Tort malinowy

Smaczny, piękny tort z dużą ilością malin, aromatyczny i śmietankowy. Do biszkoptu dodałam budyniu malinowego, co sprawia, że jest on delikatnie różowy i ciekawie smakuje. Całość lekka i soczysta. Na jednym kawałku nie można poprzestać:) Przy kremie malinowym proszę sprawdzić, czy jest wystarczająco słodki, ponieważ teraz maliny są już kwaśne. Bardzo polecam…

tort malinowy

Tort malinowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
4-5 łyżek konfitury malinowej lub dżemu (najlepiej domowej roboty)
9-11 łyżek wody
Krem:
500g malin, obranych i opłukanych
6-8 łyżek cukru pudru (dosładzamy według własnego gustu)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g sera jak na sernik (możemy użyć mascarpone, ja użyłam serka „Mój ulubiony” Wieluń)
1 łyżka soku z cytryny
Na wykończenie tortu:
500g śmietanki kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego
2 opakowania fix do śmietany (możemy pominąć, jeśli inaczej postanowimy ozdobić tort)
maliny
listki melisy

Biszkopt:
1. Mąkę i budyń przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić. Następnie ciągle ucierając, dodać stopniowo 2/3 cukru. Mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

3. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

4. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę z budyniem i znów bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt wyjąć ostrożnie z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i przekroić go w poziomie 2 razy, otrzymamy 3 krążki ciasta.

7. Konfitury rozmieszać z wodą.

8. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy i zamknąć obręcz. Nasączyć go połową malinowej wody.

Krem:
9. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody.

10. Odłożyć 1/3 malin, resztę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką soku z cytryny.

11. Serek rozmieszać łyżką, żeby zrobił się miękki. Dodać do niego 1/3 zmiksowanych malin, resztę cukru pudru i wymieszać.

12. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ciągle mieszając, dodać do niej ciepłą żelatynę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodać serek i wymieszać dokładnie. Stopniowo dodać resztę musu malinowego, wymieszać. Jeśli masa nie będzie gęsta, proszę wstawić ją na chwilę do lodówki (proszę również sprawdzić, czy jest wystarczająco słodka, o tej porze roku maliny są już trochę kwaśne).

13. Do gęstej masy śmietankowej dodać odłożone, całe maliny, wymieszać. Połowę kremu wylać na krążek ciasta w tortownicy, wyrównać i przykryć kolejnym krążkiem ciasta. Nasączyć go resztą wody z konfiturą i na wierzch wyłożyć 2/3 kremu, który został. Przykryć go ostatnim krążkiem ciasta i wyłożyć na niego resztę kremu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Wykończenie tortu:
14. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na „sztywno”. Dodać fix do śmietany i wymieszać mikserem, aż śmietanka zrobi się bardzo sztywna. Dodać aromat, wymieszać.

15. Tort malinowy wyjąć ostrożnie z tortownicy i przełożyć go na paterę. Śmietankę przełożyć do szprycy z metalową końcówką (użyłam Wilton 2E) i ozdobić nią bok tortu, wyciskając pionowe paski blisko siebie, zaczynając od spodu tortu do góry.

16. Następnie wierzch cienko posmarować śmietanką, żeby trzymały się maliny i owocami ozdobić wierzch tortu. Środek tortu ozdobić resztą śmietany i listkami melisy.

Udanych wypieków:)

tort malinowy

tort malinowy

Print Friendly, PDF & Email

62 komentarze do “Tort malinowy”

  1. Moze pomoc zahartowanie smietana, czyli kilka lyzeczek smietany rozmieszac z zelatyna i dopiero wtedy stopniowo dodac do pozostalej smietany.

    Przy okazji pozdrowienia i wyrazy uznania. Lubie przepisy Cukierenki i jasny sposob objasniania calego procesu, zagladam czesto i pieklam kilka razy.

    Odpowiedz
  2. Tort zrobił na mnie ogromne wrażenie i mam zamiar wypróbować to na urodziny Synka. Mam tylko pytanie czy masz śmietana nie jest zbyt sztywna po dodaniu takiej ilości żelatyny? Czy trzymalaby się bez jej dodawania? Często piekę ciasta z masą śmietanowo na bazie śmietany i mascarpone i tyle ale tak się zastanawiam czy przy tych makinach bez żelatyny by się nie rozplynal…. pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry,
    planuję zrobić tort w przyszły wekkend, jednak za każdym razem, kiedy pieke biszkopt ten mi opada. Mogę prosić o informację, co zrobić, żeby tak się nie stało i tym razem.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Rewelacja:) Robiłam ten tort tydzień temu, był pyszny:) Dzisiaj będę robić wersję z truskawkami. Dzięki za fajne przepisy:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz