis na wilgotne brownie na you tubie, który zrobił furorę. Dziś to jeden z kilku przepisów, które mam za sobą z pani strony Mała Cukierenka.I zawsze wszystko pyszne i smaczne mi wychodziło.Dziękuję !!!!! za pani wspaniałe i bardzo dostępnie wytłumaczone przepisy.DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!
Ogromnie się cieszę, również dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy kisiel dodajemy w proszku ?
tak w proszku, pozdrawiam
Czy mozna ominac kisiel? Jakos ten fioletowy kolor bezy mi nie pasuje. Pozatym ciasto bomba! Bardzo smaczne!
Ciasto wyszło super. Zamiast śliwek dałam wiśnie. Polecam :)
Ciasto wyszło super. Bardzo kruche i przepyszne. Polecam 👍
Czy można użyć do ciasta mrożonych śliwek?
tak można, ale proszę je chociaż troszkę rozmrozić, pozdrawiam
pleśniak to smak mojego dzieciństwa!!! koniecznie muszę przygotować!
Czy moga byc sliwki zaprawione,?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jeżeli smakuje tak jak wygląda, wsunę całą blaszkę! <3
Świetne.