Pączki z Nutellą

Skoro mamy karnawał, to nie może zabraknąć bardzo smacznych pączków, tym razem z nutellą. Puszyste, nieduże, pachnące, cieplutkie i świeże do tego z czekoladą, pycha! Nie wsiąka w nie tłuszcz i uważam, że nie są trudne w przygotowaniu. Trzeba tylko dobrze wyrobić ciasto. U mnie już prawie wszystkie zjedzone:) Bardzo polecam… (przepis ze strony sips and spoonfuls).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

paczki z nutella

Pączki z Nutellą
Składniki na 22 sztuki:
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
6 łyżek cukru
szczypta soli
2/3 szklanki ciepłego mleka
2 jajka – lekko ubite widelcem
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej (około 90g)
Nutella (zużyłam połowę większego słoiczka)
olej do smażenia
Do posypania:
cukier puder wymieszany z cynamonem

paczki z nutella

1. Wymieszać razem 3 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Następnie w środek okruszków dodać ciepłe mleko, jajka i zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie bardzo klejące dodać jeszcze 1/4 szklanki mąki. Ciasto wyrabiać przez 10 minut.

3. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż wyrośnie (około 90 minut). Ma podwoić objętość.

paczki z nutella

4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując trochę mąką, rozwałkować je na grubość około 1 cm. Wycinać z ciasta krążki o średnicy 8cm.

5. Na środek każdego krążka nakładać nutellę około 3/4 łyżeczki i sklejać brzegi ciasta, dociskając je do siebie i formując okrągłe pączki. Nadziane pączki pozostawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia.

6. Pączki z nutellą smażyć na oleju z dwóch stron na ładny złocisty brąz (tłuszcz nie może być za gorący, ponieważ pączki nie dopieką się w środku, a z wierzchu będą spieczone, radzę na samym początku usmażyć jeden pączek na próbę). Podawać posypane obficie cukrem pudrem.

Smacznego:)

paczki z nutella

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Pączki z Nutellą”

  1. Pysznie wyglądają :) Upiekę na pewno. A czy można dodać świeże drożdże i ile ?? i czy trzeba je wtedy rozpuszczać w mleku lub wodzie?? Pozdrawiam

  2. Pyszne w smaku (chociaż trochę za bardzo nasiąknęły tłuszczem) ale nie wiem dlaczego mimo że solidnie docisnęłam i uformowałam ładne pączki rozwaliły się i czekolada również się usmażyła:) wygląd więc zabawny takie rozłamane ale bardzo pyszne. Następnym razem na-szprycuje je tą czekoladą po usmażeniu. Pozdrawiam!

  3. Hmmm , smakowite. A moze byc smalec do smazenia czy nie bardzo?! I ile tego tluszczu? Tak by bylo przykryte?
    Nie robilam nigdy paczkow :) a wszystkie Twoje wczesniejsZe przepisy ktore wyprobowalam sa genialne, wiec postanowilam i cos z tej kategorii zrobic :)

  4. myślę, że może być smalec, też będą pyszne, pączki są zanurzone do połowy, to tyle trzeba dać tłuszczu żeby nie dotykały dna około 500g smalcu, zależy jaki garnek, pozdrawiam serdecznie

  5. A jest szansa, żeby zrobić te pączki bez drożdży? Mieszkam od niedawna w Niemczech i nie mam pojęcia, jak tu znaleźć drożdże :/ Można użyć np proszku do pieczenia?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.