Ciasto śliwkowe z kremem i bezą – Zapraszam na nowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, ciekawe i świetnie wygląda. Krem pomarańczowy, kruche ciasto i beza z podpieczonymi płatkami migdałowymi dobrze ze sobą smakują. Ciasto jest kremowe, nie za słodkie, troszkę waniliowe. Za nim przystąpimy do pracy radzę przeczytać cały przepis i zaplanować poszczególne czynności. Jeśli mamy dwie blaszki, krem można zacząć przygotowywać po upieczeniu ciasta, a bezę zrobić na samym końcu. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto śliwkowe z kremem i bezą
Składniki:
Kruche ciasto ze śliwkami:
200g schłodzonego masła
80g mąki ziemniaczanej
280g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
500g umytych śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
Krem:
750ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki cukru pudru (dosłodzić do smaku)
Beza:
5 białek
220g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
około 4 łyżki płatków migdałowych
Kruche ciasto ze śliwkami:
1. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
2. Obie mąki przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma.
3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm, podsypując mąką blat i wałek, patrz FILM. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Na wierzchu ciasta poukładać śliwki skórką do dołu.
4. Z pozostałego ciasta skubać małe kawałki i układać je na śliwkach, patrz FILM.
5. Ciasto ze śliwkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Beza:
6. Jeśli nie mamy drugiej blaszki 25cm x 35cm, ostudzone ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia, odstawić. Blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać sól i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, dodać cukier z wanilią i pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25cm x 35cm, wyrównać. Następnie bezę ponaciągać łyżką, porobić wgłębienia, żeby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM.
8. Wierzch bezy posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C na funkcji góra – dół przez 2 godziny i 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
9. Do rondelka wlać około 500ml soku pomarańczowego, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego soku dodać mąkę pszenną, budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do gotującego się soku wlać rozmieszamy budyń z mąkami i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
10. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać przez około 3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać pomarańczowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
11. Gdy krem będzie gotowy radzę go spróbować i jeśli będzie potrzeba, dosłodzić go do smaku, ja dodałam jeszcze 2 łyżki cukru pudru.
12. Kruche ciasto ze śliwkami razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i wyrównać, patrz FILM. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, ja wstawiłam na cała noc.
13. Z bezy ostrożnie zdjąć papier do pieczenia i bezę położyć na cieście, jeśli beza się połamie, nie należy się przejmować, można ją poukładać kawałkami.
Radzę, aby ciasto przed podaniem postało w temperaturze pokojowej około 30 minut, krem będzie wtedy bardziej miękki, kremowy.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Trochę z nim zachodu, ale smak wynagradza pracę.
Czy zamiast budyniu można dać skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną? Jeśli tak to ile?
Ciasto pyszne piekłam kilka razy z różnymi sliwkami. Rewelacja .
Czy można zamiast śliwek użyć powideł śliwkowych
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto jest bardzo smaczne. Wszystkim bardzo smakowało. Zastanawiam się czy można zamienić śliwki innym owocem.
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto rewelacja, przeeeeepyszota,robię kolejny raz i zawsze znika do ostatniego okruszka
Dzień dobry.Mam pytanie jak przetrzymywać to ciasto aby beza była cały czas chrupiąca a nie rozmiekała?
Czy można użyć mrożonych śliwek?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto łatwe w przygotowaniu, wyszło idealnie i tak smakuje. Super przepis👌