Tradycyjne ciasto ze śliwkami – Zapraszam na nowe ciacho ze śliwkami. Proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą ilością owoców. Jest smaczne, wilgotne, na dużą blaszkę. Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Trochę zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Tradycyjne ciasto ze śliwkami
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
- 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 220g cukru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 250g masła – roztopionego i ostudzonego (można też użyć margaryny)
- 270g kwaśnej śmietany 12%
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 550g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- około 800g drobnych śliwek – przepołowionych i wypestkowanych
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę na jasny krem.
3. Do piany z jajek dodać roztopione masło lub margarynę i krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać śmietanę i znów krótko wymieszać.
4. Do mąki dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Na wierzchu poukładać ciasno śliwki skórką do dołu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
