Ciasto mocno czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi

Na poprawę nastroju nie ma jak kawałek dobrego, lepkiego ciasta czekoladowego o głębokim smaku. Dlatego zapraszam na bardzo czekoladowe, aromatyczne, smaczne ciasto z bakaliami. Wilgotne, gęste, przypomina brownie. Świetnie smakują uprażone orzechy laskowe zanurzone w takiej ilości czekolady. Dodatkowo smaczku dodają suszone owoce, ja użyłam moreli i daktyli. W oryginalnym przepisie są suszone wiśnie. Ciasto proste w przygotowaniu i szybko się piecze. Polecam… (przepis z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”).

ciasto czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi
Składniki:
Ciasto:
150g orzechów laskowych
230g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
150g masła
200-220g cukru (użyłam jasnego brązowego)
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
130g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
130g suszonych drobno pokrojonych moreli (możemy użyć innych suszonych owoców)
Polewa:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (możemy też użyć mlecznej)
80g masła
2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Do ozdoby:
czekoladowe serduszka
serduszka landrynkowe (link, klik)

Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C na funkcji góra-dół.

2. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 8 minut (prażyłam orzechy na środkowej półce piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić orzechy do całkowitego ostygnięcia. Następnie poszatkować.

3. Czekoladę i masło włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać mieszając, aż się roztopią (można to zrobić na parze). Odstawiać na 10-15 minut do przestygnięcia.

4. Jajka utrzeć z cukrem na jasny, gęsty krem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5-6 minut). Dodać aromat, mieszankę czekoladową i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, na jednolitą masę.

5. Na mieszankę czekoladową przesiać mąkę, dodać sól, orzechy, morele i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki i wymiarach 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C) przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, dodać masło i śmietankę. Podgrzewać mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Polewę odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia i udekorować nią wierzch ciasta. W tężejącą polewę powkładać czekoladowe i landrynkowe serduszka.

Udanych wypieków:)

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

18 komentarzy do “Ciasto mocno czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi”

  1. Zaciekawił mnie ten przepis, ale mam małe wątpliwości… Całe jajka ucieramy z cukrem, czy tylko żółtka jajek? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz