Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą – Zapraszam na nowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, ciekawe i świetnie wygląda. Krem pomarańczowy, kruche ciasto i beza z podpieczonymi płatkami migdałowymi dobrze ze sobą smakują. Ciasto jest kremowe, nie za słodkie, troszkę waniliowe. Za nim przystąpimy do pracy radzę przeczytać cały przepis i zaplanować poszczególne czynności. Jeśli mamy dwie blaszki, krem można zacząć przygotowywać po upieczeniu ciasta, a bezę zrobić na samym końcu. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą
Składniki:
Kruche ciasto ze śliwkami:
200g schłodzonego masła
80g mąki ziemniaczanej
280g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
500g umytych śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
Krem:
750ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki cukru pudru (dosłodzić do smaku)
Beza:
5 białek
220g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
około 4 łyżki płatków migdałowych

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami:
1. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.

2. Obie mąki przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm, podsypując mąką blat i wałek, patrz FILM. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Na wierzchu ciasta poukładać śliwki skórką do dołu.

4. Z pozostałego ciasta skubać małe kawałki i układać je na śliwkach, patrz FILM.

5. Ciasto ze śliwkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Beza:
6. Jeśli nie mamy drugiej blaszki 25cm x 35cm, ostudzone ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia, odstawić. Blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.

7. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać sól i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, dodać cukier z wanilią i pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25cm x 35cm, wyrównać. Następnie bezę ponaciągać łyżką, porobić wgłębienia, żeby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM.

8. Wierzch bezy posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120C na funkcji góra – dół przez 2 godziny i 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem:
9. Do rondelka wlać około 500ml soku pomarańczowego, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego soku dodać mąkę pszenną, budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do gotującego się soku wlać rozmieszamy budyń z mąkami i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

10. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać przez około 3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać pomarańczowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

11. Gdy krem będzie gotowy radzę go spróbować i jeśli będzie potrzeba, dosłodzić go do smaku, ja dodałam jeszcze 2 łyżki cukru pudru.

12. Kruche ciasto ze śliwkami razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i wyrównać, patrz FILM. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, ja wstawiłam na cała noc.

13. Z bezy ostrożnie zdjąć papier do pieczenia i bezę położyć na cieście, jeśli beza się połamie, nie należy się przejmować, można ją poukładać kawałkami.
Radzę, aby ciasto przed podaniem postało w temperaturze pokojowej około 30 minut, krem będzie wtedy bardziej miękki, kremowy.

Udanych wypieków :)

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

32 komentarze do “Ciasto śliwkowe z kremem i bezą”

  1. Dzień dobry
    Chciałam się spytać czy ta śliwka z ciasta kruchego to nie będzie spadać z ciasta? Kiedyś robiłam podobny ale bez kremu i wszystko spadało z ciasta.

    Odpowiedz
  2. Jeszcze nie robilam ciasta ze sliwkami, ale wydaje mi sie bardzo interesujące, zrobie w ten weekend. Jestem ardzo ciekawa jak mi się uda…

    Odpowiedz
  3. Wow, ciasto jest przepyszne. Te śliwki w kruchym cieście, krem pomarańczowy i beza, połączenie rewelacyjne. Serdecznie polecam.

    Odpowiedz
  4. Ciasto jest dobre, ale moim zdaniem niewarte zachodu. Przepis na bezę do poprawki, bo beza wychodzi gumowata mimo zastosowania się co do joty do przepisu i proporcji.

    Odpowiedz
  5. Nie rozumiem Ciebie ,według mnie to ty jesteś porażka i pieczesz jak kulawy chodzi,placek super,ale ty może takie pieczesz,jakich nikt nie jadł ,jeśli tak to przyślij przepisy ,spróbujemy mistrzu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz