Tort malinowy

Smaczny, piękny tort z dużą ilością malin, aromatyczny i śmietankowy. Do biszkoptu dodałam budyniu malinowego, co sprawia, że jest on delikatnie różowy i ciekawie smakuje. Całość lekka i soczysta. Na jednym kawałku nie można poprzestać:) Przy kremie malinowym proszę sprawdzić, czy jest wystarczająco słodki, ponieważ teraz maliny są już kwaśne. Bardzo polecam…

tort malinowy

Tort malinowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
4-5 łyżek konfitury malinowej lub dżemu (najlepiej domowej roboty)
9-11 łyżek wody
Krem:
500g malin, obranych i opłukanych
6-8 łyżek cukru pudru (dosładzamy według własnego gustu)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g sera jak na sernik (możemy użyć mascarpone, ja użyłam serka „Mój ulubiony” Wieluń)
1 łyżka soku z cytryny
Na wykończenie tortu:
500g śmietanki kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego
2 opakowania fix do śmietany (możemy pominąć, jeśli inaczej postanowimy ozdobić tort)
maliny
listki melisy

Biszkopt:
1. Mąkę i budyń przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić. Następnie ciągle ucierając, dodać stopniowo 2/3 cukru. Mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

3. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

4. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę z budyniem i znów bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt wyjąć ostrożnie z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i przekroić go w poziomie 2 razy, otrzymamy 3 krążki ciasta.

7. Konfitury rozmieszać z wodą.

8. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy i zamknąć obręcz. Nasączyć go połową malinowej wody.

Krem:
9. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody.

10. Odłożyć 1/3 malin, resztę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką soku z cytryny.

11. Serek rozmieszać łyżką, żeby zrobił się miękki. Dodać do niego 1/3 zmiksowanych malin, resztę cukru pudru i wymieszać.

12. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ciągle mieszając, dodać do niej ciepłą żelatynę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodać serek i wymieszać dokładnie. Stopniowo dodać resztę musu malinowego, wymieszać. Jeśli masa nie będzie gęsta, proszę wstawić ją na chwilę do lodówki (proszę również sprawdzić, czy jest wystarczająco słodka, o tej porze roku maliny są już trochę kwaśne).

13. Do gęstej masy śmietankowej dodać odłożone, całe maliny, wymieszać. Połowę kremu wylać na krążek ciasta w tortownicy, wyrównać i przykryć kolejnym krążkiem ciasta. Nasączyć go resztą wody z konfiturą i na wierzch wyłożyć 2/3 kremu, który został. Przykryć go ostatnim krążkiem ciasta i wyłożyć na niego resztę kremu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Wykończenie tortu:
14. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na „sztywno”. Dodać fix do śmietany i wymieszać mikserem, aż śmietanka zrobi się bardzo sztywna. Dodać aromat, wymieszać.

15. Tort malinowy wyjąć ostrożnie z tortownicy i przełożyć go na paterę. Śmietankę przełożyć do szprycy z metalową końcówką (użyłam Wilton 2E) i ozdobić nią bok tortu, wyciskając pionowe paski blisko siebie, zaczynając od spodu tortu do góry.

16. Następnie wierzch cienko posmarować śmietanką, żeby trzymały się maliny i owocami ozdobić wierzch tortu. Środek tortu ozdobić resztą śmietany i listkami melisy.

Udanych wypieków:)

tort malinowy

tort malinowy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

56 komentarzy do wpisu „Tort malinowy”

  1. Co masz na myśli pisząc w składnikach „obrane maliny”? Porozdrabniane? :)

    Tort poza tym przepiękny – wypróbuję na imieniny mamy jako „ciasto a’la danie główne”, bo do czyichkolwiek urodzin jeszcze daleeeko :)

  2. Zrobilam go! No coż, mój nie wyszedl tak okazale jak ten na zdjeciu, ale w smaku rzeczywiście był rewelacyjny. Zaproszeni goście oniemieli z wrażenia. Ten tort to kolejny mój wypiek zaczerpnięty z Małej Cukierenki,pierwszy był tort truskawkowy i jeszcze kilka innych smakołyków mam na swoim koncie. Dzieki Mała Cukierenko.

  3. Witam,
    zawsze mialam 2 lewe rece do pieczenia, a dzieki przepisom z Malej Cukierenki, nauczylam sie robic od babeczek po takie torty! Zawsze mi wszystko wychodzi, wchodze na ta strone srednio 20 razy w miesiacu, bo co chwile cos pieke :)
    Baaaaaaaaaaaardzo dziekuje za czytelne, proste opisy i wspaniale zdjecia (oraz pojawiajace sie raz po raz filmiki ). :)

    Ps. Tort jest przepyszny! przy imprezie na 6 osob, nic z niego nie zostalo :)

  4. Bardzo dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że tort smakował i się udał, życzę kolejnych udanych wypieków,
    pozdrawiam serdecznie

  5. Chyba zrobię ten tort bratu na urodziny :) Poprzednio dla męża zrobiłam tort truskawkowy – był rewelacyjny w smaku i nawet miał niezły wygląd jak na moje możliwośći :) W ogóle przepisy z małej cukierenki zawsze mi wychodzą i wypiekami zachwycam gości – dziękuję! Będę nadal tu zaglądać!

  6. Mam zamiar wykorzystać przepis na krem do wykonania piętrowego tortu dla męża. Mam w związku z tym kilka pytań :) czy masa jest dość sztywna by utrzymać kilka warstw ciężkiego czekoladowego biszkoptu? obawiam się, czy nie wypłynie.. i czy nie należy przetrzeć malin przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek? będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam

  7. żelatynę dodaję ciepłą,
    myślę, że można przetrzeć maliny przez sito dla lepszego efektu,
    co do kremu to nie jestem pewna, ale ma dużo żelatyny,
    pozdrawiam serdecznie

  8. Planuję zrobić ten tort i gruszkowy na urodziny moich bliźniaczek. Dodam, że przetestowałam juz Pani tort truskawkowy i rabarbarowy (oba zrobiły furorę :)) Gości tym razem będzie mało więc chciałam upiec dwa biszkopty 18 cm. Podchwytliwe pytanie w związku z tym mam – czy z tej porcji ciasta na biszkopt wyjdą wystarczające grube biszkopty pod te torty jeśli upiekę 2 x 18 cm czy zwiększyć składniki 1,5x?

  9. wydaje mi się, że z tego przepisu powinny wyjść dwa biszkopty 18cm, na wszelki wypadek można dodać 1 jajko dodatkowo, pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że torty smakują

  10. witam :) chciałabym zrobić ten tort siostrze na imprezę 18-nastkową, na której będzie około 50 osób. dlatego muszę zrobić tort na dużą blachę ( mniej więcej 40×50). Czy wystarczy więc pomnożyć liczbę składników przez określoną liczbę? Czy są jakieś inne wytyczne co do zwiększania ilości składników?
    Przy takich szybkich obliczeniach wyszło mi, że np. do kremu potrzebowałabym 2400g malin, 1200g kremówki i tyle samo serka i … 24 łyżeczki żelatyny! Czy to nie byłoby za dużo ?
    Baaaardzo liczę na pomoc i czekam na wszelkie wskazówki :)
    Pozdrawiam,
    Ula

  11. Chciałam ten tort zrobić dla córeczki na urodziny i mimo, że postępowałam dokładnie według przepisu, wszystko miałam zimne to masa koncertowo się zważyć, teraz musze się ratować gotową masą z torebki:-(

  12. Dziwi mnie fakt, że do ubitej śmietany daje się ciepłą żelatynę – mnie się zawsze robią grudki z żelatyny bo przecież zimna śmietana i ciepła żelatyna to za duża różnica temperatur. A śmiętanę przed użyciem należy przecież schłodzić żeby się dobrze ubiła. Chyba czegoś nie wiem?!!
    pozdrawiam

    • ja zawsze dodaję ciepłą, nie gorącą, ale ciepłą, nigdy mi się nic nie zwarzyło,
      pozdrawiam serdecznie

  13. Czy można zrobić cały tort dzień wcześniej łącznie z wykończeniem go kremem że śmietany?
    Dekorowania go od razu, czy wstawić najpierw tort tylko z kremem malinowym do lodowki?

  14. Rewelacja:) Robiłam ten tort tydzień temu, był pyszny:) Dzisiaj będę robić wersję z truskawkami. Dzięki za fajne przepisy:)

  15. Dzień dobry,
    planuję zrobić tort w przyszły wekkend, jednak za każdym razem, kiedy pieke biszkopt ten mi opada. Mogę prosić o informację, co zrobić, żeby tak się nie stało i tym razem.
    Pozdrawiam

  16. Tort zrobił na mnie ogromne wrażenie i mam zamiar wypróbować to na urodziny Synka. Mam tylko pytanie czy masz śmietana nie jest zbyt sztywna po dodaniu takiej ilości żelatyny? Czy trzymalaby się bez jej dodawania? Często piekę ciasta z masą śmietanowo na bazie śmietany i mascarpone i tyle ale tak się zastanawiam czy przy tych makinach bez żelatyny by się nie rozplynal…. pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.