Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą – Zapraszam na nowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, ciekawe i świetnie wygląda. Krem pomarańczowy, kruche ciasto i beza z podpieczonymi płatkami migdałowymi dobrze ze sobą smakują. Ciasto jest kremowe, nie za słodkie, troszkę waniliowe. Za nim przystąpimy do pracy radzę przeczytać cały przepis i zaplanować poszczególne czynności. Jeśli mamy dwie blaszki, krem można zacząć przygotowywać po upieczeniu ciasta, a bezę zrobić na samym końcu. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą
Składniki:
Kruche ciasto ze śliwkami:
200g schłodzonego masła
80g mąki ziemniaczanej
280g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
500g umytych śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
Krem:
750ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki cukru pudru (dosłodzić do smaku)
Beza:
5 białek
220g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
około 4 łyżki płatków migdałowych

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami:
1. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.

2. Obie mąki przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm, podsypując mąką blat i wałek, patrz FILM. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Na wierzchu ciasta poukładać śliwki skórką do dołu.

4. Z pozostałego ciasta skubać małe kawałki i układać je na śliwkach, patrz FILM.

5. Ciasto ze śliwkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Beza:
6. Jeśli nie mamy drugiej blaszki 25cm x 35cm, ostudzone ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia, odstawić. Blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.

7. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać sól i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, dodać cukier z wanilią i pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25cm x 35cm, wyrównać. Następnie bezę ponaciągać łyżką, porobić wgłębienia, żeby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM.

8. Wierzch bezy posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120C na funkcji góra – dół przez 2 godziny i 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem:
9. Do rondelka wlać około 500ml soku pomarańczowego, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego soku dodać mąkę pszenną, budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do gotującego się soku wlać rozmieszamy budyń z mąkami i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

10. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać przez około 3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać pomarańczowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

11. Gdy krem będzie gotowy radzę go spróbować i jeśli będzie potrzeba, dosłodzić go do smaku, ja dodałam jeszcze 2 łyżki cukru pudru.

12. Kruche ciasto ze śliwkami razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i wyrównać, patrz FILM. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, ja wstawiłam na cała noc.

13. Z bezy ostrożnie zdjąć papier do pieczenia i bezę położyć na cieście, jeśli beza się połamie, nie należy się przejmować, można ją poukładać kawałkami.
Radzę, aby ciasto przed podaniem postało w temperaturze pokojowej około 30 minut, krem będzie wtedy bardziej miękki, kremowy.

Udanych wypieków :)

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do “Ciasto śliwkowe z kremem i bezą”

  1. Dzień dobry
    Chciałam się spytać czy ta śliwka z ciasta kruchego to nie będzie spadać z ciasta? Kiedyś robiłam podobny ale bez kremu i wszystko spadało z ciasta.

    Odpowiedz
  2. Jeszcze nie robilam ciasta ze sliwkami, ale wydaje mi sie bardzo interesujące, zrobie w ten weekend. Jestem ardzo ciekawa jak mi się uda…

    Odpowiedz
  3. Wow, ciasto jest przepyszne. Te śliwki w kruchym cieście, krem pomarańczowy i beza, połączenie rewelacyjne. Serdecznie polecam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz