Pączki z Nutellą

Skoro mamy karnawał, to nie może zabraknąć bardzo smacznych pączków, tym razem z nutellą. Puszyste, nieduże, pachnące, cieplutkie i świeże do tego z czekoladą, pycha! Nie wsiąka w nie tłuszcz i uważam, że nie są trudne w przygotowaniu. Trzeba tylko dobrze wyrobić ciasto. U mnie już prawie wszystkie zjedzone:) Bardzo polecam… (przepis ze strony sips and spoonfuls).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

paczki z nutella

Pączki z Nutellą
Składniki na 22 sztuki:
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
6 łyżek cukru
szczypta soli
2/3 szklanki ciepłego mleka
2 jajka – lekko ubite widelcem
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej (około 90g)
Nutella (zużyłam połowę większego słoiczka)
olej do smażenia
Do posypania:
cukier puder wymieszany z cynamonem

paczki z nutella

1. Wymieszać razem 3 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Następnie w środek okruszków dodać ciepłe mleko, jajka i zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie bardzo klejące dodać jeszcze 1/4 szklanki mąki. Ciasto wyrabiać przez 10 minut.

3. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż wyrośnie (około 90 minut). Ma podwoić objętość.

paczki z nutella

4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując trochę mąką, rozwałkować je na grubość około 1 cm. Wycinać z ciasta krążki o średnicy 8cm.

5. Na środek każdego krążka nakładać nutellę około 3/4 łyżeczki i sklejać brzegi ciasta, dociskając je do siebie i formując okrągłe pączki. Nadziane pączki pozostawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia.

6. Pączki z nutellą smażyć na oleju z dwóch stron na ładny złocisty brąz (tłuszcz nie może być za gorący, ponieważ pączki nie dopieką się w środku, a z wierzchu będą spieczone, radzę na samym początku usmażyć jeden pączek na próbę). Podawać posypane obficie cukrem pudrem.

Smacznego:)

paczki z nutella

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Pączki z Nutellą”

  1. Pysznie wyglądają :) Upiekę na pewno. A czy można dodać świeże drożdże i ile ?? i czy trzeba je wtedy rozpuszczać w mleku lub wodzie?? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Pyszne w smaku (chociaż trochę za bardzo nasiąknęły tłuszczem) ale nie wiem dlaczego mimo że solidnie docisnęłam i uformowałam ładne pączki rozwaliły się i czekolada również się usmażyła:) wygląd więc zabawny takie rozłamane ale bardzo pyszne. Następnym razem na-szprycuje je tą czekoladą po usmażeniu. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Hmmm , smakowite. A moze byc smalec do smazenia czy nie bardzo?! I ile tego tluszczu? Tak by bylo przykryte?
    Nie robilam nigdy paczkow :) a wszystkie Twoje wczesniejsZe przepisy ktore wyprobowalam sa genialne, wiec postanowilam i cos z tej kategorii zrobic :)

    Odpowiedz
  4. myślę, że może być smalec, też będą pyszne, pączki są zanurzone do połowy, to tyle trzeba dać tłuszczu żeby nie dotykały dna około 500g smalcu, zależy jaki garnek, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. A jest szansa, żeby zrobić te pączki bez drożdży? Mieszkam od niedawna w Niemczech i nie mam pojęcia, jak tu znaleźć drożdże :/ Można użyć np proszku do pieczenia?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz